Zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki”
Czy planujecie zrobić dziś na śniadanie naleśniki? Możecie przetestować ciekawą recepturę, która doskonale sprawdzi się, chociażby wtedy, gdy nie będziecie mogli skorzystać z miksera. Poznajcie zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki".
Każdy zawsze chętnie zje naleśniki, choć nie każdemu chce się je przygotowywać. Fakt, smażenie zabiera trochę czasu. Jednak w weekend nie ma pośpiechu i można podogadzać domownikom. Dziś pokażemy wam, jak przygotować ciasto na naleśniki w butelce. Nie trzeba brudzić mieszadeł miksera i miski. Wystarczy duża, 1,5 lub 2-litrowa, plastikowa butelka.
Zaskakujący przepis na puszyste naleśniki z „butelki"
Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
1 łyżeczka cukru
-
szczypta soli
-
1 jajko
-
1 szklanka wody
-
1 szklanka mleka
-
olej do smażenia
Przygotowanie naleśników
Butelkę dokładnie wypłucz, osusz. Używając lejka, wsyp do niej mąkę, cukier i sól. Dodaj jajko, wodę i mleko.
Butelkę szczelnie zakręć, a potem energicznie nią potrząsaj, by składniki dokładnie się połączyły. W ten sposób doskonale też napowietrzysz ciasto.
Butelkę z ciastem odstaw na 15-20 minut, by mąka nabrała odpowiedniej kleistości i by naleśniki nie rozrywały się w czasie smażenia.
Patelnię dobrze rozgrzej, posmaruj ją olejem. Butelką lej na nią porcje ciasta i smaż naleśniki, aż będą z obu stron rumiane.
W naszym serwisie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na naleśniki. Sprawdź, jak przygotować naleśniki bez jajek , a także, jak zrobić naleśniki na drożdżach .
Źródło zdjęcia: canva/Yurchello108
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se