Smakosze.pl Przepisy Wyśmienity przepis Strzelczyka na pieczarki w glazurze. Wymarzony dodatek do dań
canva/Oksana Shyriaieva; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Wyśmienity przepis Strzelczyka na pieczarki w glazurze. Wymarzony dodatek do dań

5 marca 2022

Pieczarki w glazurze będą doskonałym uzupełnieniem każdego obiadu. Słodki smak bazującej na occie miodowej glazury, proponowanej przez Strzelczyka, zachwyci wielu smakoszy. Koniecznie wypróbujcie ten pyszny przepis.

Z pieczarek często przygotowuje się aromatyczną zupę . Doskonale smakują też przyrządzone z warzywnym farszem . Tomasz Strzelczyk proponuje, by podać je do obiadu w pysznym miodowym sosie na bazie octu balsamicznego. Jego delikatny smak doskonale pasuje do grzybów.

Przepis na glazurowane pieczarki według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g małych pieczarek

  • 150 g cebulek perłowych

  • 4 łyżki octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka miodu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy. Cebulki obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę, aż się lekko zarumieni.

Wrzucamy pieczarki i dalej smażymy, aż grzyby się nieco zredukują i nabiorą delikatnie brązowego zabarwienia. Wlewamy ocet, a następnie wsypujemy sypkie przyprawy.

Dokładnie mieszamy i jeszcze chwile smażymy. Na koniec dajemy płynny miód i podgrzewamy całość przez 1-2 minuty. Podajemy do obiadu.

Wskazówka: zamieniając miód na syrop klonowy, przygotujecie wegańską wersję tego pysznego dodatku. Tak podana pieczarka będzie równie smaczna.

Pieczarki w glazurze to idealny dodatek do dań
Pieczarki w glazurze to idealny dodatek do dań

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: „Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni” T. Strzelczyk, wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy