Ania Lewandowska ma sposób na to, by przekąska na tłusty czwartek była jak najlżejsza i jak najmniej kaloryczna. A właściwie wiele sposobów. Dotyczą one zarówno podmiany składników, jak i sposobów przygotowania.
Już za kilka dni rozpocznie się karnawał, dlatego już teraz warto poznać przepisy na słodkie przekąski. Najlepszym, lecz nieco zapomnianym przysmakiem są oponki serowe. Przygotuj je w łatwy sposób i zaskocz domowników.
Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.
Dzięki umiejętnemu, choć prostemu sposobowi nacięcia schabu, z taniej wieprzowiny przygotowujemy niezwykły i wykwintny obiad. Sprawdzi się on świetnie na świątecznym stole, na przykład jako prosty obiad na Trzech Króli.
Kac, glątwa, kociokwik, szewski poniedziałek… Mamy wiele ładnych słów na brzydkie objawy nadużycia alkoholu. Tyle samo mamy też sposobów na leczenie go. Magda Gessler podzieliła się tymi, które zna.
Na imprezę sylwestrową robimy przeważnie spore zakupy. Zdarza się jednak, że w Nowy Rok zostajemy i tak z jakimś poważnym brakiem w lodówce. Przypominamy więc zasady, na jakich tego dnia czynne są sklepy.
Obieranie mandarynek. Tak, to także robimy źle. Jak się okazuje, pomijamy ważną czynność, a nie powinniśmy – pod groźbą negatywnych skutków zdrowotnych.
Tłusty czwartek to słodkie święto, które uwielbiamy. Zajadamy się pączkami, faworkami i innych smakołyków też nie brakuje. Kiedy w tym roku wypada tłusty czwartek? Data niemal zawsze się zmienia.
Oto jeden z najlepszych i najpewniejszych przepisów na tradycyjną już na naszych stołach – choć obecną od bardzo niedawna – sałatkę warstwową. To danie na zimno o okazałej prezencji sprawdza się świetnie na nieformalnych imprezach. Warto rozważyć ją w sylwestra.
Przeddzień nowego roku wprawia nas w pewien kłopot. Święto to, czy nie święto? Jak i kiedy zrobimy zakupy? Dino ma dla nas odpowiedź.
Co podać na imprezę sylwestrową? Biedronka ma dla nas kilka pomysłów. Podpowiedzi szukamy w gazetce, dzięki której zorganizujemy nieformalne przyjęcie pomysłowo i taniej.
Ryba to jeden z tych produktów, które najczęściej zostają po świętach. Problem polega na tym, że dość trudno ją dojadać – niełatwo bowiem przyrządzić ją po raz drugi, by wciąż była apetyczna. Jest jednak na to sposób. Jaki? Zdradzamy poniżej.
Każdy z nas z utęsknieniem czeka na Boże Narodzenie. Smażone ryby, pierogi z kapustą, bigos, mięsa i wyśmienite ciasta zaraz po świętach jednak dają o sobie znać. Świąteczne jedzenie, mimo, iż pyszne, jest bardzo ciężkie i nierzadko powoduje problemy trawienne. Jest na to jednak bardzo prosty sposób.
Dino nie przestaje zaskakiwać swoich klientów. Już jutro w sieci będzie można kupić nowości, które idealnie sprawdzą się podczas sylwestrowej uczty. Jak zawsze pojawi się sporo obniżek cen. Nic dziwnego, że wiele osób wybiera ten supermarket jako miejsce codziennych zakupów.
Święta Bożego Narodzenia sprzyjają rodzinnym spotkaniom i jedzeniu pysznych potraw. Te niestety nie należą do lekkostrawnych. Co robić, gdy dokucza nam przejedzenie? Są na to sprawdzone sposoby.
Dwa proste dodatki pozwalają uratować nadmiar sałatki jarzynowej ze świąt przed wyrzuceniem. Dzięki nim przerabiamy danie na nietypowe i ciekawe w smaku kotlety. Przyjemne z pożytecznym.
Ryby, których nie zjedliśmy podczas kolacji wigilijnej najczęściej odgrzewamy lub niestety wyrzucamy. Od lat wykorzystuję je jednak inaczej i przyrządzam z nich fantastyczne danie. Podaję je zwykle na kolację. Moja rodzina uwielbia tę potrawę.
Jeśli szukasz prostej i smacznej sałatki na Boże Narodzenie, to ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Ta sałatka jest szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki z pewnością masz w swoim domu.
Karp tradycyjnie pojawi się na naszych wigilijnych stołach. Smażony i pełen smaku będzie cieszył podniebienia. Jednak jak odgrzać smażonego karpia? Jest na to szybki i sprawdzony sposób. Dzięki niemu ryba nie będzie sucha i twarda.
Podnieceni świątecznym nastrojem, mówimy o samych dobrych stronach zbliżającej się Wigilii. Jednak musimy być przygotowani także na te nie najlepsze. Należą do nich plamy na obrusach i koszulach.
Jak zamrozić bigos? Z tym patentem zrobisz to bez większych problemów. To nie koniec dobrych wiadomości. Według kulinarnych ekspertów ta potrawa najlepiej smakuje właśnie po odgrzaniu. Dzięki naszym wskazówkom zachowasz pełnię jej smaku.
Ryba po grecku nie może się zmarnować. Z resztek tego wigilijnego smakołyku możesz przygotować zaskakującą zupę. Przepis znanej dziennikarki Katarzyny Bosackiej cieszy się sporą popularnością. Macie ochotę na świąteczne danie w nowym, zaskakującym wydaniu?
Już niedługo usiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie 12 potraw. Jednak, czy pamiętamy, jakie jest ich znaczenie? Warto odświeżyć sobie tę istotną wiedzę. W Wigilię przyda się każdemu z nas.
W Wigilię nietrudno o przejedzenie. Według tradycji podczas uroczystej kolacji należy skosztować każdego ze smakołyków. Dlatego, tuż po wieczerzy warto sięgnąć po napar, który zniweluje skutki zjedzenia sporej ilości dań.
Barszcz czerwony najlepiej smakuje w Wigilię. Ta zupa wyróżnia się rubinowym kolorem i wybornym smakiem. Jednak jak uratować kwaśny barszcz czerwony? Jest na to sprawdzony sposób.
Wigilia nie obejdzie się bez ryby. Zazwyczaj smażymy ją lub pieczemy. Smak dań jest obłędny, ale w naszej kuchni pojawia się problem. Jak usunąć zapach ryb? Śpieszymy z szybkim i skutecznym patentem.
W święta za późno już na porady, jak przygotowywać pierogi zawczasu. Ale odpowiednie mrożenie produktów to dopiero połowa sukcesu. Druga to odpowiednio je przygotować przed podaniem. Tu trzeba starać się uniknąć kilku błędów.
Znacie seromakowiec (zwany też czasem sernikomakowcem)? To ciasto można nazwać jego wersją z sernikiem na zimno. Prezentuje się niezwykle okazale. A za efekt – zarówno wizualny, jak i smakowy – odpowiada zestawienie zwartej masy śmietankowej z puszystym makowcem.