Niedawno miała miejsce 4 rocznica śmierci Krzysztofa Krawczyka. 5 kwietnia 2021 roku zmarł wybitny polski piosenkarz, którego przeboje zna cały kraj. Był to akurat drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Ewa Krawczyk w rozmowie z “Faktem” opowiedziała o tym, jak kiedyś wyglądało u niej świętowanie Wielkanocy, a jak wygląda teraz. Łzy cisną się do oczu.
Święta Wielkanocne to prawdziwa skarbnica niesamowitych przysmaków. Zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Z pewnością podczas przygotowań w naszej kuchni powstanie szarlotka sernik i mazurek. Jednak do pochrupania świetne będą również wielkanocne ciasteczka, które zrobicie w mgnieniu oka. Wypróbujcie ten prosty przepis.
Jako że zbliżają się Święta Wielkanocne, a ich częścią są słodkie wypieki, to piekarnik z pewnością jest przez większość czasu w użyciu. Dlatego też naturalną rzeczą jest to, że się brudzi. To z kolei zmusza nas do wyczyszczenia go, co nie zawsze jest takie proste. Na szczęście istnieje domowy i bardzo kreatywny sposób na to, aby sobie z tym poradzić.
Święta Wielkanocne to wspaniały czas, który jest okraszony wspaniałym klimatem, tworzonym przez rozmaite potrawy i piękne ozdoby. Co warto przygotować do jedzenia, aby Wasi goście byli nie tylko zachwyceni, ale też zaskoczeni? Roladki z szynki to fantastyczna propozycja, która z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole.
Czy w Wielką Sobotę można jeść mięso? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób. W Wielki Piątek wszystkich katolików obejmuje post ścisły i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. A jak jest z w dzień, w którym święcimy pokarmy? Ksiądz tłumaczy.
Za kilka dni zasiądziemy do wielkanocnego stołu, wypełnionego przepysznymi potrawami i przekąskami. Będą to między innymi sałatki i jajka faszerowane, których niezbędnym składnikiem jest majonez. Od dawna ludzie spierają się o to, który jest najlepszy. Teraz postanowił to wyjaśnić youtuber Dymitr Błaszczyk.
Liście laurowe są powszechnie znane z tego, że są wyposażeniem kuchni. Przyprawą, która wzbogaca różne dania i potrawy. Z koeli płyn do naczyń ma funkcję czyszczącą i dba o to, aby z jego pomocą wszelkie talerze, szklanki, kubki czy sztućce były czyste. Co wyniknie z połączenia tych dwóch produktów? Będziecie zaskoczeni.
Pieczona w całości szynka to jeden z najlepszych sposobów, by uświetnić świąteczny stół. Nie każdy sprawdzony przepis wymaga dużo zachodu. Oto taki, który można wykorzystać nawet na ostatnią chwilę.
Wymyślenie smacznego i prostego dania spełniającego wymogi ścisłego postu może być trudne. Podpowiadamy, jak zrobić wyśmienite, jarskie gołąbki. Będą świetne na obiad w Wielki Piątek. Moja rodzina je uwielbia.
Rzeżucha to niezwykła roślina, która jest bardzo łatwa w uprawie. Ponadto rośnie w ekspresowym tempie. Okazuje się, że istnieje sposób na to, aby ten proces jeszcze przyspieszyć. Wystarczy, że zastosujemy jedną zmianę, a efekty będą szybko zauważalne. Dzięki temu wyrośnie idealna rzeżucha na Wielkanoc.
Oto ponadstuletni, sprawdzony przepis na pasztet domowy. Choć receptura jest wiekowa, samo danie cieszy tak samo, jak cieszyło naszych przodków pokolenia temu. Taki pasztet będzie powiewem tradycji na i tak już tradycyjnym świątecznym stole.
Co roku z okazji Świąt wielkanocnych w Wielką Sobotę idziemy do Kościoła, aby poświęcić pokarmy, które znajdują się w pięknie ozdobionym koszyczku. Każdy wkłada do niego, co tylko sobie wymarzy, jednak jest coś, na co koniecznie trzeba uważać. Mowa o pewniej roślinie, która może być trująca.
Jeśli Wasze sztućce po dłuższym czasie używania straciły swój blask i nie wyglądają już jak nowe, a chcecie, żeby się dobrze prezentowały podczas śniadania wielkanocnego, to nie macie się czym martwić. Istnieje bowiem prosty trik, który je odnowi. Wystarczy skorzystać z domowego sposobu.
Barwienie jajek na pisanki to od wielu lat tradycja Świąt Wielkanocnych. Nie tylko przepyszne dania i przekąski budują klimat Świąt, ale również wystrój, który jest bogaty w pisanki i inne różne inne elementy. Jajka można barwić z wykorzystaniem łupin cebuli. Okazuje się, że istnieją również inne, bardzo ciekawe sposoby. Przedstawiamy Wam jeden z nich.
Wielkanoc już niedługo. Wszyscy dobrze wiemy, jak to jest z pogodą w tym okresie. Wszyscy liczymy na to, że będzie ciepło i słonecznie, jednak jak wiadomo, warunki pogodowe zawsze są nieprzewidywalne. Jak będzie w tym roku? Będziecie zaskoczeni.
Święta Wielkanocne to oczywiście jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie Kościoła, ale również świetna okazja, aby spotkać się z rodziną i spędzić miło czas w szczęśliwej atmosferze. Wielkanoc wiąże się między innymi z gotowaniem różnych wspaniałych potraw. Niestety niektóre z nich lądują w koszu, a jedna szczególnie.
Majonez to produkt, który kojarzy się z Wielkanocą. Jest niezbędnym składnikiem wielu sałatek. Zamiast kupować go w sklepie, zrób go sam w domu. Dzięki fermentacji wytrzyma w lodówce nawet 3 miesiące.
Są pasztety i pasztety. Puszkowane produkty z supermarketu nieco ostudziły nasz zapał do tej niezwykłej potrawy. Jednak dobrze przyrządzony domowy pasztet, taki jak ten, rzuca na kolana.
Dziś w naszych koszyczkach wielkanocnych panuje wolnoamerykanka. Jednak kto chce iść za nauką Kościoła, powinien wziąć sobie do serca pewne zakazy i nakazy dotyczące ich składu. Katolicy mają listę tego, co może, a co nie powinno trafiać do święconki.
Dania i przekąski z ryb są od wieków zrośnięte z naszym wielkanocnym stołem. Zaś od niedawna z naszym rybnym menu zrośnięty jest łosoś, jedna z najpopularniejszych dziś ryb. Gravlax to jedna z najciekawszych postaci, w jakich możemy podać tego atlantyckiego zwierza.
Zbliżają się Święta Wielkanocne, a co za tym idzie, stoły w polskich domach wypełnią się ogromną ilością smakowitych potraw i przekąsek. Jedną z nich zapewne będzie biała kiełbasa, czy to w żurku, czy osobno. Warto więc wiedzieć, jak ją poprawnie ugotować, aby była smaczna.
Internet to prawdziwa kopalnia niecodziennych przepisów. Podczas gdy książki kucharskie bogate są w tradycyjne pomysły na dania, to w sieci możemy znaleźć te nowatorskie. Z pewnością są warte uwagi, a do tego niesamowicie kreatywne. Poznajcie przepis na przepyszną domową wędlinę.
Święta Wielkanocne coraz bliżej, a Wy nie wiecie jakie ozdoby na świąteczny stół przygotować? Oczywiście najlepsze będą pisanki, które są symbolem Wielkanocy. Okazuje się, że można je przygotować z użyciem produktu, który ludzie zazwyczaj wyrzucają. Sprawdźcie sposób na piękne i złote pisanki.
Święconka to wspaniała tradycja wielkanocna. Wiele osób ozdabia ją piękną, lecz trującą rośliną. Mimo, że symbolizuje ona odrodzenie i nadzieję, to może warto pomyśleć nad mniej kontrowersyjną alternatywą. Mowa o bukszpanie. Jakie są konsekwencje udekorowania nim koszyka? Odpowiedź w artykule.
Święta Wielkanocne obchodzimy tak długo, że może zabraknąć pomysłów na menu. Na Niedzielę Palmową dobrze jest sięgnąć po taki przepis na pieczony schab. Ma on jedną wielką zaletę.
Święta Wielkanocne to magiczny czas. Jedną z tradycji Wielkanocy jest święcenie pokarmów. W Wielką Sobotę większość z nas udaje się do kościoła z koszyczkiem wielkanocnym wypełnionym różnymi smakołykami. Co warto do niego włożyć? Lepiej dwa razy się zastanowić.
Z pogodą na Wielkanoc bywa różnie. W ubiegłych latach zdarzało się, że świętowaliśmy w upały, ale częściej za oknami panowała dosyć zimowa aura kojarzona z innymi świętami. W tym roku ma być jednak inaczej. Poznaliśmy najnowsze przewidywania meteorologów i mamy szereg dobrych wiadomości. Słońca nie zabraknie, ale parasolki okażą się niezbędne i to wcale nie po to, aby chronić przed promieniami.
Święta Wielkanocne to magiczny czas, w którym jajka odgrywają kluczową rolę. Dlatego, aby zadbać o niepowtarzalny klimat, musimy poznać najlepsze sposoby na stworzenie pięknych pisanek. Przedstawiamy Wam jeden z nich.