Smakosze.pl Przepisy Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki
Screen z film na kanale TikTok gosiagochaa

Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki

16 lutego 2023

Pyszne faworki można przygotować nawet bez śmietany. Jedna z twórczyń internetowych zastąpiła nabiał bursztynowym płynem. Uzyskała w ten sposób delikatne ciasto, które po usmażeniu było nadzwyczaj chrupiące. Jej patent nie ma sobie równych.

Faworki bez dodatku śmietany

Proste i smaczne faworki można zrobić na wiele sposobów. Jeśli po słodycze nie będą sięgać dzieci, można zastąpić śmietanę szklanką jasnego piwa. Musujący napój alkoholowy sprawi, że faworki nabiorą lekkości i wchłoną mniej tłuszczu podczas smażenia. Zerknijcie tylko na zdjęcie pochodzące z filmu na TikToku gosiagochaa — te faworki wyglądają obłędnie.

Obłędne buraczki na ciepło do obiadu. 3 dodatki podbijają ich smak

Przepis na faworki bez dodatku śmietany

Składniki:

4 żółtka z dużych jaj

300 g mąki pszennej tortowej

250 ml piwa typu lager

20 g masła

olej rzepakowy do smażenia

cukier puder do podania

Jak przygotować smaczne faworki? Śmietana nie będzie potrzebna

Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy masło i żółtka, po czym wlewamy piwo. Całość mieszamy, a następnie starannie wyrabiamy, na koniec uderzając w masę wałkiem przez 10 minut. Zabieg nada faworkom lekkości.

Ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki, z każdego i wycinając paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm. Nacinamy ich środek i przez powstałą dziurkę przewlekamy jeden z końców. Uformowane faworki smażymy na oleju rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka powinny od razu wypłynąć na powierzchni i zrumienić się w mniej więcej 30 sekund. Wyjmujemy, gdy z obu stron będą lekko złote i odsączamy na bibule z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na tłustoczwartkowe przysmaki. Szczególnie polecamy pączki przygotowywane z dodatkiem ziemniaków oraz ekspresowe faworki z ciasta francuskiego .

Źródło: TikTok/gosiagochaa

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy