Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca szarlotka z antonówką. Swój smak zawdzięcza 1 nietypowemu składnikowi
Canva / Jupiterimages

Zaskakująca szarlotka z antonówką. Swój smak zawdzięcza 1 nietypowemu składnikowi

12 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Prezentujemy prosty a zarazem przepyszny sposób na popularne ciasto z jabłkami. Nasza propozycja na szarlotkę swój niezwykły smak zawdzięcza dodatkowi serka homogenizowanego. Wystarczy zagnieść ciasto z dodatkowym składnikiem i zamknąć w jego wnętrzu soczyste kwaskowate owoce. Takiej szarlotki jeszcze nie jedliście.

Wierzch naszej szarlotki pokrywa słodki lukier. Owoce użyte do tego ciasta możesz dodać same lub dosłodzić je cukrem i podkręcić smak odrobiną cynamonu. Niezależnie od tego, który wariant wybierzesz, ta szarlotka zniknie z talerzy błyskawicznie.

Przepis na aromatyczną szarlotkę

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru

  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego

  • 200 g masła

  • 6 kwaskowatych jabłek (np. Antonówka)

  • opcjonalnie cukier wanilinowy i cynamon do oprószenia jabłek.

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki śmietanki 36%

  • kilka kropel soku z cytryny

Jak upiec prostą i pyszną szarlotkę?

Zagnieć ciasto na szarlotkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia , wysyp całość na stolnicę. Następnie dodaj serek homogenizowany i pokrojone w drobniejsze kawałki masło. Całość wyrabiaj do uzyskania jednolitej gładkiej masy .

Przygotowane ciasto na szarlotkę podziel na dwie równe części . Jedną z części rozwałkuj i ułóż równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia . Powierzchnię ciasta ponakłuwaj widelcem .

Owoce do szarlotki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki . Usuń z nich gniazda nasienne a następnie poukładaj jabłka brzuszkami do góry w formie do pieczenia . Oprósz je równomiernie cukrem wanilinowym i cynamonem (jeśli używasz tych składników) i przykryj całość drugą częścią rozwałkowanego ciasta .

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni . Wstaw blachę z szarlotką i piecz ciasto przez ok. 1 godzinę . W międzyczasie przygotuj lukier.

Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj łyżkę śmietany i odrobinę soku z cytryny. Lukier do szarlotki ucieraj za pomocą łyżeczki do momentu, kiedy cukier całkowicie rozpuści się w płynie . Po upieczeniu szarlotki polej wciąż gorące ciasto . Zamiast jabłek możesz użyć do przygotowania ciasta także gruszek . Do przygotowania tej szarlotki nie potrzebujesz nawet piekarnika .

Canva / pixelshot
Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy