Wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Patent jest hitem
Barszcz ukraiński jest pysznym i rozgrzewającym daniem, które idealnie sprawdzi się na chłodne jesienne dni. Danuta Martyniuk zdradziła niedawno swój przepis na ten przysmak. Gwiazda gotuje go na bulionie drobiowo-wołowym, dzięki czemu wychodzi niezwykle aromatyczny i treściwy. Spróbujecie?
Dobrze przyrządzony barszcz ukraiński skusi niejednego amatora tradycyjnej kuchni. Zaproponowana przez Danutę Martyniuk receptura jest bardzo prosta i obejmuje przygotowanie esencjonalnego wywaru wołowo-drobiowego. Dzięki niemu danie ma bogaty smak i syci na długo.
Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk
Składniki:
-
4 większe buraki
-
350 g fasoli Piękny Jaś, ugotowanej
-
1,5-2 litry wody
-
1 kurzy korpus
-
150 g szpondru wołowego
-
1 pęczek włoszczyzny
-
1 mała marchewka
-
400 g białej kapusty
-
1 średnia cebula
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
5 ziaren czarnego pieprzu
-
400 g śmietany 18%
-
30 ml octu winnego
-
30-40 g koncentratu pomidorowego
-
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
-
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
-
natka pietruszki do podania
Jak przygotować barszcz ukraiński? Danuta Martyniuk zdradziła niezawodny patent
W dużym garnku umieszczamy oczyszczone mięso i zalewamy je wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumy. Wrzucamy umytą włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy przez 30 minut.
W międzyczasie marchew oraz buraki obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w słupki i podsmażamy na dobre rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem octu przez kwadrans. Wrzucamy posiekaną cebulę i doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
Smażymy jeszcze przez chwilę, a gdy cebulka się delikatnie zeszli wrzucamy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawiamy go cukrem. Z gotującego się wywaru wyjmujemy włoszczyznę i przyprawy w kawałku. Dodajemy umytą i poszatkowaną kapustę.
Po mniej więcej 20 minutach dodajemy zawartość patelni oraz ugotowaną fasolę. Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypany natka pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z fasolą. Spróbujcie koniecznie roślinnego smalcu — fantastycznie smakuje i jest niesamowicie kremowy. Być może też skusi was bezmięsna fasolka po bretońsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jesienny sernik z dodatkiem dyni. Cudowna przyprawa podkręca jego smak
-
Najbardziej kontrowersyjny składnik farszu na pierogi. Jedni zachwalają, inni nie chcą słyszeć
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama