Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne buraczki na ciepło do obiadu. 3 dodatki podbijają ich smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2023 18:41

Obłędne buraczki na ciepło do obiadu. 3 dodatki podbijają ich smak

None
canva/ Yana Gayvoronskaya

Do mięsa, ryb i dań wegetariańskich możesz podać buraczki na ciepło. Przygotuj je jednak w oryginalny sposób, a zachwycą smakiem. Proponujemy przesmażyć je z cebulą, jabłkiem i miodem, dzięki czemu zyskają niepowtarzalny, pełny smak.

Buraczki na ciepło są pysznym dodatkiem obiadowym. Doskonale komponują się na przykład z soczystymi żeberkami wieprzowymi, kotletami mielonymi, schabowymi i pulpetami. Sekretem naszych buraczków są dodatki.

Do buraczków koniecznie dodaj zeszkloną na oleju cebulę, starte na tartce jabłko, a następnie przesmaż całość z płynnym miodem. Do buraków dodaj również odrobinę soku z cytryny i dopraw je solą i pieprzem.

Przed przygotowaniem buraczków na ciepło, ugotuj je lub upiecz. Warzywa powinny gotować się przez około godzinę, żeby zmiękły. Jeśli chcesz upiec buraki, owiń je folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz godzinę.

Przepis na buraczki smażone z cebulą i jabłkiem

Składniki:

  • 500 g buraków
  • cebula
  • jabłko
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • łyżka oleju rzepakowego

Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu?

Buraki ugotuj lub upiecz i odstaw, żeby przestygły. Cebulę posiekaj drobno, jabłko zetrzyj na tarce. Ostudzone buraki również zetrzyj na tarce na dużych lub średnich oczkach. Na oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj jabłko i smaż, aż zmięknie.

Dodaj buraczki, całość skrop sokiem z cytryny, dodaj miód. Następnie buraczki oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Buraki smaż na wolnym ogniu kilka minut. Dopraw do smaku.

Buraczki podaj z żeberkami wieprzowymi lub kotletami mielonymi. Obiad zachwyci smakiem każdego.

buraczki (1).jpg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Obiad Danie