Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone bez namaczanej bułki. Wyjdą soczyste i miękkie dzięki innemu dodatkowi
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.10.2022 13:55

Kotlety mielone bez namaczanej bułki. Wyjdą soczyste i miękkie dzięki innemu dodatkowi

Kotlety mielone bez namaczanej bułki. Wyjdą soczyste i miękkie dzięki innemu dodatkowi
canva/minadezhda

Kotlety mielone są popularną potrawą na naszych stołach. Zwykle dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą bułkę. My jednak polecamy mielone z dodatkiem kaszy manny. Wychodzą delikatne w smaku, zachwycają też soczystością i miękkością. Naprawdę warto spróbować tej wersji.

Tradycyjne mielone przygotowujemy z mięsa wieprzowego, kajzerki i kilku prostych dodatków. Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy i dopiero dodajemy do masy na kotlety. Mielone z kaszą manną są o wiele smaczniejsze, a zrobimy je szybciej.

Kotlety mielone możemy podać z ziemniakami, puree z ziemniaków, kalafiorem gotowanym, mizerią, burakami, fasolką, czy ogórkiem kiszonym. Wszystkie dodatki smakują rewelacyjnie w towarzystwie soczystego, wysmażonego mięsa.

Kotlety mielone przygotowuję z kawałka łopatki wieprzowej. Mięso mielę samodzielnie w maszynce, następnie wyrabiam z odrobiną zimnej wody, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Ręczne wyrabianie mięsa znacznie je spulchnia, co przekłada się na smak potrawy.

Soczyste kotlety mielone z kaszą manną

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • większa cebula

  • jajko

  • 2 łyżki kaszy manny

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki soli, pieprz

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Kotlety mielone bez namaczanej bułki. Zrobisz je o wiele szybciej

Łopatkę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski, wlej 4 łyżki wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Dodaj startą na tarce cebulę, wsyp kaszę mannę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i wymieszaj.

Do masy wbij jajko, ponownie wyrób i uformuj kotlety. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym po ok. 7 minut z każdej strony. Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami.

Pomysł na równie smaczne danie? Przygotuj kotlety ketchupowo- musztardowe z piekarnika, smakują rewelacyjnie. Kotlety mielone po grecku z dodatkiem sera feta błyskawicznie znikną z talerzy.

Kotlety mielone
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku