Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak ugotować delikatny krupnik? Pomiń 2 klasyczne dodatki, a znajdzie więcej amatorów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.01.2023 17:06

Jak ugotować delikatny krupnik? Pomiń 2 klasyczne dodatki, a znajdzie więcej amatorów

Jak ugotować delikatny krupnik? Bez 2 popularnych dodatków też będzie pyszny
canva/joannawnuk

Nie przepadasz za zbyt wyrazistym smakiem liści laurowych i ziela angielskiego w krupniku? Pomiń te przyprawy lub zastąp je suszonym majerankiem. Smak potrawy możesz też urozmaicić świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Tak przygotowany krupnik wciąż będzie pożywny, jednak łagodniejszy w smaku.

Krupnik jest pożywną, tanią i bardzo aromatyczną zupą. Najczęściej gotujemy go z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Przyprawy te nadają specyficznego smaku, który dla niektórych jest jednak zbyt wyraźny. Krupnik na szczęście możemy doprawić nieco inaczej. Będzie delikatniejszy i przepyszny.

Krupnik doprawiamy standardowo solą i pieprzem pod sam koniec, kiedy wywar się ugotuje. Doskonałą przyprawą jest suszony majeranek. Rozetrzyj go najpierw w dłoniach i wsyp do garnka. To prosty sposób na uwolnienie całego aromatu. W krupniku nie może zabraknąć również świeżego koperku lub natki pietruszki.

Krupnik gotujemy na żeberku, udku z kurczaka lub skrzydle z indyka. Bardzo ważne są również warzywa rosołowe, z których ugotujemy wywar. Do krupniku dodajemy również ziemniaki, kaszę jęczmienną i startą na tarce marchew. Zupa posmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • udko z kurczaka lub skrzydło z indyka

  • 10 dag kaszy jęczmiennej

  • 2 większe marchewki

  • kawałek selera

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • 5 ziemniaków

  • koperek lub natka pietruszki

  • suszony majeranek

  • sól, pieprz

Jak ugotować aromatyczny i delikatny krupnik?

Mięso włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je i dodaj jedną marchewkę, korzeń pietruszki, por i kawałek selera. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Dodaj wtedy opłukaną kaszę i gotuj 5 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z wywaru wyjmij warzywa. Dodaj ziemniaki i startą marchewkę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Krupnik dopraw do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, suszonym majerankiem. Podaj z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Na obiad ugotuj również aromatyczną zupę kalafiorową z zacierkami oraz zupę pomidorową jak u babci. Dania błyskawicznie znikną z talerzy.

krupnik
canva/keko64

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: