Przyprawy to składniki potraw służące nadaniu lub wzmocnieniu smaku czy zapachu danej potrawy, a w niektórych przypadkach także dla zwiększenia intensywności doznań wizualnych. Zazwyczaj dodaje się je do dania w niewielkiej ilości, ponieważ zbyt duża ilość przyprawy mogłaby całkowicie zaburzyć smak, zapach czy nawet strukturę potrawy.
Większość przypraw ma znikomy wpływ na zdrowie człowieka, choć niektóre z nich sprzyjają wspomożeniu pracy jelit i poprawie apetytu, a niektóre cechują się nawet działaniem przeciwzapalnym, przeciwutleniającym czy przeciwnowotworowym.
Przyprawy można stosować do wielu różnych potraw, skąd niektóre mieszanki przyprawowe biorą nawet swoje nazwy (na przykład przyprawy do mięs, przyprawy do zup czy przyprawa do kurczaka). Rodzaj zastosowanych przypraw zależy w pełni od tradycji kulinarnych właściwych dla danej kuchni lub po prostu natury samego dania.
W mowie powszechnej często dokonuje się rozróżnienia pomiędzy przyprawami, a ziołami. Z biologicznego punktu widzenia jest to rozróżnienie słuszne, ponieważ przyprawy to suszone nasiona, korzenie czy kora, natomiast zioła to liście, kwiaty i inne części zielone rośliny.
Różnice te są tym wyraźniejsze, czym chętniej za przyprawy uznaje się produkty pochodzenia nieroślinnego, jak na przykład sól czy miód. Niemniej, definicja przypraw jest dość płynna i ogranicza się raczej do wersji praktycznej, a więc składników „przyprawiających” danie. Być może z tego względu w obrocie handlowym stosuje się dodatkowo takie nazwy jak przyprawy ziołowe, przyprawy korzenne czy przyprawy warzywne.
Przyprawy w kuchniach świata obecne są wyjątkowo licznie. Jeśli chodzi o najpopularniejsze przyprawy pozyskiwane wyłącznie z roślin przyprawowych, to wymienić możemy przede wszystkim takie, jak: kolendra, majeranek, kminek, tymianek, koperek, ziele angielskie, wanilia, czarnuszka, gorczyca (wiele gatunków), rukola, sezam, goździki, szafran, kurkuma, sezam, bazylia, oregano, szczypiorek, cząber, pietruszka, rozmaryn czy liście laurowe.
Istnieje także wiele przypraw, które w ogóle nie cechują się pochodzeniem roślinnym, lub są pochodzenia roślinnego ale zawierają domieszkę innych produktów. Przykład stanowić mogą sosy, takie jak keczup, musztarda czy sos sojowy. Za sos przyprawowy uznaje się także majonez, choć dominującym składnikiem jest jajko.
Do innych rodzajów quasi-przypraw możemy zaliczyć cukier, sól, miód, bakalie, czy rozmaite rodzaje octów spożywczych, takich, jak ocet spirytusowy, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy czy ocet winny.
To jakie przyprawy warto mieć w domu zależy całkowicie od naszych preferencji smakowych i rodzaju przygotowywanych dań. Niemniej, bazując na doświadczeniach kulinarnych Polaków, do grona najważniejszych przypraw bez których nie można obejść się w kuchni należą: pieprz, sól, cukier, tymianek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, bazylia, oregano i czosnek (czosnek granulowany).
Warto pamiętać także o pożytecznych mieszankach przyprawowych, takich jak zioła prowansalskie, pieprz ziołowy czy po prostu przyprawa do ziemniaków. Wielu nie wyobraża sobie również codziennego gotowania bez sosów, takich jak keczup, musztarda czy majonez.
Pokaż więcej
Pracownicy sklepu Biedronka otrzymali paczki świąteczne z okazji zbliżającego się Bożego Narodzenia. Jeden z nich pokazał w Internecie, co się w niej znajduje i trzeba przyznać, że sieć spożywcza ma gest. Opinią podzieli się również internauci, którzy nie kryją swojego zdziwienia i uznania dla takiego prezentu. Co w tym roku znalazło się w świątecznej paczce z Biedronki?
Odkryłam skuteczny sposób na podniesienie odporności i schudnięcie. Teraz każdemu polecam miksturę, którą robi się szybko i która doskonale działa. Ten dodatek do wody kupisz w każdym warzywniaku i supermarkecie.
Niesamowita przyprawa o charakterystycznym smaku odmieni nie tylko aromat naszej kawy, lecz także nasze samopoczucie. Nazywamy ją niesamowitą ze względu na właściwości lecznicze. Goździki działają bowiem nie tylko przeciwzapalnie, lecz wręcz przeciwbólowo – a to dopiero początek ich zalet.
Co można zrobić z czosnku i kawałka balonu? Odpowiedź zadziwi nawet najbardziej doświadczonych kucharzy. Gwarantuję jednak, że ten patent przyda się każdemu. Nie wierzysz? Czytaj dalej.
Zapomnij o serku na kanapki ze sklepu. Z tym przepisem przygotujesz go w łatwy sposób. Będzie kremowy i bardzo smaczny. 1 prosta rzecz bardzo ułatwia jego przygotowanie. Taki przysmak jest nie do pobicia.
Zapomnij o herbacie z imbirem. Zamiast tego składnika dodaj jedną nietypową przyprawę. Dzięki niej napój wyjdzie smaczny i co ciekawsze, bardzo zdrowy. Od teraz będziesz podawać ją tylko w ten sposób.
Boczek bez pieczenia i gotowania z przepisu Ani Zyśk to nie lada smakołyk. Popularna blogerka kulinarna mięso przyrządza aż w dwóch zalewach. To one decydują o idealnym smaku tej wędliny. Na święta będzie jak znalazł.
Gdy na zewnątrz coraz chłodniej szukamy smacznego sposobu, by się rozgrzać. Idealny do tego będzie rosół z wyjątkową przyprawą. Dzięki niej zupę zjemy ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
Przełom jesieni i zimy często przynosi spadek odporności i przeziębienia. Nie zaszkodzi sięgać wtedy po rozgrzewające przyprawy. Z jednej z nich przygotujesz syrop o zaskakującym działaniu. Jest polecany m.in. na kaszel.
Jadanie przetworów z rokitnika to w Polsce nie pierwszyzna. Jednak najmniej chyba znanym jest olej wyciskany z tych owoców. Dlaczego warto go stosować?
Ten kuchenny kłopot spotyka większość gospodarstw domowych. Kupne rozwiązania nie zawsze zdają egzamin. Na szczęście rozwiązaniu powszechnego problemu pomocna okaże się sztuczka od blogerki kulinarnej – Anny Zyśk. Wystarczy kawałek cytryny i goździki.
Banan ma wiele zaskakujących właściwości. Jest nie tylko doskonałym składnikiem deserów i koktajli. Znana blogerka Ania Zyśk przetestowała przepis na niezwykły napar z tego owocu. Zdradzamy krok po kroku, jak go wykonać. Jego właściwości robią wrażenie.
Jesienią herbata smakuje najlepiej. Teraz warto dodać do niej przyprawę, która wyróżnia się wyglądem. Kształt gwiazdki ma wiele ukrytych mocy i dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie.
Jeżeli herbata jest twoim ulubionym napojem, koniecznie musisz poznać poradę znanego dietetyka. Ekspert zdradził sposób na przygotowanie rozgrzewającego napoju z jednym dodatkiem. Dzięki niemu herbata nabierze prozdrowotnych właściwości. Czytaj dalej, a nie będziesz w stanie uwierzyć, że to wszystko dzięki jednemu taniemu produktowi.
Rosół to tradycyjny polski specjał, jednak jego formy znane są na całym świecie. Czasem warto się nimi zainspirować. W ten sposób do naszej zupy trafić może łatwo dostępna azjatycka przyprawa.
Czy wiesz, że dzięki cytrynie pozbędziesz się szkodników ze swojego domu? Poznaj skuteczny i tani patent, a raz na zawsze rozwiążesz problem, z którym boryka się niejedna gospodyni. Wystarczą dwa produkty, które prawie każdy ma w swojej kuchni. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Kotlety mielone należą do klasyki kuchni polskiej. Ich smak zna każdy, więc to dobry moment, aby delikatnie zmodyfikować tradycyjny przepis. Dodatek w postaci jednej przyprawy nada im jeszcze lepszego smaku. Wypróbuj ten przepis, a kotlety już zawsze będziesz robić w ten sposób.
Każdy z nas wypija codziennie morze kawy. Jedni wolą tę z mlekiem, a inni z syropem dyniowym. Kawa może być także zdrowa, ale tylko wtedy, kiedy przygotujesz ją z jednym dodatkiem. Dzięki niemu schudniesz, ale też wzmocnisz odporność.
Kefir to nie tylko świetny zamiennik przekąski. Ma też działanie zdrowotne. Zwłaszcza w połączeniu z innymi ważnymi dodatkami do diety, potrafi zdziałać cuda.
Niewielki przedmiot użyty we właściwy sposób może mieć potężne działanie. Tak właśnie jest w przypadku niepozornego plasterka na skaleczenia. Wyjmij go z apteczki i użyj w szafce kuchennej. Efekt powali na łopatki.
Szukasz skutecznego sposobu na odchudzanie? Do swojej diety musisz dodać łatwy w przygotowaniu napój ze składnika, który na pewno masz w swojej kuchni. Jego wielorakie zastosowanie wspomoże także działanie układu pokarmowego, dzięki czemu zgubisz zbędne kilogramy. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły.
Sól, jak się okazuje, jest przyprawą, która ma zastosowanie nie tylko w kuchni. Weź ją ze sobą na Wszystkich Świętych, a nie będziesz żałować. Czytaj dalej, a dowiesz się, po co brać sól na cmentarz. Ten trik będziesz wykorzystywać, co roku.
Jeśli marzy ci się, klarowny i wyborny rosół, to skorzystaj z patentu Magdy Gessler. Znana restauratorka do tej lubianej zupy dodaje przyprawę, którą masz w swojej kuchni. Rosół wychodzi znakomity, aromatyczny i niezwykle zdrowy.
Czy wiesz, co się stanie, gdy włożysz świecie na patelnie? Już niebawem powstanie coś, co umili codzienne funkcjonowanie. Jednocześnie rozwiąże to uciążliwy problem w wielu domach. Warto poznać ten trik i zastosować go w swoich czterech kątach.
Czy przeszkadzają ci wzdęcia po fasoli? Możesz zaradzić temu w łatwy sposób. Fasolka po bretońsku z jednym dodatkiem będzie lekkostrawna, a w dodatku zyska także na smaku. Czytaj dalej, a dowiesz się, jaki składnik dodać do fasolki.
Odtykanie zlewu jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Poznaj domowy, a przede wszystkim łatwy sposób, a zaoszczędzisz nie tylko nerwy i czas, ale też pieniądze na drogiego fachowca. Niezbędny okaże się jeden składnik spożywczy, który na pewno masz w swojej kuchni. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak odetkać zapchany odpływ zlewu.
Jak schudnąć i pozbyć się toksyn z organizmu? To wcale nie jest, aż takie trudne. Przyda się cytryna i jeszcze 3 składniki. Efekt zaskoczy nawet największych sceptyków.
Masz myszy w domu? Zapomnij o niehumanitarnych pułapach i nieskutecznych trutkach. Istnieją skuteczniejsze domowe sposoby na myszy, z którymi raz-dwa pozbędziesz się szkodników. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je odstraszyć.