Koniec z mięsem i ryżem. Jest 100 razy lepszy patent na gołąbki, tańsze i równie pyszne
![Żadne mięso i ryż. Jest 100 razy lepszy patent na gołąbki, tańsze i równie pyszne](https://images.iberion.media/images/1920/6_L4_Odcjn_Wg_H_Mv_W_Ovwe_Cz_R5_golabki_b92a00d4d8.jpg)
Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Gołąbki w jarskiej wersji zachwycą smakiem nawet największego miłośnika mięsnych potraw. Gołąbki z farszem z kaszy i grzybów podane z sosem pieczarkowym dosłownie rozpływają się w ustach.
Wegetariańskie gołąbki z aromatycznym farszem i kremowym, gęstym sosem biją na głowę wszystkie inne. Kultowe danie w nowej odsłonie będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zachwyty są gwarantowane.
Do przygotowania gołąbków z kaszą i sosem pieczarkowym, koniecznie dodaj garść suszonych grzybów. Grzyby namocz wcześniej i ugotuj. Niewielką ilość wody wlej do farszu, aby wzmocnić jego smak i nawilżyć wszystkie składniki. Resztę wody dodasz do garnka, w którym będziesz gotować gotowe gołąbki. Będą pyszne.
Kapustę na gołąbki możesz sparzyć tradycyjnie, a możesz wykorzystać do tego mikrofalówkę. Główkę bez głąba włóż do urządzenia i ustaw najwyższą moc. Po około 7- 9 minutach grzania, liście będą idealnie miękkie i sprężyste. To o wiele lepszy sposób od gotowania i suszenia kapusty.
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym
Składniki na gołąbki:
główka kapusty białej
cebula
2 ząbki czosnku
woreczek kaszy gryczanej
pół pęczka natki pietruszki
200 g pieczarek
garść suszonych grzybów
2 łyżki bułki tartej
masło klarowane
sól, pieprz
Składniki na sos pieczarkowy:
300 g pieczarek
średnia cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól pieprz
jasny sos sojowy do smaku
natka pietruszki
suszony tymianek
pół szklanki śmietanki 30%
Jak zrobić gołąbki bez grama mięsa? Poznaj najlepszy przepis
Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia gotuj je 45- 50 minut, pokrój na małe kawałki, wody z grzybów nie wylewaj. Zewnętrzne twarde liście kapusty odłóż, a całą główkę sparz tradycyjnie w garnku lub w mikrofalówce.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Posiekaj drobno cebulę, czosnek, namoczone grzyby i pieczarki. Zeszklij cebulę na maśle, następnie dodaj pieczarki oprósz je solą, pieprzem i smaż kilka minut. Dodaj łyżkę masła czosnek, suszone grzyby i smaż jeszcze chwilę.
Następnie dodaj szczyptę tymianku, posiekaną natkę pietruszki i smaż kolejne 2- 3 minuty. Na patelnię przełóż kaszę, przesmaż całość, wlej odrobinę wody po suszonych grzybach (resztę wykorzystaj do gotowania gołąbków) i odstaw. Farsz dopraw do smaku pieprzem i solą. Farsz wykładaj na miękkie liście kapusty i zawijaj.
Do większego garnka włóż zewnętrzne liście kapusty i poukładaj gołąbki. Całość podlej wodą i wodą z suszonych grzybów, przykryj i gotuj około godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj sos: posiekaj cebulę, grzyby drobno pokrój. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż kilka minut.
Dodaj suszony tymianek, posiekaną natkę pietruszki i smaż chwilę na wolnym ogniu. Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj, aż sos będzie gęsty i kremowy. Dopraw go do smaku sosem sojowym i pieprzem. Gołąbki polej sosem pieczarkowym i podaj, smacznego.
Pomysł na równie smaczny obiad bez mięsa? Naleśniki ze szpinakiem. Koniecznie spróbuj także carbonary z chrupiącą ciecierzycą zamiast boczku. Palce lizać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaczęło się od rana w Biedronce, wszyscy na to czekali. Masło i inne produkty za bezcen
Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)