Zamiast gotować osobno, ułóż w naczyniu i zapiecz. Ta prosta zapiekanka to hit
Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła zapiekanka, ale jest w niej coś nietypowego. Dzięki niecodziennej formie wygodnie się ją nakłada. A smakuje? Jak zawsze w wypadku ziemniaków i mięsa zapieczonego z serem, czyli wyśmienicie.
Zapiekankowe kotlety mielone
Zazwyczaj w zapiekance warstwy układamy poziomo. W tym przepisie zmieniamy tę metodę. Dzięki temu cały obiad jest jakby łatwiejszy w obsłudze. Pyszny jak zapiekanka, prosty jak szaszłyki, a na talerzu zachowuje się jak kotlety mielone z dodatkami. Albo odwrotnie – jak kto woli. Obiad taki świetnie można odgrzać, dlatego można go z powodzeniem przygotować na dwa dni.
Głównym składnikiem jest tu oczywiście odpowiednio doprawione mięso mielone – wołowe lub wieprzowe. Do tego ziemniaki, warzywa i klasyczny obiad gotowy, choć w nowym i ciekawym wydaniu. Do tego oszczędzony czas i mniejszy bałagan w kuchni. Lepiej po prostu być nie może.
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze mielone. Wybór mięsa zaskoczy niejedną gospodynięObiad na dwa dni-pomysłowa zapiekanka
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepiski. Autorzy nazywają podobną zapiekankę „zapiekanką na bogato” i trudno się z tym nie zgodzić. My dodajemy mu smaku przez specjalny, pyszny sos, jednak prostszą i tańszą wersję można przygotować ze zwykłą polewą ze śmietany czy jogurtu.
Składniki
- 500 g mięsa z szynki wieprzowej
- 2 pomidory
- 2 duże czerwone cebule
- 2 duże ziemniaki
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- Opcjonalnie: 100 g startej mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Przyprawy: papryka wędzona, tymianek, kmin rzymski
- Sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana z kotletami
Mięso przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kminem rzymskim. Mieszamy, by równomiernie rozprowadzić przyprawy.
Ziemniaki obieramy. Razem z cebulą i pomidorami kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy rządkami naprzemiennie spłaszczone kotlety z mięsa i pozostałe składniki. Całość posypujemy tymiankiem.
Fetę, jogurt i czosnek umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem. Sos wylewamy na zapiekankę i rozprowadzamy dokładnie. Przed pieczeniem można dodatkowo posypać danie mozzarellą. Zapiekamy je przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na szybki deser z malinami i kurczaka w cieście francuskim.