Smakosze.pl
naleśniki

canva/Natalia Van Doninck

Jak zrobić puszyste naleśniki na drożdżach?

18 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jeśli lubicie naleśniki, te będą dla was z pewnością pysznym odkryciem. Dziś powiemy wam, jak zrobić naleśniki na drożdżach. Są puszyste, miękkie i bardzo elastyczne. Pachną mlekiem i masłem i doskonale smakują ze słodkimi dodatkami, np. twarożkiem, musem jabłkowym czy dżemem.

Klasyczne naleśniki są cienkimi, delikatnymi plackami. Jeśli jednak chcielibyście zwiększyć ich grubość i puszystość, dodajcie do ciasta trochę drożdży. Zobaczycie, że naleśniki będą bardzo miękkie i delikatne, mimo swojej grubości. Będą doskonałe na deser, śniadanie, kolację i przekąskę.

Pulpety czy klopsy?

Czym się różną pulpety od klopsów? Odpowiedź zaskakuje

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić naleśniki na drożdżach?

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 1 szklanka mąki

  • 2 łyżki masła

  • 2 jajka

Przygotowanie drożdżowych naleśników

Do 1/3 szklanki ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozetrzyj je z 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuść, przestudź. Jajka zmiksuj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodaj do letnie masło, zmiksuj.

Do ubitych jajek dodaj wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko i pozostałą mąkę. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Patelnię do naleśników rozgrzej. Wylej na nią porcję ciasta i wykonując patelnią kolisty ruch, rozprowadź na niej równomiernie ciasto. Każdy naleśnik smaż po 1-2 minuty z każdej strony.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczne naleśniki, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na naleśniki na kefirze.

ciasto na naleśniki

ciasto na naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

9 niezwykłych tricków siostry Anastazji, numer 5 zrewolucjonizuje Twoją kuchnię

Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożek Miłości od wielu lat jest znana niemal każdemu miłośnikowi gotowania. Słynna zakonnica jest autorką wielu książek kucharskich, gdzie chętnie dzieli się swoimi trickami oraz pomysłami na ciekawe potrawy. Specjalnie dla Was wybraliśmy aż 9 wyjątkowych patentów, które z całą pewnością zrewolucjonizują Waszą kuchnię.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >