Smakosze.pl Porady Zasyp odpływ 6 łyżkami. Brud, tłuszcz i zatory znikną, jak ręką odjął
Fot. Shutterstock/Sasha Chornyi

Zasyp odpływ 6 łyżkami. Brud, tłuszcz i zatory znikną, jak ręką odjął

19 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Odtykanie zlewu jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Poznaj domowy, a przede wszystkim łatwy sposób, a zaoszczędzisz nie tylko nerwy i czas, ale też pieniądze na drogiego fachowca. Niezbędny okaże się jeden składnik spożywczy, który na pewno masz w swojej kuchni. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak odetkać zapchany odpływ zlewu.

Zapchany zlew poważnym problemem

Niejedna kucharka i niejeden kucharz spotkał się w swojej kuchni z problemem, jakim jest zapchany zlew. Resztki potraw, tłuszcz, a nawet obierki zatykają odpływ, a brak regularnego czyszczenia może doprowadzić do nieprzyjemnych i drogich konsekwencji. Na szczęście można temu zaradzić w łatwy i oszczędny sposób.

Pieniądze zaoszczędzone na fachowca wydasz na nowy sprzęt kuchenny lub inne przyjemności. O tym, jak odetkać zlew domowym sposobem, dowiesz się w dalszej części artykułu.

zatkany zlew.jpg
Fot. Canva/Africa images
Dziwny grzyb, którego nikt nie zbiera. Wygląda groźnie, a w smaku jest lepszy od prawdziwków

Odtykanie zlewu domowym sposobem

Okazuje się, że na zapchany zlew najlepsza jest przyprawa, którą z całą pewnością masz w swojej kuchni. Jest nią sól kuchenna. Dla wielu będzie to spore zaskoczenie, ponieważ zazwyczaj stosuje się sodę oczyszczoną lub ocet, ale to właśnie słona przyprawa jest najbardziej skuteczna.

Dzięki swoim właściwościom rozpuszcza zalegający tłuszcz i udrażnia zapchany odpływ oraz rury. O tym, jak ją stosować, dowiesz się z dalszej części artykułu.

Jak odetkać zapchany zlew?

Z soli należy przygotować roztwór, który poradzi sobie z zanieczyszczeniami. W tym celu zagotuj dwa litry wody, a następnie wsyp sześć czubatych łyżek soli. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawa dokładnie się rozpuściła.

Następnie wlej mieszaninę do zlewu i poczekaj, aż spłynie . Gdyby okazało się, że woda spływa zbyt wolno, przygotuj kolejny roztwór i wlej go ponownie. Domowy środek powinien zacząć działać po kilku minutach. Wypróbuj sposób, a zapchany odpływ przestanie być twoim zmartwieniem.

sól.jpg
Fot. Canca/studiocasper
Do pomidorowej, do grzybów, do mięsa. Te kluseczki przygotujesz w kilka minut
Zrobiłem na próbę sernik anielski od Heni. W życiu lepszego nie jadłem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy