Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puszyste naleśniki na drożdżach?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.02.2022 01:00

Jak zrobić puszyste naleśniki na drożdżach?

naleśniki
canva/Natalia Van Doninck

Jeśli lubicie naleśniki, te będą dla was z pewnością pysznym odkryciem. Dziś powiemy wam, jak zrobić naleśniki na drożdżach. Są puszyste, miękkie i bardzo elastyczne. Pachną mlekiem i masłem i doskonale smakują ze słodkimi dodatkami, np. twarożkiem, musem jabłkowym czy dżemem.

Klasyczne naleśniki są cienkimi, delikatnymi plackami. Jeśli jednak chcielibyście zwiększyć ich grubość i puszystość, dodajcie do ciasta trochę drożdży. Zobaczycie, że naleśniki będą bardzo miękkie i delikatne, mimo swojej grubości. Będą doskonałe na deser, śniadanie, kolację i przekąskę.

Jak zrobić naleśniki na drożdżach?

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • 1 szklanka mąki

  • 2 łyżki masła

  • 2 jajka

Przygotowanie drożdżowych naleśników

Do 1/3 szklanki ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozetrzyj je z 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuść, przestudź. Jajka zmiksuj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodaj do letnie masło, zmiksuj.

Do ubitych jajek dodaj wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko i pozostałą mąkę. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Patelnię do naleśników rozgrzej. Wylej na nią porcję ciasta i wykonując patelnią kolisty ruch, rozprowadź na niej równomiernie ciasto. Każdy naleśnik smaż po 1-2 minuty z każdej strony.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczne naleśniki, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu też recepturę na naleśniki na kefirze.

ciasto na naleśniki
ciasto na naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Mleko Jajka