Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomniany przepis na śledzie wigilijne. Wyśmienita potrawa z Kresów
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2024 21:00

Zapomniany przepis na śledzie wigilijne. Wyśmienita potrawa z Kresów

śledzie
Fot. Shutterstock/robert666

Śledzie na Wigilię to już pyszna tradycja. Warto przyrządzić je według dawnej receptury, która pochodzi z Kresów. Śledzie w cieście wychodzą doskonale. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. 

Śledzie na Wigilię w każdym domu

Śledzie są jedną z tradycyjnych wigilijnych potraw. Zwykle przyrządzamy je w oleju lub pod apetyczną pierzynką, czy w śmietanie. Jednak zapomniany przepis z Kresów też jest wart poznania. Dzięki niemu każdy przygotuje znakomite śledzie w cieście.

Ryby są delikatne i mają posmak masła. Do tego chrupiące, usmażone na złoty kolor, rozpływają się w ustach. Tak przyrządzone ryby będą smakować z dodatkiem świeżego pieczywa i chrzanu. Poniżej prezentujemy przepis na wyborne śledzie w cieście na Wigilię. 

śledzie
Fot. Canva/gbh007
Nie trąci mułem, a po usmażeniu jest soczysty i delikatny. Trik babci na wigilijnego karpia

Jak przygotować śledzie w cieście?

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  •  1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zaczniemy od roztopienia masła, a gdy lekko ostygnie, dodamy go do mleka. Składniki łączymy z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Teraz zajmiemy się rybą. Filety śledziowe kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, a rybę zanurzamy w cieście. Smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Śledzie wigilijne smaczne i chrupiące

Śledzie w cieście są bardzo smaczne i delikatne. To zasługa mleka i masła dodanego do ciasta. Ryba z patelni wychodzi też chrupiąca i ma piękny złoty kolor. Przygotowanie tego dania wigilijnego jest proste. Nie zabiera też dużo czasu.

Dlatego zróbmy śledzie w cieście na Wigilię. Chrupiąca ryba będzie najlepsza z dodatkiem chrzanu. Jest tak dobra, że szybko zniknie ze stołu. Z przyrządzeniem śledzi w cieście poradzi sobie nawet osoba, która nie ma doświadczenie w gotowaniu. Pisaliśmy o tym, jakiej ryby nigdy nie kupować na święta. Polecaliśmy przepis na pieczoną gęś na święta. 

ryby
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya

Źródło: gotowanie.onet.pl