Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić róże karnawałowe?

Jak zrobić róże karnawałowe?

Jak zrobić róże karnawałowe?
pixabay/vmgrav

Chcecie podać gościom wyjątkowo smaczny i efektowny deser? Postawcie na róże karnawałowe. Dodatek konfitury z dzikiej róży sprawi, że te wyjątkowe ciastka będą wyglądały naprawdę elegancko. Sprawdźcie koniecznie ten przepis.

Zdradzaliśmy wam już receptury na pyszne oponki serowe i delikatne, a przy tym chrupiące faworki. Tym razem przedstawiamy wam sposób na inny karnawałowy specjał — róże. Te pyszne ciastka przygotujecie dość szybko, a ich wygląd i smak zachwycą każdego.

Przepis na smakowite róże karnawałowe

Składniki:

  • 6 jaj

  • 400 g mąki pszennej

  • 75 g śmietany 18%

  • 75 g śmietany kremówki

  • 1 kg smalcu

  • 1 łyżka spirytusu

  • 2 łyżki cukru pudru

  • pół łyżeczki cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • 150 g konfitury z róży

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Łączymy je ze śmietanami i spirytusem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i wlewamy do niego przygotowana wcześniej masę. Dodajemy sól i zagniatamy ciasto.

Ubijamy je wałkiem lub drewnianym tłuczkiem — podobnie jak ciasto na faworki. Następnie odstawiamy je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm. Robimy to partiami, część aktualnie nie rozwałkowywaną trzymając nadal w lodówce.

Na podsypanym mąką blacie lub na stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2 mm. Wycinamy taką samą liczbę krążków o średnicach 3, 4 i 5 cm. Każdy z nich nacinamy pięciokrotnie na brzegach tak, aby nie rozciąć środka.

Duże i średnie krążki smarujemy na środku niewielką ilością białka. Następnie na dużych krążkach układamy średnie, a na średnich małe i całość mocno dociskamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz.

Aby sprawdzić, czy ma odpowiednią temperaturę, warto wrzucić kawałek ciasta. Gdy wypłynie na powierzchnię i zacznie po chwili brązowieć, tłuszcz jest idealny do smażenia. Róże smażymy partiami, do czasu aż nabiorą jasnozłotego koloru.

Odławiamy je łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Cukier puder łączymy z cukrem wanilinowym i posypujemy nim ciastka. Do środka każdego z nich nakładamy łyżeczkę konfitury. Smacznego.

Konfitura z dzikiej róży urozmaici pyszne smażone ciastka
Konfitura z dzikiej róży urozmaici pyszne smażone ciastka

Źródło zdjęcia: canva/piotr_malczyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram