Oto ponadstuletni, sprawdzony przepis na pasztet domowy. Choć receptura jest wiekowa, samo danie cieszy tak samo, jak cieszyło naszych przodków pokolenia temu. Taki pasztet będzie powiewem tradycji na i tak już tradycyjnym świątecznym stole.
Co roku z okazji Świąt wielkanocnych w Wielką Sobotę idziemy do Kościoła, aby poświęcić pokarmy, które znajdują się w pięknie ozdobionym koszyczku. Każdy wkłada do niego, co tylko sobie wymarzy, jednak jest coś, na co koniecznie trzeba uważać. Mowa o pewniej roślinie, która może być trująca.
Jeśli Wasze sztućce po dłuższym czasie używania straciły swój blask i nie wyglądają już jak nowe, a chcecie, żeby się dobrze prezentowały podczas śniadania wielkanocnego, to nie macie się czym martwić. Istnieje bowiem prosty trik, który je odnowi. Wystarczy skorzystać z domowego sposobu.
Barwienie jajek na pisanki to od wielu lat tradycja Świąt Wielkanocnych. Nie tylko przepyszne dania i przekąski budują klimat Świąt, ale również wystrój, który jest bogaty w pisanki i inne różne inne elementy. Jajka można barwić z wykorzystaniem łupin cebuli. Okazuje się, że istnieją również inne, bardzo ciekawe sposoby. Przedstawiamy Wam jeden z nich.
Wielkanoc już niedługo. Wszyscy dobrze wiemy, jak to jest z pogodą w tym okresie. Wszyscy liczymy na to, że będzie ciepło i słonecznie, jednak jak wiadomo, warunki pogodowe zawsze są nieprzewidywalne. Jak będzie w tym roku? Będziecie zaskoczeni.
Święta Wielkanocne to oczywiście jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie Kościoła, ale również świetna okazja, aby spotkać się z rodziną i spędzić miło czas w szczęśliwej atmosferze. Wielkanoc wiąże się między innymi z gotowaniem różnych wspaniałych potraw. Niestety niektóre z nich lądują w koszu, a jedna szczególnie.
Majonez to produkt, który kojarzy się z Wielkanocą. Jest niezbędnym składnikiem wielu sałatek. Zamiast kupować go w sklepie, zrób go sam w domu. Dzięki fermentacji wytrzyma w lodówce nawet 3 miesiące.
Są pasztety i pasztety. Puszkowane produkty z supermarketu nieco ostudziły nasz zapał do tej niezwykłej potrawy. Jednak dobrze przyrządzony domowy pasztet, taki jak ten, rzuca na kolana.
Dziś w naszych koszyczkach wielkanocnych panuje wolnoamerykanka. Jednak kto chce iść za nauką Kościoła, powinien wziąć sobie do serca pewne zakazy i nakazy dotyczące ich składu. Katolicy mają listę tego, co może, a co nie powinno trafiać do święconki.
Dania i przekąski z ryb są od wieków zrośnięte z naszym wielkanocnym stołem. Zaś od niedawna z naszym rybnym menu zrośnięty jest łosoś, jedna z najpopularniejszych dziś ryb. Gravlax to jedna z najciekawszych postaci, w jakich możemy podać tego atlantyckiego zwierza.
Zbliżają się Święta Wielkanocne, a co za tym idzie, stoły w polskich domach wypełnią się ogromną ilością smakowitych potraw i przekąsek. Jedną z nich zapewne będzie biała kiełbasa, czy to w żurku, czy osobno. Warto więc wiedzieć, jak ją poprawnie ugotować, aby była smaczna.
Internet to prawdziwa kopalnia niecodziennych przepisów. Podczas gdy książki kucharskie bogate są w tradycyjne pomysły na dania, to w sieci możemy znaleźć te nowatorskie. Z pewnością są warte uwagi, a do tego niesamowicie kreatywne. Poznajcie przepis na przepyszną domową wędlinę.
Święta Wielkanocne coraz bliżej, a Wy nie wiecie jakie ozdoby na świąteczny stół przygotować? Oczywiście najlepsze będą pisanki, które są symbolem Wielkanocy. Okazuje się, że można je przygotować z użyciem produktu, który ludzie zazwyczaj wyrzucają. Sprawdźcie sposób na piękne i złote pisanki.
