Do pomidorowej, do grzybów, do mięsa. Te kluseczki przygotujesz w kilka minut
Kluski kładzione, zwane też lanymi, to najłatwiejszy dodatek do zup i wielu innych potraw, jaki można sobie wymyślić. Proste ciasto przygotowujemy w kilku ruchach, a ugotowane są doskonałą bazą obiadu i nie tylko.
Kluski kładzione
W niektórych domach kładzione kluski są kryzysowym dodatkiem do zup, kiedy nie ma niczego pod ręką. Mają wtedy dodatkową zaletę: można przygotować je bezpośrednio w zupie, którą gotujemy. Idealnie takie lane kluski smakują ugotowane i podane w rosole.
Ania Zyśk, autorka instagramowego kanału jedz.pysznie, w swoim przepisie gotuje je jednak w wodzie. Warto bowiem pamiętać, że kluski takie są równie dobrym, a prostym, dodatkiem do rozmaitych dań. Świetnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie jadamy kopytka, a więc z gulaszem, mięsem w sosie pieczeniowym, czy nawet w sosach zbliżonych do curry.
Strzelczyk wziął pierś z indyka i przygotował proste nadzienie. Wyszło cudoKluski lane
Nazwa klusek kładzionych czy lanych pochodzi oczywiście od sposobu, w jaki je formujemy. Gęściejszą masę porcjować można łyżeczką i bezpośrednio wkładać do gorącej wody, jak robi to Anna Zyśk. Jeśli wyszła nieco rzadsza – będzie spływała z łyżki i zagęszczała zupę drobnymi kluseczkami.
Składniki
- 1 jajko
- 30 g wody
- Szczypta soli
- 70 g mąki
Przygotowanie klusek kładzionych
Krok 1. Jajka wymieszaj z wodą i solą w talerzu. Partiami dodawaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Krok 2. Odkrawaj kawałki ciasta łyżką i wkładaj do wody.
Krok 3. Gotuj przez ok. minuty od wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.