Zapomnij o zapiekance z ziemniaków. Okrasa zastępuje je innym warzywem
Zapiekana ziemniaczana jest jednym z obiadowych klasyków. Karol Okrasa proponuje zastąpić klasyczne ziemniaki słodkim batatem. Piecze go wraz z porem i aromatycznym sosem z dodatkiem mleczka kokosowego. Całość jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Spróbujecie?
Nietypowa zapiekanka Karola Okrasy łączy w sosie kremowy sos, bataty i charakternego pora . Wszystko przykryte jest aromatyczną pierzynką z sera. Danie syci na długo i pachnie obłędnie, a smakuje o niebo lepiej niż klasyczna potrawa z ziemniaków. Warto skosztować.
Przepis na zapiekankę z batatów Karola Okrasy
Składniki:
-
1 spory batat
-
1 większy por
-
100 g pistacji
-
2 żółtka z jaj o rozmiarze L
-
20 ml oleju słonecznikowego
-
150 g parmezanu
-
400 ml mleka kokosowe z puszki
-
pół łyżeczki chili
-
1 łyżeczka przyprawy curry
-
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
-
pół łyżeczki białego pieprzu
-
pół łyżeczki pieprzu czarnego
-
1 łyżeczka soli
-
bułka tarta
-
masło
-
olej z suszonych pomidorów
Jak przygotować zapiekankę z batata? Karol Okrasa zdradził znakomity przepis
Przygotowanie rozpoczynamy od umycie i pokrojenia pora. Warzywo tniemy wzdłuż i w cienkie paseczki. Pistacje łuskamy, jeśli są w łupinie. Siekamy je. Batata pozbawiamy skórki i kroimy z niebyt grube plasterki. Obgotowujemy warzywo we wrzątku przez około pół minuty i odkładamy na bok do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pora i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy pistacje , a po chwili zmniejszamy moc palnika i smażymy przez mniej więcej minutę. Zestawiamy naczynie z ognia.
W niedużym garnku umieszczamy mleko kokosowe, ostrą paprykę, biały pieprz, przyprawę curry, kmin rzymski i sól. Dokładnie mieszamy składniki, a gdy się połączą, wlewamy żółtka. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do 5 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 185 stopni Celsjusza. W natłuszczonym i obsypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym umieszczamy plastry batata. Na nich układamy połowę zawartości patelni, a wierzch pokrywamy 1/3 porcji sosu z garnka. Układamy kolejną warstwę słodkiego warzywa, resztę masy z porami i połowę ilości pozostałego sosu.
Ponownie umieszczamy bataty i przykrywamy je pozostałym sosem. Zapiekankę pieczemy przez kwadrans. Po tym czasie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o niezbyt dużych oczkach i dopiekamy jeszcze do 25 minut. Podajemy na ciepło polane olejem z suszonych pomidorów.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na zapiekanki. Spróbujcie makaronowej kompozycji z mięsem mielonym i pieczarkami . Być może też przypadnie wam do gustu znakomity kalafior zapiekany pod pierzynką z sera żółtego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
-
Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla