Przyprawy to składniki potraw służące nadaniu lub wzmocnieniu smaku czy zapachu danej potrawy, a w niektórych przypadkach także dla zwiększenia intensywności doznań wizualnych. Zazwyczaj dodaje się je do dania w niewielkiej ilości, ponieważ zbyt duża ilość przyprawy mogłaby całkowicie zaburzyć smak, zapach czy nawet strukturę potrawy.
Większość przypraw ma znikomy wpływ na zdrowie człowieka, choć niektóre z nich sprzyjają wspomożeniu pracy jelit i poprawie apetytu, a niektóre cechują się nawet działaniem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym czy przeciwnowotworowym.
Przyprawy można stosować do wielu różnych potraw, skąd niektóre mieszanki przyprawowe biorą nawet swoje nazwy (na przykład przyprawy do mięs, przyprawy do zup czy przyprawa do kurczaka). Rodzaj zastosowanych przypraw zależy w pełni od tradycji kulinarnych właściwych dla danej kuchni lub po prostu natury samego dania.
W mowie powszechnej często dokonuje się rozróżnienia pomiędzy przyprawami, a ziołami. Z biologicznego punktu widzenia jest to rozróżnienie słuszne, ponieważ przyprawy to suszone nasiona, korzenie czy kora, natomiast zioła to liście, kwiaty i inne części zielone rośliny.
Różnice te są tym wyraźniejsze, czym chętniej za przyprawy uznaje się produkty pochodzenia nieroślinnego, jak na przykład sól czy miód. Niemniej, definicja przypraw jest dość płynna i ogranicza się raczej do wersji praktycznej, a więc składników „przyprawiających” danie. Być może z tego względu w obrocie handlowym stosuje się dodatkowo takie nazwy jak przyprawy ziołowe, przyprawy korzenne czy przyprawy warzywne.
Przyprawy w kuchniach świata obecne są wyjątkowo licznie. Jeśli chodzi o najpopularniejsze przyprawy pozyskiwane wyłącznie z roślin przyprawowych, to wymienić możemy przede wszystkim takie, jak: kolendra, majeranek, kminek, tymianek, koperek, ziele angielskie, wanilia, czarnuszka, gorczyca (wiele gatunków), rukola, sezam, goździki, szafran, kurkuma, sezam, bazylia, oregano, szczypiorek, cząber, pietruszka, rozmaryn czy liście laurowe.
Istnieje także wiele przypraw, które w ogóle nie cechują się pochodzeniem roślinnym, lub są pochodzenia roślinnego ale zawierają domieszkę innych produktów. Przykład stanowić mogą sosy, takie jak keczup, musztarda czy sos sojowy. Za sos przyprawowy uznaje się także majonez, choć dominującym składnikiem jest jajko.
Do innych rodzajów quasi-przypraw możemy zaliczyć cukier, sól, miód, bakalie, czy rozmaite rodzaje octów spożywczych, takich, jak ocet spirytusowy, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy czy ocet winny.
To jakie przyprawy warto mieć w domu zależy całkowicie od naszych preferencji smakowych i rodzaju przygotowywanych dań. Niemniej, bazując na doświadczeniach kulinarnych Polaków, do grona najważniejszych przypraw bez których nie można obejść się w kuchni należą: pieprz, sól, cukier, tymianek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, bazylia, oregano i czosnek (czosnek granulowany).
Warto pamiętać także o pożytecznych mieszankach przyprawowych, takich jak zioła prowansalskie, pieprz ziołowy czy po prostu przyprawa do ziemniaków. Wielu nie wyobraża sobie również codziennego gotowania bez sosów, takich jak keczup, musztarda czy majonez.
Pokaż więcej
Liście laurowe i jabłka? Połączenie to może wydawać się dość dziwne, jednak nie jest bezpodstawne. Sięgnij po te dwa składniki, efekt cię zachwyci.
Mycie naczyń będzie prawdziwą przyjemnością. Czyszczenie przypalonych garnków i mocno zabrudzonych talerzy już nigdy nie będzie problematyczne. Poznaj sposób, a następnie wypróbuj go w swojej kuchni, a przekonasz się, że było warto. A w dodatku już nigdy nie zostawisz majątku w drogerii.
Tym razem nie będzie to przepis na kotlety, które są lepsze niż schabowe, ani też sposób na wielkanocny pasztet. Z kawałka mięsa, można przygotować przysmak, który zachwyci rodzinę na tyle, że już nigdy nie sięgniecie po gotowe produkty ze sklepu. Poznaj przepis, a wszystko stanie się jasne.
Tomasz Strzelczyk od lat cieszy się ogromną sympatią Polaków. Nic dziwnego, kucharz zdradza świetne przepisy, a wszystkie jego filmy oglądamy z wielką przyjemnością. Jakiś czas temu Strzelczyk podzielił się recepturą na domową przyprawę do zup, rosołu i sosów. Robi ją w aż trzech wariantach smakowych! Doprawione nią dania rozpływają się w ustach.
Kostki rosołowe to produkt dość problematyczny. Kiedy powstały, rozwiązały wiele naszych problemów. Jednak kiedy na dobre zadomowiły się w naszej kuchni, nie wychodzi to nam na zdrowie i warto poszukać naturalnych alternatyw.
Soda oczyszczona to niezbędny, kuchenny składnik o wielu zastosowaniach. Kto w to twierdzenie wątpi, musi poznać ten przepis. To, co można z niego przygotować, jest trudne do opisania, ale można opisać to w ten sposób: będzie smaczne, słodko i bardzo prosto. Poznaj patent, a sięgniesz po niego nieraz.
O łączeniu goździków z pomarańczą słyszał każdy, ale o łączeniu przyprawy z cebulą zapewne nikt. Tymczasem okazuje się, że to zestawienie ma co najmniej dwa zastosowania. Poznaj szczegóły, a dowiesz się, co dają oba składniki.
Rybiki zaatakowały twoją łazienkę lub, co gorsza, kuchnię? Zamiast się przejmować, sięgnij po przyprawę, która rozwiąże problem. Istotne jest jednak to, aby wiedzieć, dlaczego szkodniki szukają schronienia w naszych domach, a także jak się przed nimi bronić. Skuteczne okażą się dwa domowe sposoby.
Liście laurowe i cytryna mają wiele zastosowań. Oczywiście najbardziej znane są te kulinarne, w kuchni, czyli między innymi w różnorodnych potrawach. Tego typu składniki podbijają smak dania i sprawiają, że staje się bardziej wyrazisty. Okazuje się jednak, że cytryna i liść laurowy razem mogą stworzyć bardzo przydatny patent, który ułatwi nam funkcjonowanie.
Domowy starty chrzan to niepodrabialny składnik wielu potraw. Jednak tarcie go potrafi być męczarnią. Na szczęście są sposoby, by je usprawnić.
Sprzątanie jeszcze nigdy nie było prostsze. Poznaj sposób na przygotowanie środka czyszczącego z goździków. Z takim płynem usuniesz nawet najtrwalsze zabrudzenia.
Gołębie zaatakowały twój balkon, a w dodatku założyły gniazdo? Poznaj skuteczny, domowy sposób, dzięki któremu pozbędziesz się ich skutecznie i humanitarnie. Problem rozwiążesz za pomocą produkt, który na pewno masz w swojej kuchni.
Choć w roli uniwersalnego pomocnika z szafki kuchennej zazwyczaj widzimy ocet albo sodę oczyszczoną, tym razem nie chodzi o żaden z tych dodatków. Mrówki, jak się okazuje, nie cierpią innego składnika. Składnik pyszny, mrówki się nie znają – dobra nasza!
Niektórych przypraw używamy w kuchni na potęgę, do innych podchodzimy z rezerwą. Czosnek granulowany należy do tych drugich przypadków. Jak bardzo słuszne jest to podejście? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze.
Czy twoje rośliny zaatakowała ćma bukszpanowa? To żaden problem, jeżeli sięgniesz po sposób na domowy oprysk. Dowiedz się, jak go zrobić i skutecznie pozbędziesz się szkodników. Nie uwierzysz, jakie produkty skutecznie je odstraszą.
Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Dodaj do niej odrobinę nietypowego napoju. Efekty zauważysz niemal natychmiast. Lista korzyści jest bardzo długa. Co to za tajemniczy składnik? Odpowiedź w artykule.
Oto najprostszy z możliwych przepis na domowy odświeżacz powietrza. Pomoże też poradzić sobie z uciążliwym problemem. A wystarczą dwa naturalne składniki do kupienia w każdym sklepie.
Przyprawy to dodatki do różnorodnych potraw, które nie tylko podbijają ich smak, ale również zwiększają ich wartość odżywczą, szczególnie zup. Natomiast jeśli zależy nam na zdrowiu, to warto wybierać takie przyprawy, które nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm. Dlatego też lepiej unikać jednego składnika, który ludzie bardzo często dodają do zupy.
Kiedy mole odzieżowe pojawią się w twoim domu, masz wtedy sporo powodów do niepokoju. Te owady są szkodnikami, które atakują nie tylko ubrania, ale także dywany i obicia mebli. Mole rozmnażają się w zawrotnym tempie, dlatego poznaj sposób, dzięki któremu pozbędziesz się ich z domu raz-dwa.
Ocet i mięta to składniki, które rzadko kiedy występują razem. Okazuje się jednak, że w połączeniu mają cudowne zastosowanie. Poznaj je, a dowiesz się, jak można je wykorzystać.
Imbir to zdrowy i niepodrabialny w smaku składnik naszych dań. Oto kilka wskazówek dotyczących tego, jak się nim posługiwać, by ułatwić sobie gotowanie. Co ciekawe, przyda się do tego tarka i…papier do pieczenia. Zaintrygowani? Koniecznie czytajcie dalej.
Liść laurowy to produkt, który jest bardzo uniwersalny. Zazwyczaj kojarzy się go z wszelkiego rodzaju potrawami, których jest dodatkiem i można go znaleźć po prostu w kuchni. Okazuje się, że jest to rzecz bardziej wszechstronna, niż można to sobie wyobrazić. Mianowicie nie musi być stosowany tylko podczas gotowania. Ma również inne ukryte umiejętności.
Wielu z nas zaczyna poranek od aromatycznej kawy. Polecamy dodać do niej niepozorne przyprawy, która doskonale wpłyną na nasz metabolizm. Na pierwsze efekty nie trzeba będzie długo czekać.
Dla wielu osób poranna kawa to schemat, którego dzień w dzień się trzymają i go powtarzają. Nic dziwnego, że właśnie o tej porze najwięcej osób ją pije. Ten napój dodaje energii, dzięki czemu łatwiej nam jest rozpocząć dzień. Warto jednak dodać pewien składnik, który wpłynie na nasz poziom cholesterolu i cukru w organizmie.
Zdarzyło ci się korzystać z diety odchudzającej, ale nie przyniosła ona oczekiwanych efektów? Poznaj nietypowy sposób na odchudzanie z wykorzystaniem popularnej przyprawy. Wystarczy dodawać ją do potraw, a tłuszcz będzie spalał się samoczynnie.
Wysoki poziom cukru rozwiążesz to już nie problem. Poznaj sposób od znanego lekarza, który powołując się na badania, radzi co włączyć do swojej diety i jak zbić poziom cukru. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem.
Ziemniaki bez soli? To zdecydowanie zdrowsza opcja do niedzielnego obiadu. Jednak ciężko wyobrazić sobie taką wersję. Czy to w ogóle będzie miało smak? Tak, jeśli dodacie kilka magicznych składników. W tej formie ziemniaki z wody są nie tylko pyszne, ale też znacznie zdrowsze.
Wszystkie osoby, które uwielbiają jeść dania bogate w mięso, powinny znać ten trik. Szczególnie miłośnicy gulaszu i innych tego typu potraw. Niestety zdarzają się sytuacje, że mimo ogromnego wysiłku, mięso, które smażymy lub dusimy, jest twarde. Na szczęście jest na to sposób i to bardzo prosty. Koniecznie sprawdź jaki.