Smakosze.pl Restauracje Zapłaciła prawie 100 zł za faworki od Gessler. Włączyła kamerę i powiedziała co o nich myśli
TikTok / @wyższy_instytut_smaku

Zapłaciła prawie 100 zł za faworki od Gessler. Włączyła kamerę i powiedziała co o nich myśli

27 stycznia 2023

Faworki i pączki drożeją. Za wyrobu w lokalach Magdy Gessler zawsze płaciło się więcej niż w dowolnym innym lokalu. TikTokerka postanowiła sprawdzić, czy w przypadku chrustu, z ceną wyrobu w parze idzie jakość. Jakie były wyniki jej testu?

Niedawno pisaliśmy, że w tym roku Tłusty Czwartek nie będzie tani. Cena faworków w cukierni Magdy Gessler jednak zwala z nóg. Mimo to internetowa twórczyni zdecydowała się na zakup specjału, chcąc ocenić czy rzeczywiście u gwiazdy Kuchennych Rewolucji można zjeść najlepsze faworki w Polsce.

Ile kosztują faworki u Magdy Gessler? Niemało

Twórczyni kanału wyższy_instytut_smaku zabrała się za testowanie faworków dostępnych w cukierniach. Ponieważ ceni dobre jedzenie i nie ogranicza się przy jego zakupie, wybrała kosztującą aż 190 zł/kg słodycz z cukierni Słodki należącej do Magdy Gessler. Za jedno opakowanie faworków tiktokerka zapłaciła aż 91 zł.

Co wyróżnia ten deser i sprawia, że jego koszt jest tak wysoki? Na pewno nie bez wpływu jest deklarowany przez sprzedającą recenzentce wyrób dodatek srebra , który sprawia, że faworki pięknie błyszczą. Wizualnie prezentują się dobrze i są kuszące. Czy jednak są dobre?

TikTokerka ocenia faworki Magdy Gessler

Recenzentka nie była do końca zachwycona wyrobem z cukierni Słodki. Nie ukryła tego przed swoimi obserwującymi:

Wiadomo — jakość kosztuje. [...] Po takich faworkach spodziewałam się bardziej delikatnego i mniej zbitego ciasta. Są one wciąż dobre, mają domowy smak. Niemniej [...] spodziewałam się czegoś więcej — mówi w nagraniu.

Odbiorcy wideo byli sceptyczni względem jej decyzji co do zakupu specjału. Jedna z komentujących wspomniała, że jej zdaniem za faworki nie powinniśmy płacić więcej niż 30 zł/kg. Inna wspomniała, że samodzielnie wykonane w domu byłby lepsze.

Prawda z pewnością leży gdzieś pośrodku. W lokalach Magdy Gessler w końcu liczyć możemy na wyroby z wysokiej jakości składników wykonane przez osoby z dużym doświadczeniem. Na ostateczną cenę zawsze wpływają też koszty utrzymania miejsca i należy o tym pamiętać, porównując wyroby z lokalnej piekarni z pochodzącymi z renomowanej cukierni odpowiednikami.

Kto nie chce kupować drogich faworków, zawsze może zrobić je, korzystając z naszych przepisów. Podpowiadaliśmy już m.in. jak zrobić faworki z ciasta francuskiego . Zdradzaliśmy także patent na karnawałowe róże , czyli bardziej wykwintną odsłonę tego specjału.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: TikTok/wyższy_insytut_smaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy