Zapomnij o boczku i cebuli. Jajecznicę po francusku zrobisz na uwielbianym produkcie
Jajecznica po francusku uważana jest za nie lada rarytas. Nic w tym dziwnego, albowiem tak przyrządzone jajka charakteryzują się niezwykłą, kremową konsystencją i delikatnością. Duża w tym zasługa dodatku masła i śmietanki. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Kluczem do udanej jajecznicy po francusku jest odpowiednia kolejność dodawania składników. Nie należy także podgrzewać jej zbyt gwałtownie, by zachować optymalną konsystencję jajek. Łatwym i sprawdzonym sposobem na jajecznicę po francusku jest przygotowanie jej na parze. Tak przyrządzona nie może się nie udać.
Wielbiciele tradycji swoją jajecznicę mogą usmażyć na patelni. Wystarczy stopić masło, a następnie dodać do niego jajka. Smażymy na malutkim ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Po około 15 minutach tuż przez zdjęciem z patelni dodajemy jeszcze kremową śmietankę. Pożywny posiłek gotowy.
Jajecznicę po francusku możemy wykonać również w wersji dietetycznej. Nie wymaga ona wtedy dodatku tłuszczu. Na parze zamiast masła podgrzewamy wodę, dodajemy jajka i cierpliwie mieszamy. Otrzymujemy danie obłędnie pyszne i bardzo zdrowe.
Przepis na klasyczną jajecznicę po francusku
Składniki:
-
4 jajka
-
1 łyżka masła
-
4 łyżki śmietanki 30%
-
sól i pieprz do smaku
-
szczypiorek
-
bagietka
Jak przyrządzić idealną jajecznicę po francusku na parze?
Przygotuj kąpiel wodną do przyrządzenia jajecznicy . Do garnka wlej niewielką ilość wody. Zagotuj ją, aby nad płynem zaczęła unosić się para .
Do metalowej lub żaroodpornej miseczki wrzuć masło . Następnie dodaj do niego jajka. Za pomocą rózgi kuchennej rozkłóć białka z żółtkami na jednolitą masę .
Miskę ze składnikami na jajecznicę postaw na garnku z gotującą się wodą . Ogień zmniejsz do minimum. Zawartość naczynia cały czas mieszaj, do momentu aż masło rozpuści się i połączy z jajkami w jednolitą masę .
Zawartość miski mieszaj, cały czas podgrzewając . Powinno to zająć ok. 15 minut. Po 10 minutach, kiedy jajka zaczną wyraźnie gęstnieć, dopraw je do smaku solą i pieprzem .
Tuż przed zdjęciem potrawy z ognia dodaj do jajecznicy 4 łyżki śmietanki . Całość dokładnie wymieszaj. Potrawę nałóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem . Podawaj ze świeżą bagietką.
Nie uwierzysz, ile można zapłacić za jajecznicę na mieście . Dodatek popularnego sosu sprawi, ze jajka będą pyszne jak nigdy dotąd .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosacka wzięła paprykę i wskazała na ogonek. Każdy powinien to wiedzieć
-
Koniec z mięsem i ryżem. Jest 100 razy lepszy patent na gołąbki, tańsze i równie pyszne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama