Surówka z białej kapusty i pomidorów. Dodatek do obiadu, który zrobisz w 10 minut
Surówka z białej kapusty i pomidorów jest pysznym i oryginalnym dodatkiem do obiadu. Będzie gotowa błyskawicznie, a jej smak zachwyci wszystkich domowników. Surówka pasuje zarówno do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb.
Obiad bez surówki nie będzie kompletny. Surówkę przygotujemy z każdego warzywa sezonowego, doprawimy świeżymi i suszonymi ziołami, oliwą, majonezem, ulubionym sosem. Surówka z białej kapusty i pomidorów to absolutny hit, jest prosta, lekka i bardzo smaczna.
Do surówki nie potrzebujemy wielu składników, wystarczy kapusta, pomidory, cebula, szczypiorek lub koperek i oliwa z oliwek. Surówka jest delikatna, lekko słodka i wygląda bardzo apetycznie, koniecznie musisz jej spróbować.
Surówkę doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Cukier jest ważnym dodatkiem, ponieważ dzięki niemu posiekana cebula nie będzie aż tak intensywna i ciężka. Cukier dobrze wpłynie również na smak pomidorów i wydobędzie z nich to, co najlepsze.
Pyszna i lekka surówka do obiadu z białej kapusty i pomidorów
Składniki na 4 porcje:
pół główki białej kapusty
2 soczyste pomidory
mała cebula czerwona
świeży szczypiorek lub koperek
sól, pieprz do smaku
szczypta cukru
3- 4 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić surówkę z białej kapusty i pomidorów?
Cebulę drobno posiekaj i oprósz szczyptą cukru, odstaw. Kapustę poszatkuj, pokrój drobno pomidory. Wszystkie składniki przełóż do większej miski.
Dodaj również posiekany szczypiorek, całość oprósz solą, pieprzem, wlej oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Surówka będzie pasować do każdego dania, podaj ją np. z soczystymi kotletami z kurczaka lub z bitkami wieprzowymi, wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealnie miękkie kluski śląskie? Najlepsze gospodynie mają swój patent
Oprócz ziemniaków postaw na jeszcze jedno warzywo. Placki ziemniaczane nigdy nie były tak kuszące
Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki
Źródło: kwestiasmaku