Smakosze.pl
Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami

canva/zi3000

Doskonały przepis na pieczarki faszerowane warzywami

22 Lutego 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Szukacie pomysłu na smaczną i efektowną przystawkę? Przyrządźcie pieczarki faszerowane. Ich wykonanie jest proste, a smak grzybów będzie idealnie komponował się z podsmażonymi warzywami. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Pieczarki mają delikatny smak, który pasuje się do wielu dodatków. Podpowiadaliśmy wam już jak nadziać je papryką i zdradzaliśmy smaczny przepis na te grzyby wypełnione mięsem mielonym. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczny zestaw warzyw, który posypiemy serem. Będą tak, aromatyczne, jak nigdy wcześniej.

Kluski śląskie

Największy błąd podczas robienia klusków śląskich

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe pieczarki faszerowane warzywami

Składniki:

  • kilka większych pieczarek

  • niewielka cukinia

  • duża garść świeżego szpinaku

  • 2-3 cebulki szalotki

  • garść orzechów laskowych bez skórki

  • tarty ser żółty

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • natka pietruszki wedle uznania

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, oddzielamy kapelusze od nóżek. Następnie wydobywamy z nich brązowy środek — wraz z nóżkami dodamy go do farszu. Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.

Szalotki obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na cebulę, a następnie dodajemy rozdrobnione kawałki grzybów. Podsmażamy na niewielkim ogniu, aż się zredukują. Wtedy wrzucamy szpinak i cukinię i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.

Gdy szpinak zwiędnie, a cukinia nieco zmięknie, zawartość patelni łączymy z pokruszonymi orzechami laskowymi. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Na blasze układamy papier do pieczenia, a na nim umieszczamy wcześniej przygotowane i skropione oliwą pieczarki. Wypełniamy je farszem i posypujemy startym żółtym serem wedle uznania. Pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy na ciepło, posypane natką pietruszki.

Pieczarki mogą być świetną przekąską

Pieczarki mogą być świetną przekąską

Źródło zdjęcia: canva/Emma Jones

Najgorsze dodatki do kawy

Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hortex

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >