Smakosze.pl Przepisy Z czego zrobić zdrowy, zimowy kompot? 1 przepis bije na głowę wszystkie inne
canva/AGfoto

Z czego zrobić zdrowy, zimowy kompot? 1 przepis bije na głowę wszystkie inne

27 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zimowy kompot z jabłek z dodatkiem cytrusów i suszonej żurawiny jest wyśmienitym napojem nie tylko do obiadu. Kompot posłodzony miodem i doprawiony goździkami wzmacnia odporność i rewelacyjnie rozgrzewa w chłodne dni.

Latem kompot gotuję z truskawek, wiśni lub agrestu. Dodaję również maliny, czereśnie, porzeczki. Zimą, kiedy nie ma już owoców wygrzanych w letnim słońcu, kompot przygotowuję nieco inaczej. Jest przepyszny, a dodatkowo wzmacnia odporność.

W zimowym kompocie nie może zabraknąć soczystych jabłek, gruszek i pomarańczy. Te owoce są teraz najłatwiej dostępne, bardzo smaczne i pełne wartościowych składników. Do zimowego kompotu dorzucam też suszoną żurawinę i goździki.

Gdy kompot ostygnie, dodaję również miód. Do każdej szklanki ugotowanego napoju często wrzucam gałązkę rozmarynu, który niesamowicie wzbogaca smak i przepięknie pachnie. Miodu nigdy nie łączę z gorącym kompotem, ponieważ wtedy traci wszystkie cenne właściwości. Nie ma lepszego napoju na zimowe dni!

Zimowy kompot z jabłek i pomarańczy

Składniki:

  • 4 większe, soczyste jabłka

  • 1 pomarańcza

  • pół cytryny

  • 1 gruszka

  • garść suszonej żurawiny

  • miód do posłodzenia

  • 2 goździki

  • świeży rozmaryn (opcjonalnie)

Jak ugotować domowy kompot? Smakuje obłędnie i wzmacnia odporność

Jabłka i gruszkę dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż go garnka, wsyp żurawinę i goździki. Zalej 2 l wody i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie aromatyczny kompot.

Gdy napój przestygnie, wciśnij do niego sok z cytryny oraz pomarańczy, dodaj do smaku miód. Zimowy kompot przelej do szklanek, do każdej porcji włóż gałązkę świeżego rozmarynu. Zioło podkręci smak i aromat.

Zimą przygotuj również rozgrzewającą herbatę i aromatyczną kawę z dodatkami. Są idealne na chłodniejszą porę roku.

zimowy kompot
canva/SergeyChayko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy