Smakosze.pl Przepisy Zamiast śledzi na wigilię podaję to. Błyskawicznie znika z talerzy
Canva

Zamiast śledzi na wigilię podaję to. Błyskawicznie znika z talerzy

21 grudnia 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Śledzie to tradycyjna wigilijna przekąska. Zazwyczaj to od niej zaczynamy wieczerzę. Zdarza się jednak, że śledź w kawałkach może się wydać nudny, nie wszyscy go lubią. Na szczęście ze śledzia można zrobić mnóstwo innych dań. Śledziowe przekąski mogą być zupełnie inne. Zaskoczenie jest tak duże, że nowe śledziowe dania znikają zanim się obejrzę.

Masło śledziowe

Masła smakowe to specjalność kuchni staropolskiej. Jeszcze przed wojną np. masło sardelowe należało do kulinarnego standardu, Masło roztarte z filecikami anchois było w Polsce popularne przez cały wiek XIX i początek XX.

Podobnie było z masłem śledziowym – wystarczy rozetrzeć lub zmiksować śledzia (w blenderze lub mikserem) z ciepłym, miękkim masłem. Powstaje wówczas smakowity element wigilijnej przystawki. Masło śledziowe, można smarować na chleb, lub dodawać je do pieczonych czy smażonych ryb. Wspaniale smakuje też z ziemniakami w mundurkach.

Wystarczą dwa filety ze śledzia i 1/2 kostki miękkiego masła. Śledziowe filety rozsalamy w mleku (przez 6-12 godzin), płuczemy, po czym miksujemy masło z pokrojonymi śledziami na gładką masę. Na etapie miksowania można dodać drobno pokrojony szczypiorek. Taki przepis znajdziecie w wielu przedwojennych książkach kucharskich, także tych najpowszechniejszych i najbardziej znanych.

Masełko można urozmaicić dodając elementy kolorystyczne. Zmiksowany szczypiorek lub natka zabarwi masło na zielono, kurkuma lub szafran (koniecznie namoczony wcześniej w wodzie) – na żółto.

Projekt bez nazwy(8).jpg
Canva




Nowatorski przepis na tę rybę. Trzeba ją natrzeć startym burakiem, jest lepsza niż karp
Bez zamawiania w sieci, bez wydawania majątku. Znamy najlepsze prezenty dla smakoszy w cenie do 100 złotych.

Tatar ze śledzia

Innym daniem, które z powodzeniem zastępuje śledzia podawanego w kawałkach, jest śledziowy tatar. Aż dziwne, jak ta forma podania zmienia smak śledzia. Na pewno nie jest nudno.

Taki tatar również podaje się z chlebem. Można również smarować nim krakersy. Drobniutko posiekanego (rozsolonego oczywiście) śledzia łączymy w misce z posiekaną cebulką i ogórkiem kiszonym. Na 4-5 filetów śledziowych wystarczy jedna słodsza (cukrowa lub czerwona) cebula pokrojona w kosteczkę i dwa twarde kiszone ogórki.

Projekt bez nazwy(7).jpg
Canva





Staropolskie kulki z ryby i ziemniaków

Ten sposób podawania śledzia (lub innej, np wędzonej, ryby) naprawdę pochodzi z XIX wieku. Jest przy tym bardzo efektowny i niesłychanie prosty w wykonaniu.

Śledzia trzeba jak najdrobniej posiekać (leniwi mogą zmiksować) i zmieszać z ziemniaczanym purée. Ugotowane ziemniaki po prostu rozbijamy albo przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy ze śledziem, bardzo starannie ugniatamy na jednolitą masę, dodajemy soli i pieprzu i… już. Jeszcze tylko trzeba ulepić niewielkie kulki (można się wspomóc gałkownicą do lodów) i wrzucić na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy na złoto, niezbyt długo, najlepiej 1-2 minuty. Osączamy na papierze i gotowe. Podajemy z kwaśną śmietaną i koperkiem.

Taka potrwa gościła niegdyś na najlepszych stołach, także magnackich. Jest prosta, smaczna i zaskakująca!

Projekt bez nazwy(9).jpg
Olga Krieger/Canva

Pasta ze śledziem i jajkiem

Idealne połączenie śledzia i jajka (bardzo się nawzajem lubią) wykorzystuje przepis na pastę śledziowo-jajeczną. To bardzo proste danie ujmuje smakiem.

Trzy rozsolone, opłukane filety śledziowe, dwa jajka, mała cebulka i dodatki – to wszystko. Śledzia drobno siekamy, podobnie jak ugotowane na twardo jajka i cebulkę. Oczywiście, jeśli lubimy całkiem gładką strukturę past – wszystko możemy zmiksować w blenderze.
Teraz jeszcze łyżeczka ostrej musztardy, dwie łyżeczki majonezu, sół, pieprz i posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. A w pogotowiu czeka już żytni chleb, słone krakersy lub gotowane ziemniaki.

Projekt bez nazwy(10).jpg
Canva


Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy