Aromatyczny rosół z kurkami. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Rosół jest daniem, które gości na stole niemal w każdym polskim domu przez cały rok. W okresie letnim oraz na wczesną jesienią możemy przygotować wyjątkowy rosół z kurkami- sezon na nie zaczyna się w czerwcu i trwa nawet do końca października. O ile sam wywar gotuje się dość długo, tak kurki należy dodać dopiero pod koniec tego procesu. Dzięki temu rosół z kurkami będzie miał wyraźny aromat grzybowy, a same grzyby dodadzą przyjemnej tekstury do potrawy. Aby przygotować wyśmienity rosół z kurkami, potrzebujemy dobrze przygotowanego wywaru. Gotowanie rosołu trwa ok. 1,5 do 2 godzin, w związku z tym przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim zapasem czasu. Kluczową kwestią jest wybranie mięsa i warzyw dobrej jakości.
Kurki wymagają dobrego oczyszczenia. Najlepiej zrobić to delikatnie pędzelkiem. Staraj się nie rozmoczyć grzybów przed dodaniem ich do rosołu. Jeśli oczyszczenie kurek wymaga użycia wody, osusz je ręcznikiem papierowym po wykonaniu tej czynności.
Jak przyrządzić pyszny rosół z kurkami?
Składniki:
4 udka z kurczaka
garść kurek (ok. 30-40 dag)
3-4 marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
natka pietruszki/koperek do dekoracji
Rosół z kurkami krok po kroku
W garnku zagotuj 2 litry wody. Pamiętaj, aby wybrać naczynie odpowiednio duże, aby poza wodą zmieściły się w nim pozostałe składniki na rosół z kurkami. Czas niezbędny do zagotowania wody możesz wykorzystać na przygotowanie warzyw: marchewkę oraz pietruszkę umyj i obierz. Seler wystarczy porządnie umyć, cebulę zaś obierz z łupinek. Do wrzącej wody dodaj udka z kurczaka i gotuj ok. 15-20 minut. Po tym czasie zbierz z powierzchni wody tzw. szumowiny, czyli mętną wodę ze ściętym białkiem. Warzywa korzeniowe oraz przyprawy dodaj do garnka, cebulę natomiast postaw w całości na palniku na niewielkim gazie i opal równomiernie z każdej strony. Jeśli posiadasz kuchenkę elektryczną, możesz przekroić warzywo na pół i podpiec je na suchej patelni. Po zrumienieniu cebulę również włóż do gotującego się wywaru. Aby rosół z kurkami był klarowny, należy gotować go na bardzo wolnym ogniu, przez ok. 1-1,5 godziny. Pod koniec gotowania mięso powinno być miękkie a warzywa wręcz się rozpadać. Odcedzamy wtedy wywar od mięsa i warzyw, np. za pomocą durszlaka lub metalowego sitka. Po odcedzeniu wywaru dodaj do niego oczyszczone kurki oraz sól i pieprz do smaku. Zupę należy przyprawić pod sam koniec gotowania. Jeśli dodamy sól we wcześniejszej fazie gotowania, rosół z kurkami wyjdzie nam mętny. Po dodaniu grzybów gotuj rosół z kurkami jeszcze ok. 10-15 minut. Do gotowej zupy możesz dodać pokrojoną marchewkę z gotowania oraz drobne kawałki ugotowanego mięsa z kurczaka. Rosół z kurkami świetnie smakuje z makaronem lub kluskami lanymi, udekorowany posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Rosół z kurkami to jeden z wielu przepisów na tę kultowa już zupę. Koniecznie sprawdź nasze pozostałe propozycje jego przyrządzenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyśmienite schabowe z orientalną nutą. Prosty sposób na kulinarną nudę
Zasmażana kalarepa do obiadu. Pyszna alternatywa dla klasycznej kapustki
Doskonałe powidło śliwkowe bez odrobiny cukru. Jedz bez wyrzutów sumienia