Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o boczku i cebuli. Jajecznicę po francusku zrobisz na uwielbianym produkcie
Canva / Odua Images

Zapomnij o boczku i cebuli. Jajecznicę po francusku zrobisz na uwielbianym produkcie

9 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jajecznica po francusku uważana jest za nie lada rarytas. Nic w tym dziwnego, albowiem tak przyrządzone jajka charakteryzują się niezwykłą, kremową konsystencją i delikatnością. Duża w tym zasługa dodatku masła i śmietanki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kluczem do udanej jajecznicy po francusku jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Nie należy także podgrzewać jej zbyt gwałtownie, by zachować optymalną konsystencję jajek. Łatwym i sprawdzonym sposobem na jajecznicę po francusku jest przygotowanie jej na parze. Tak przyrządzona nie może się nie udać.

Wielbiciele tradycji swoją jajecznicę mogą usmażyć na patelni. Wystarczy stopić masło, a następnie dodać do niego jajka. Smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Po około 15 minutach tuż przez zdjęciem z patelni dodajemy jeszcze kremową śmietankę. Pożywny posiłek gotowy.

Jajecznicę po francusku możemy wykonać również w wersji dietetycznej. Nie wymaga ona wtedy dodatku tłuszczu. Na parze zamiast masła podgrzewamy wodę, dodajemy jajka i cierpliwie mieszamy. Otrzymujemy danie obłędnie pyszne i bardzo zdrowe.

Przepis na klasyczną jajecznicę po francusku

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżka masła

  • 4 łyżki śmietanki 30%

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek

  • bagietka

Jak przyrządzić idealną jajecznicę po francusku na parze?

Przygotuj kąpiel wodną do przyrządzenia jajecznicy . Do garnka wlej niewielką ilość wody. Zagotuj ją, aby nad płynem zaczęła unosić się para .

Do metalowej lub żaroodpornej miseczki wrzuć masło . Następnie dodaj do niego jajka. Za pomocą rózgi kuchennej rozkłóć białka z żółtkami na jednolitą masę .

Miskę ze składnikami na jajecznicę postaw na garnku z gotującą się wodą . Ogień zmniejsz do minimum. Zawartość naczynia cały czas mieszaj, do momentu aż masło rozpuści się i połączy z jajkami w jednolitą masę .

Zawartość miski mieszaj, cały czas podgrzewając . Powinno to zająć ok. 15 minut. Po 10 minutach, kiedy jajka zaczną wyraźnie gęstnieć, dopraw je do smaku solą i pieprzem .

Tuż przed zdjęciem potrawy z ognia dodaj do jajecznicy 4 łyżki śmietanki . Całość dokładnie wymieszaj. Potrawę nałóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem . Podawaj ze świeżą bagietką.

Nie uwierzysz, ile można zapłacić za jajecznicę na mieście . Dodatek popularnego sosu sprawi, ze jajka będą pyszne jak nigdy dotąd .

Canva / PeteerS
Canva / PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy