Zasmażana kalarepa do obiadu. Pyszna alternatywa dla klasycznej kapustki
Zasmażana kalarepa to pomysł na pyszny dodatek obiadowy. Pasuje zarówno do dań mięsnych i wegetariańskich i świetnie urozmaica każdy posiłek. Zasmażana kalarepa jest pyszną alternatywą dla kapusty.
Kalarepa jest warzywem sezonowym, z którego gotujemy głównie zupy, przygotowujemy surówki, smażymy lekkie placki. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kalarepę możemy również podsmażyć na maśle i przygotować do niej zasmażkę, wtedy smakuje wyśmienicie.
Zasmażaną kalarepę podamy do każdego dania. Jest delikatna i bardzo aromatyczna. Podana na ciepło z dodatkiem masła i mąki zyskuje wspaniały smak , a jej przygotowanie zajmie nam dosłownie kilkanaście minut.
Jak zrobić zasmażaną kalarepę? Wystarczy ją obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, a następnie dodać mąkę, sól, pieprz. Nie zapominajmy również o koperku, który wzmacnia smak i aromat całego dania.
Zasmażana kalarepa do obiadu, pyszna alternatywa dla kapusty
Składniki:
-
3 kalarepy
-
świeży, siekany koperek
-
łyżka masła
-
łyżka mąki
-
sól, pieprz do smaku
Jak przygotować kalarepę zasmażaną? Będzie pysznym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich
Kalarepy umyj, odetnij liście i twarde końcówki, resztę obierz ze skórki i pokrój w cienkie słupki. Na patelni rozpuść masło, następnie dodaj warzywa, dopraw solą, pieprzem i smaż kilka minut na średnim ogniu.
Na patelnię wlej pół szklanki wody, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut, do miękkości kalarepy. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości wody.
Gdy kalarepa będzie już miękka, dodaj solidną porcję posiekanego koperku i wlej rozrobioną w wodzie mąkę, następnie podgrzewaj, stale mieszając, aż danie zgęstnieje.
Zasmażana kalarepa będzie pasować do każdego dania. Podaj ją przykładowo z kotletami schabowymi z piekarnika , plackami z cukinii lub pieczonym schabem, wszyscy będą zachwyceni, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Surówka z białej kapusty i pomidorów. Dodatek do obiadu, który zrobisz w 10 minut
-
Doskonałe powidło śliwkowe bez odrobiny cukru. Jedz bez wyrzutów sumienia
Źródło: prostepesto