Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki
Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.
Faworki bez dodatku śmietany
Proste i smaczne faworki można zrobić na wiele sposobów. Jeśli po słodycze nie będą sięgać dzieci, można zastąpić śmietanę szklanką jasnego piwa.
Musujący napój alkoholowy sprawi, że faworki nabiorą lekkości i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Zerknijcie tylko na zdjęcie pochodzące z filmu na TikToku gosiagochaa — te faworki wyglądają obłędnie.
Przepis na faworki bez dodatku śmietany
Składniki:
4 żółtka z dużych jaj
300 g mąki pszennej tortowej
250 ml piwa typu lager
20 g masła
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do podania
Jak przygotować smaczne faworki? Śmietana nie będzie potrzebna
Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło i żółtka, po czym wlewamy piwo. Całość mieszamy, a następnie starannie wyrabiamy, na koniec uderzając w masę wałkiem przez 10 minut. Zabieg nada faworkom lekkości.
Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki, z każdego i wycinając paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm. Nacinamy ich środek i przez powstałą dziurkę przewlekamy jeden z końców. Uformowane faworki smażymy na oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Ciasteczka powinny od razu wypłynąć na powierzchni i zrumienić się w mniej więcej 30 sekund. Wyjmujemy, gdy z obu stron będą lekko złote i odsączamy na bibule z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tłustoczwartkowe przysmaki.
Szczególnie polecamy
pączki przygotowywane z dodatkiem ziemniaków
oraz ekspresowe
faworki z ciasta francuskiego
.
Źródło: TikTok/gosiagochaa