Smakosze.pl

canva/fotogal

Bezmięsna fasolka po bretońsku. Wystarczy sięgnąć po 2 łyżeczki wyjątkowej przyprawy

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Fasolka po bretońsku jest smacznym i sycącym daniem, które z powodzeniem można przyrządzić w wersji bezmięsnej. Niezawodna receptura Marty, wykorzystująca wędzoną słodką paprykę w proszku, pozwoli wam cieszyć się pełnym aromatu posiłkiem, który spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujecie?

Fasolka po bretońsku bez kiełbasy czy boczku wielu osobom wydać się może pozbawiona smaku. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie przyprawy - przede wszystkim wędzoną słodką paprykę - danie wyjdzie niezwykle smaczne. Sekretem smaku potraw są bowiem przyprawy i dodatek tłuszczu, a nie obecność mięsa. Przekonajcie się sami.

Przepis na znakomitą fasolka po bretońsku bez mięsa

Składniki:
  • 600 g suchej fasoli białej np. piękny Jaś

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 1 średnia czerwona papryka

  • 1 większa cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

  • 2-3 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymski

  • pół łyżeczki chili

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie fasolki po bretońsku:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy ja zimną wodą. Odstawiamy na 12 godzin. Następnie płuczemy ziarna, po czym przenosimy je do garnka i zalewamy świeżą porcją płynu w ilości wystarczającej do utworzenia 2-centymetrowej warstwy nad wrzuconym do naczynia warzywem.

Fasolę gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Nie solimy jej. Paprykę myjemy. Kroimy ją w kostkę, usuwając przy tym nasiona. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanej oliwie, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wrzucamy paprykę oraz przyprawy w kawałku. Podsmażamy na niedużym ogniu przez kilka minut. W większym rondlu umieszczamy ugotowaną fasolę wraz z przecierem pomidorowym, koncentratem i pozostałymi przyprawami.

Gotujemy około 10 minut na niewielkim ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć. Na koniec próbujemy go i doprawiamy jeśli to konieczne. Fasolkę po bretońsku podajemy ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Smacznego.

Bezmięsna fasolka po bretońsku jest pyszna
canva/EasyBuy4u

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >