Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy
Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie?
Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.
Przepis na znakomitą fasolka po bretońsku bez mięsa
Składniki:
600 g suchej fasoli białej np. piękny Jaś
500 ml przecieru pomidorowego
1 średnia czerwona papryka
1 większa cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki wędzonej papryki
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
5-6 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymski
pół łyżeczki chili
sól i pieprz w ilości do smaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie fasolki po bretońsku:
Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy ja zimną wodą. Odstawiamy na 12 godzin. Następnie płuczemy ziarna, po czym przenosimy je do garnka i zalewamy świeżą porcją płynu w ilości wystarczającej do utworzenia 2-centymetrowej warstwy nad wrzuconym do naczynia warzywem.
Fasolę gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Nie solimy jej. Paprykę myjemy. Kroimy ją w kostkę, usuwając przy tym nasiona. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy paprykę oraz przyprawy w kawałku. Podsmażamy na niedużym ogniu przez kilka minut. W większym rondlu umieszczamy ugotowaną fasolę wraz z przecierem pomidorowym, koncentratem i pozostałymi przyprawami.
Gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć. Na koniec próbujemy go i doprawiamy jeśli to konieczne. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka ryba jest najlepsza na kotlety rybne? 1 nie kupuj pod żadnym pozorem
Kiszone ogórki smażone w panierce z bułki tartej. Rajski smak i wyjątkowa chrupkość
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: gotujwstylueko