Smakosze.pl

canva/fotogal

Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie?

Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.

Przepis na znakomitą fasolka po bretońsku bez mięsa

Składniki:
  • 600 g suchej fasoli białej np. piękny Jaś

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 1 średnia czerwona papryka

  • 1 większa cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 2-3 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymski

  • pół łyżeczki chili

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie fasolki po bretońsku:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy ja zimną wodą. Odstawiamy na 12 godzin. Następnie płuczemy ziarna, po czym przenosimy je do garnka i zalewamy świeżą porcją płynu w ilości wystarczającej do utworzenia 2-centymetrowej warstwy nad wrzuconym do naczynia warzywem.

Fasolę gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Nie solimy jej. Paprykę myjemy. Kroimy ją w kostkę, usuwając przy tym nasiona. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wrzucamy paprykę oraz przyprawy w kawałku. Podsmażamy na niedużym ogniu przez kilka minut. W większym rondlu umieszczamy ugotowaną fasolę wraz z przecierem pomidorowym, koncentratem i pozostałymi przyprawami.

Gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć. Na koniec próbujemy go i doprawiamy jeśli to konieczne. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Smacznego.

Bezmięsna fasolka po bretońsku jest pyszna
canva/EasyBuy4u

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >