Smakosze.pl Przepisy Zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki”
canva/RitaE z Pixabay

Zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki”

27 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy planujecie zrobić dziś na śniadanie naleśniki? Możecie przetestować ciekawą recepturę, która doskonale sprawdzi się, chociażby wtedy, gdy nie będziecie mogli skorzystać z miksera. Poznajcie zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki".

Każdy zawsze chętnie zje naleśniki, choć nie każdemu chce się je przygotowywać. Fakt, smażenie zabiera trochę czasu. Jednak w weekend nie ma pośpiechu i można podogadzać domownikom. Dziś pokażemy wam, jak przygotować ciasto na naleśniki w butelce. Nie trzeba brudzić mieszadeł miksera i miski. Wystarczy duża, 1,5 lub 2-litrowa, plastikowa butelka.

Zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki"

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka mleka

  • olej do smażenia

Przygotowanie naleśników

Butelkę dokładnie wypłucz, osusz. Używając lejka, wsyp do niej mąkę, cukier i sól. Dodaj jajko, wodę i mleko.

Butelkę szczelnie zakręć, a potem energicznie nią potrząsaj, by składniki dokładnie się połączyły. W ten sposób doskonale też napowietrzysz ciasto.

Butelkę z ciastem odstaw na 15-20 minut, by mąka nabrała odpowiedniej kleistości i by naleśniki nie rozrywały się w czasie smażenia.

Patelnię dobrze rozgrzej, posmaruj ją olejem. Butelką lej na nią porcje ciasta i smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na naleśniki. Sprawdź, jak przygotować naleśniki bez jajek , a także, jak zrobić naleśniki na drożdżach .

butelka
butelka

Źródło zdjęcia: canva/Yurchello108

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy