Bosacka wzięła paprykę i wskazała na ogonek. Każdy powinien to wiedzieć
Ceny żywności z miesiąca na miesiąc są coraz wyższe. Papryka czerwona kosztuje już 15 zł za kilogram. Katarzyna Bosacka pokazała, jak zaoszczędzić i jak kupować warzywa, żeby odrobinę zaoszczędzić.
Papryka czerwona jest bardzo uniwersalnym warzywem, które często wykorzystujemy w kuchni do przygotowania wielu pysznych dań. Zupy kremy, papryka faszerowana, leczo, czy gulasz to tylko niektóre przykłady potraw z tych smacznych i chrupiących warzyw. Mało kto wie, że na papryce można oszczędzić.
Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Instagramie, często publikuje krótkie filmiki, na których dzieli się z fanami kulinarnymi nowinkami oraz ciekawostkami. Niedawno dziennikarka podzieliła się ciekawym pomysłem na mniejszy rachunek za paprykę.
Bosacka pokazała, jak zapłacić za paprykę nieco mniej. Okazuje się, że wszyscy przepłacamy. W czasach, kiedy ceny żywności są już bardzo wysokie, warto wiedzieć, gdzie można znaleźć oszczędności. Zdjęcia i film wykorzystane w artykule pochodzą z profilu katarzynabosacka na Instagramie.
Katarzyna Bosacka zważyła paprykę z ogonkiem i bez ogonka
Każda papryka w markecie ma duży, zielony ogonek. Bosacka postanowiła zważyć warzywa z i bez zielonej części. Dziennikarka zważyła 5 papryk w cenie 15 zł za kilogram. Na początku zważyła warzywa z ogonkami, później bez.
Warzywa z ogonkami były cięższe. Bosacka pokazała rachunki. Za paprykę bez ogonków zapłaciła 15,89 zł, za paprykę z ogonkami 16,91 zł. To złotówka oszczędności na tym samym produkcie.
Ceny żywności dalej rosną
Cena papryki, pomidorów, a także innych warzyw, owoców i produktów spożywczych systematycznie rośnie. Przyczyną jest między innymi inflacja oraz światowy kryzys gospodarczy.
Wysokie ceny żywności, paliwa, mediów i koszty życia sprawiły, że wiele osób zaczyna szukać oszczędności gdzie się da. Katarzyna Bosacka pokazała, w jak prosty sposób można zaoszczędzić złotówkę. W tej kwocie można kupić bułkę, a w przeliczeniu na miesiąc, oszczędność wynosi o wiele więcej.
Bosacka pokazała również, jaki makaron należy kupować. Dziennikarka rzuciła okiem na etykietę wędzonego schabu, który tak lubią Polacy. Skład pozostawia wiele do życzenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Poznaliśmy tajemnicę słynnego tatara Magdy Gessler. To ćwierć szklanki płynu
Bosacka ostrzega przed kolorowym produktem. On nie jest dla dzieci
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama