Smakosze.pl Przepisy Wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych
canva/angorius

Wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych

9 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli chcecie skrócić czas ich przygotowania, zróbcie wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych i jest w zasadzie od razu gotowy. Tak naprawdę musicie zrobić tylko ciasto, nadziać je mięsem i ugotować. Proste, prawda?

Pierogi są naszym narodowym rarytasem. Każdy odwiedzający nas cudzoziemiec chce ich koniecznie spróbować i większość jest zachwycona ciastem z przeróżnymi nadzieniami.

Jednak na co dzień pierogi robimy rzadko. To dlatego, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba przygotować farsz, potem ciasto, a potem jeszcze ulepić pierogi. Dlatego postanowiliśmy ograniczyć wam nieco pracę i zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy.

Wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych

Składniki:

na farsz:

  • 60 dag białej, surowej kiełbasy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżka tartego chrzanu

na ciasto:

  • 30 dag białego, mielonego sera

  • 1 łyżka masła

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie pierogów

Na farsz z kiełbasy usuń osłonkę. Mięso rozdrobnij widelce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan, dokładnie wymieszaj.

Na ciasto twaróg umieść w misce. Dodaj miękkie masło, jajko i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, a potem dodaj do nich mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto pierogowe podziel na kilka części. Każdą część cienko rozwałkuj, szklanką wkrój z ciasta krążki. Nadziewaj je farszem, dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Okraś je zrumienionym boczkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też pomysły na inne pierogi. Sprawdź, jak przygotować pierogi z serem feta , a także, jak zrobić pierogi z mięsem po rosole .

biała kiełbasa
biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy