Jak zrobić puszyste naleśniki na drożdżach?
Jeśli lubicie naleśniki, te będą dla was z pewnością pysznym odkryciem. Dziś powiemy wam, jak zrobić naleśniki na drożdżach. Są puszyste, miękkie i bardzo elastyczne. Pachną mlekiem i masłem i doskonale smakują ze słodkimi dodatkami, np. twarożkiem, musem jabłkowym czy dżemem.
Klasyczne naleśniki są cienkimi, delikatnymi plackami. Jeśli jednak chcielibyście zwiększyć ich grubość i puszystość, dodajcie do ciasta trochę drożdży. Zobaczycie, że naleśniki będą bardzo miękkie i delikatne, mimo swojej grubości. Będą doskonałe na deser, śniadanie, kolację i przekąskę.
Jak zrobić naleśniki na drożdżach?
Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki masła
2 jajka
Przygotowanie drożdżowych naleśników
Do 1/3 szklanki ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozetrzyj je z 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść, przestudź. Jajka zmiksuj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodaj do letnie masło, zmiksuj.
Do ubitych jajek dodaj wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko i pozostałą mąkę. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Patelnię do naleśników rozgrzej. Wylej na nią porcję ciasta i wykonując patelnią kolisty ruch, rozprowadź na niej równomiernie ciasto. Każdy naleśnik smaż po 1-2 minuty z każdej strony.
Jeśli szukasz przepisu na klasyczne naleśniki, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na naleśniki na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje