Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami

Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami

Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami
canva/zi3000

Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.

Przepis na doskonałe pieczarki faszerowane warzywami

Składniki:

  • kilka większych pieczarek

  • niewielka cukinia

  • duża garść świeżego szpinaku

  • 2-3 cebulki szalotki

  • garść orzechów laskowych bez skórki

  • tarty ser żółty

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • natka pietruszki wedle uznania

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Następnie wydobywamy z nich brązowy środek — wraz z nóżkami dodamy go do farszu. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.

Szalotki obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na cebulę, a następnie dodajemy rozdrobnione kawałki grzybów. Podsmażamy na niewielkim ogniu, aż się zredukują. Wtedy wrzucamy szpinak i cukinię i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.

Gdy szpinak zwiędnie, a cukinia nieco zmięknie, zawartość patelni łączymy z pokruszonymi orzechami laskowymi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Na blasze układamy papier do pieczenia, a na nim umieszczamy wcześniej przygotowane i skropione oliwą pieczarki. Wypełniamy je farszem i posypujemy startym żółtym serem wedle uznania. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło, posypane natką pietruszki.

Pieczarki mogą być świetną przekąską
Pieczarki mogą być świetną przekąską

Źródło zdjęcia: canva/Emma Jones

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hortex

Zapraszamy na nasz Instagram