Zamiast jabłek sięgnij po inne owoce. Szarlotka wyjdzie 100 razy lepiej. Każdy będzie błagał o dokładkę
Szarlotka z gruszkami spodoba się amatorom kuchennych urozmaiceń. Nietypowy owoc w połączeniu z klasycznym ciastem kruchym i lekką bezą smakuje znakomicie. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.
Szarlotka z gruszkami jest wyśmienita. Do niezwykle aromatycznego zwieńczonego delikatną bezą ciasta oprócz słodziutkich owoców dodamy orzechy, co sprawi, że jeszcze trudniej będzie mu się oprzeć. Przygotowanie jest niezwykle proste. Spróbujecie?
Przepis wyborną szarlotkę z gruszkami
Do zrobienia ciasta przyda się forma o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożona wcześniej papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:
120 g zimnego masła
260 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
3 żółtka
25 g śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
5 białek
szczypta soli
165 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
30 g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
2 kg gruszek
80 g orzechów włoskich lub płatków migdałów
pół łyżeczki cynamonu
Jak upiec szarlotkę z gruszkami? Prosty przepis na znakomite ciasto
Przygotowanie deseru rozpoczynamy od zagniecenia ciasta. Na stolnicy lub w dużej misce umieszczamy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Całość łączymy z posiekanym zimnym masłem przy pomocy noża i sprawnie wyrabiamy dłońmi. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę owocową. Gruszki myjemy i pozbawiamy je skórki. Kroimy i smażymy na suchej patelni przez 15 minut. Na koniec dodajemy do nich 2/3 porcji rozdrobnionych orzechów oraz cynamon.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Schłodzonym ciastem wykładamy formę, po czym nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy około kwadransa. Na spodzie umieszczamy owoce.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy cukier. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i olej i mieszamy jedynie do połączenia się składników.
Bezę układamy na warstwie owocowej i posypujemy ją odłożonymi orzechami. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40-45 minut. Szarlotkę z gruszkami podajemy po ostudzeniu. Świetnie smakuje do kawy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne szarlotki. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować to ciasto bez pieczenia. Ten natomiast zawiera pyszną wersję ze śliwką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad
Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy
Kawa z mlekiem czy bez? Eksperci nie mają wątpliwości. Większość z nas była w ogromnym błędzie