Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami
Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.
Przepis na doskonałe pieczarki faszerowane warzywami
Składniki:
kilka większych pieczarek
niewielka cukinia
duża garść świeżego szpinaku
2-3 cebulki szalotki
garść orzechów laskowych bez skórki
tarty ser żółty
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
natka pietruszki wedle uznania
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Następnie wydobywamy z nich brązowy środek — wraz z nóżkami dodamy go do farszu. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.
Szalotki obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na cebulę, a następnie dodajemy rozdrobnione kawałki grzybów. Podsmażamy na niewielkim ogniu, aż się zredukują. Wtedy wrzucamy szpinak i cukinię i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Gdy szpinak zwiędnie, a cukinia nieco zmięknie, zawartość patelni łączymy z pokruszonymi orzechami laskowymi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Na blasze układamy papier do pieczenia, a na nim umieszczamy wcześniej przygotowane i skropione oliwą pieczarki. Wypełniamy je farszem i posypujemy startym żółtym serem wedle uznania. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło, posypane natką pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/Emma Jones
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hortex