Święconka to wspaniała tradycja wielkanocna. Wiele osób ozdabia ją piękną, lecz trującą rośliną. Mimo, że symbolizuje ona odrodzenie i nadzieję, to może warto pomyśleć nad mniej kontrowersyjną alternatywą. Mowa o bukszpanie. Jakie są konsekwencje udekorowania nim koszyka? Odpowiedź w artykule.
Święta Wielkanocne obchodzimy tak długo, że może zabraknąć pomysłów na menu. Na Niedzielę Palmową dobrze jest sięgnąć po taki przepis na pieczony schab. Ma on jedną wielką zaletę.
Święta Wielkanocne to magiczny czas. Jedną z tradycji Wielkanocy jest święcenie pokarmów. W Wielką Sobotę większość z nas udaje się do kościoła z koszyczkiem wielkanocnym wypełnionym różnymi smakołykami. Co warto do niego włożyć? Lepiej dwa razy się zastanowić.
Z pogodą na Wielkanoc bywa różnie. W ubiegłych latach zdarzało się, że świętowaliśmy w upały, ale częściej za oknami panowała dosyć zimowa aura kojarzona z innymi świętami. W tym roku ma być jednak inaczej. Poznaliśmy najnowsze przewidywania meteorologów i mamy szereg dobrych wiadomości. Słońca nie zabraknie, ale parasolki okażą się niezbędne i to wcale nie po to, aby chronić przed promieniami.
Święta Wielkanocne to magiczny czas, w którym jajka odgrywają kluczową rolę. Dlatego, aby zadbać o niepowtarzalny klimat, musimy poznać najlepsze sposoby na stworzenie pięknych pisanek. Przedstawiamy Wam jeden z nich.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a to oznacza, że już niedługo w sklepach rozpocznie się zakupowy szał. Przez okres świąteczny markety będą czynne jednak w innych godzinach. Kiedy będą otwarte, a kiedy zamknięte?
Wiadomo od zawsze, że organizacja tradycyjnego polskiego wesela to niezwykle droga tradycja. Być może będzie ona powoli odchodziła w zapomnienie. Powodem są koszty, których coraz więcej młodych par nie decyduje się ponosić.
Święcenie pokarmów to jedna z tradycji, których przestrzegamy wciąż chętnie. Dla wielu wiąże się z wolnoamerykanką – wkładamy do koszyka cokolwiek wyda nam się na miejscu. Jednak stosunek Kościoła do takiej praktyki nie jest najbardziej przychylny.
Święta Wielkanocne już niedługo. Dlatego tez coraz częstszym tematem do dyskusji są potrawy, które warto przygotować na ten czas. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo ciekawych przepisów. Jednak czy słyszeliście o czymś takim jak kebsożur? Jeśli nie, to zdecydowanie musicie zobaczyć, co to jest.
Oto jeden z najlepszych – choć może nie najprostszych – pomysłów na ozdobne jajka. Wykorzystujemy naturalne metody, by osiągnąć nadnaturalną urodę pisanek.
Święta Wielkanocne to czas, w którym w spotkaniach rodzinnych towarzyszą nam wspaniałe dania i przekąski, w postaci między innymi wypieków. Jednak nie wszyscy mają czas na to, aby ugotować aż tyle potraw. Ewa Wachowicz zatem proponuje catering świąteczny. Jak wyglądają ceny? Będziecie zaskoczeni.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wy nie wiecie, jak zaskoczyć swoich gościu? W takim razie przychodzimy z pomocą. Tradycyjne potrawy są wspaniałe i smaczne, lecz jeśli chcecie przygotować coś zupełnie innego, to mamy na to sposób. Przedstawiamy Wam przepis na barszcz na Wielkanoc, ale w innej wersji.
Oto prosty sposób na maślanego baranka bez użycia foremki. Wymaga tylko minimum talentu rzeźbiarskiego. Wystarczy przyjrzeć się instrukcji krok po kroku.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielki krokami. Co za tym idzie, już niedługo zaczną się ogromne przygotowania do tego ważnego dla Kościoła Święta. Jak zatem będzie wyglądać pogoda w tym czasie? Warunki pogodowe mogą nas zaskoczyć.
Już niedługo będziemy przeżywać czas Świąt Wielkanocnych. Będzie to idealna okazja do spotkania z rodziną, dlatego tez warto przygotować przekąski, które zaskoczą naszych bliskich swoim smakiem. Babka wielkanocna to klasyk, który obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Sprawdźcie, jak ją zrobić.