Przyprawy to składniki potraw służące nadaniu lub wzmocnieniu smaku czy zapachu danej potrawy, a w niektórych przypadkach także dla zwiększenia intensywności doznań wizualnych. Zazwyczaj dodaje się je do dania w niewielkiej ilości, ponieważ zbyt duża ilość przyprawy mogłaby całkowicie zaburzyć smak, zapach czy nawet strukturę potrawy.
Większość przypraw ma znikomy wpływ na zdrowie człowieka, choć niektóre z nich sprzyjają wspomożeniu pracy jelit i poprawie apetytu, a niektóre cechują się nawet działaniem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym czy przeciwnowotworowym.
Przyprawy można stosować do wielu różnych potraw, skąd niektóre mieszanki przyprawowe biorą nawet swoje nazwy (na przykład przyprawy do mięs, przyprawy do zup czy przyprawa do kurczaka). Rodzaj zastosowanych przypraw zależy w pełni od tradycji kulinarnych właściwych dla danej kuchni lub po prostu natury samego dania.
W mowie powszechnej często dokonuje się rozróżnienia pomiędzy przyprawami, a ziołami. Z biologicznego punktu widzenia jest to rozróżnienie słuszne, ponieważ przyprawy to suszone nasiona, korzenie czy kora, natomiast zioła to liście, kwiaty i inne części zielone rośliny.
Różnice te są tym wyraźniejsze, czym chętniej za przyprawy uznaje się produkty pochodzenia nieroślinnego, jak na przykład sól czy miód. Niemniej, definicja przypraw jest dość płynna i ogranicza się raczej do wersji praktycznej, a więc składników „przyprawiających” danie. Być może z tego względu w obrocie handlowym stosuje się dodatkowo takie nazwy jak przyprawy ziołowe, przyprawy korzenne czy przyprawy warzywne.
Przyprawy w kuchniach świata obecne są wyjątkowo licznie. Jeśli chodzi o najpopularniejsze przyprawy pozyskiwane wyłącznie z roślin przyprawowych, to wymienić możemy przede wszystkim takie, jak: kolendra, majeranek, kminek, tymianek, koperek, ziele angielskie, wanilia, czarnuszka, gorczyca (wiele gatunków), rukola, sezam, goździki, szafran, kurkuma, sezam, bazylia, oregano, szczypiorek, cząber, pietruszka, rozmaryn czy liście laurowe.
Istnieje także wiele przypraw, które w ogóle nie cechują się pochodzeniem roślinnym, lub są pochodzenia roślinnego ale zawierają domieszkę innych produktów. Przykład stanowić mogą sosy, takie jak keczup, musztarda czy sos sojowy. Za sos przyprawowy uznaje się także majonez, choć dominującym składnikiem jest jajko.
Do innych rodzajów quasi-przypraw możemy zaliczyć cukier, sól, miód, bakalie, czy rozmaite rodzaje octów spożywczych, takich, jak ocet spirytusowy, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy czy ocet winny.
To jakie przyprawy warto mieć w domu zależy całkowicie od naszych preferencji smakowych i rodzaju przygotowywanych dań. Niemniej, bazując na doświadczeniach kulinarnych Polaków, do grona najważniejszych przypraw bez których nie można obejść się w kuchni należą: pieprz, sól, cukier, tymianek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, bazylia, oregano i czosnek (czosnek granulowany).
Warto pamiętać także o pożytecznych mieszankach przyprawowych, takich jak zioła prowansalskie, pieprz ziołowy czy po prostu przyprawa do ziemniaków. Wielu nie wyobraża sobie również codziennego gotowania bez sosów, takich jak keczup, musztarda czy majonez.
Pokaż więcej
Oto niezwykły przepis na domową przyprawę w płynie, która jest świetnym zamiennikiem kupnej maggi. Takich płynnych przypraw używamy coraz rzadziej, a niesłusznie. Podobne koncentraty piątego smaku potrafią często zmienić dobre danie w doskonałe.
Nie kupuj wiejskiego twarożku z ziołami. Lepiej zrób go sama w domu. Jest zdecydowanie tańszy, smaczniejszy, a w dodatku przepis jest banalnie prosty. Zrób go według niego i zaskocz swoich domowników. Zwłaszcza, że możesz wykorzystać wiosenne dodatki.
Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jaka cenna roślina rośnie w Polsce. Myślimy, że to chwast, a na świecie płacą za nią duże pieniądze. Dowiedz się, co to za roślina, ile kosztuje oraz jakie ma właściwości.
Fasolka po bretońsku, jak każde danie jednogarnkowe, smaku nabiera dzięki dużej ilości przypraw. Każda doświadczona kucharka ma swój sekret mieszanki przypraw. Jest jednak jedna, która powinna się tam znaleźć ze względu na właściwości zdrowotne.
Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
Za niedługo rozpocznie się sezon grillowy, dlatego warto dowiedzieć się, jak przygotować kaszankę, aby nie popękała. Ten trik jest bananie prosty i co najważniejsze skuteczny. Stosuj go zawsze podczas grillowana kaszanki, a będzie idealna.
Koniecznie poznaj ten niezawodny sposób i zastosuj go we własnym domu. Dzięki cytrynie i goździkom pozbędziesz się problemu, który lada moment stanie się prawdziwą udręką. Dowiedz się, o co chodzi, a zobaczysz, jak przyda ci się ten patent. Na wiosnę i lato jest niezastąpiony.
Koperek przechowujesz w pudełko po lodach? To błąd. Są zdecydowanie lepsze metody, które zagwarantują mu nie tylko dłuższą świeżość, ale też zachowają lepszy smak. Poznaj sposoby na przechowanie koperku, a pudełka po lodach wystaw na śmietnik.
Panel ekspertów Smakoszy tuż przed Wielkanocą postanowił przetestować najsłynniejsze polskie majonezy. Kosztowaliśmy w ciemno nie wiedząc który jest który, a potem ocenialiśmy pozostałe cechy. Wyścig wcale nie był wyrównany a wyniki potrafią zaskoczyć.
Lubisz klasyczne racuchy? Jeśli tak, to te z przepisu mojej mamy cię zachwycą. 1 niecodzienny dodatek zapewnia im wyjątkowy charakter. Mocno się zdziwisz, kiedy dowiesz się o co chodzi.
Minął już okres fascynacji żywymi kolorami sztucznych barwników. Coraz częściej wracamy do tych pochodzących z natury. Jakie składniki dodawać do wody, by zapewnić paletę barw wielkanocnym kraszankom?
Czy są tu smakosze placków ziemniaczanych? Właśnie dla was jest ten przepis. Dzięki niemu swoje ulubione danie uczynicie jeszcze smaczniejszym. Wystarczy postawić na ten wyrazisty dodatek. Być może macie go nawet w swojej kuchni.
Rosół jest królem polskich zup. Cenimy go za smak i klarowność. Zwykle wybieramy najlepsze produkty do tej lubianej zupy. Dziś podpowiadamy, jakiego mięsa nie należy nigdy używać do gotowania rosołu. Może się to skończyć dla nas bardzo źle.
Czosnek niedźwiedzi to jedna z najzdrowszych roślin, które można wykorzystać w kuchni. Właśnie teraz na tę niezwykłą roślinę rozpoczął się sezon. Nie depcz go, tylko zbierz i ugotuj coś pysznego. Jego smak i aromat jest niezwykły.
Przed nami Wielkanoc, a z nią jajka, które zagoszczą na świątecznym stole pod każdą postacią. Dlatego warto wziąć jajko, owinąć je gumką recepturką i wkrótce cieszyć się pewnym znakomitym efektem. Doceni go każdy przy wielkanocnym stole.
Jeśli zastanawiacie się co podać na Wielkanoc, mamy dla was pyszny pomysł. Wykorzystajcie pewne apetyczne pąki kwiatów, które znakomicie komponują się z jajkami. Są też wyjątkowo zdrowe i warte spróbowania ze względu na swój intensywny smak. Czy wiecie już, o jaki produkt chodzi?
Jesteś smakoszem boczku? To koniecznie wypróbuj ten przepis. Boczek natarty aromatyczną mieszanką jest nie lada rarytasem. Zjesz go ze smakiem i z przyjemnością sięgniesz po dokładkę.
Ta domowej roboty przyprawa zamyka w sobie smak lubczyku. To jeden z ważnych dodatków, które zmieniają smak rosołu, a po który chętnie sięgały nasze babcie. Świeży lubczyk nie zawsze łatwo mieć pod ręką, a taka pasta jest sposobem na przechowanie go bez konserwantów.
Liście laurowe to nieodłączny składnik rosołu czy gulaszu, a także ważna pozycja medycyny ludowej. Ma jednak jeszcze jedną ważną funkcję, o której wykorzystywaniu często zapominamy.
Domowa jarzynka rosołowa? Sama chemia! Ale nie z tym przepisem. W łatwy sposób przyrządzimy dzięki niemu mieszankę przypraw, która smakiem nie będzie ustępowała żadnej z kupnych, a raczej je przewyższała.
Kiełki na dobre zadomowiły się w naszym jadłospisie jakieś dwie dekady temu. Zanim jednak nastała moda na młode pędy lucerny, słonecznika czy rzodkiewki, była ona. Niepozorna, tradycyjna, ale niezastąpiona we wiosennej kuchni.
Powszechnie wiadomo, że nie ma rosołu, bigosu i kilku innych potraw bez suszonych liści laurowych. Jednak wiadomo też, że należy je usunąć przed zakończeniem gotowania. Powód tego drugiego nakazu nie jest wszystkim znany.
Żegnajcie, suche mielone! Ta prosta kuchenna sztuczka sprawi, że kotlety mielone zawsze wyjdą soczyste. Co więcej, doda im, być może nieoczekiwanego, smaku.
Zioła dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Ta, którą chcemy przybliżyć często trafia do rosołu i ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Można z niej zrobić też coś wyjątkowo smacznego.
Odchudzanie nie zawsze idzie po naszej myśli. Jednak odkąd do kawy dodaję te dwie przyprawy, to łatwiej gubię zbędne kilogramy. Polecam wszystkim skuteczny i smaczny patent na szczupłą sylwetkę.
Czy kotlety mielone zawsze muszą smakować tak samo? Oczywiście że nie – liczą się przyprawy. Ta jedna, uświęcona tradycją, zupełnie zmienia smak znanej nam potrawy.
Syropy to bardzo niedoceniany rozdział naszej księgi kucharskiej. Sięgamy po nie zbyt rzadko, często traktujemy jako słodzik. To błąd. Jak pokazuje choćby te przepis, potrafią one być odpornościową bombą.
Domowa przyprawa musi być o niebo lepsza w smaku, ale też zdrowsza. Jeżeli zastanawiasz się jak ją zrobić, sprawdź ten przepis. Z nią twoja zupa będzie smakować wybornie. O kupnych odpowiednikach zapomnisz raz na zawsze.