Smakosze.pl Przepisy Wyśmienity gulasz z dodatkiem ogórków kiszonych
canva/Elena_Danileiko

Wyśmienity gulasz z dodatkiem ogórków kiszonych

31 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie ochotę na pyszne danie obiadowe, proponujemy przygotować gulasz. Duszone mięso jest miękkie i rozpływające się w ustach, a sos doskonale wzbogaci smak ugotowanej kaszy czy ziemniaków podanych do obiadu. Zobacz jak przygotować wyśmienity gulasz z dodatkiem kiszonych ogórków.

Przygotowanie gulaszu nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy dusić mięso, do czasu, aż będzie wystarczająco miękkie. Niektórzy mają jednak problem z dosmaczeniem gulaszu. Mimo dodanych przypraw sos często jest zbyt delikatny w smaku.

Proponujemy dodać do gulaszu 2-3 kiszone ogórki. Wcześniej pokrójcie je w kostkę, a wtedy szybko ich smak przeniknie do gulaszu. Ogórki kiszone pasują do gulaszu wieprzowego i wołowego. Dzięki nim danie będzie wyraziste i naprawdę pyszne.

Przepis na wyśmienity gulasz z dodatkiem ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego

  • olej lub smalec do smażenia

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 cebule

  • 1 papryka

  • kilka pieczarek

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki śmietany

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2-3 kiszone ogórki

  • sól, pieprz

Przygotowanie gulaszu

Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Zrumień na patelni z rozgrzanym tłuszczem, przełóż do rondla. Podlej je gorącą wodą, dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj, duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj, zeszklij na tłuszczu. Dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki i ząbki czosnku, przesmaż. Oprósz mieloną papryką, chwilę smaż, dodaj do duszącego się mięsa. Mięso z dodatkami dopraw solą i pieprzem, duś, aż będzie całkowicie miękkie.

W miseczce rozmieszaj mąkę ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i odrobiną zimnej wody. Zaprawę wlej do gulaszu, wymieszaj, zagotuj. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, dodaj do gulaszu. Całość gotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, smaczne gulasze. Zobacz, jak przygotować gulasz wołowy na czerwonym winie , a także jak zrobić gulasz wieprzowy z dynią i grzybami .

kiszone ogórki
kiszone ogórki

Źródło zdjęcia: canva/yulka3ice

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy