Smakosze.pl Porady Zawijam jajka w folię aluminiową i wkładam do garnka. Nigdy nie widziałam piękniejszych pisanek
Fot. YouTube/soskuhinja

Zawijam jajka w folię aluminiową i wkładam do garnka. Nigdy nie widziałam piękniejszych pisanek

29 marca 2024

Pisanki są symbolem życia i odrodzenia. Te, które przygotuję zachwycą pięknymi barwami. Zrobię je przy użyciu folii aluminiowej. Wykorzystam też składniki, których być może używasz do ciasta. Polecam sposób na przepiękne pisanki wielkanocne.

Pisanki najpiękniejsze na Wielkanoc

Przygotowałeś już pisanki? Jeśli szukasz ciekawego sposobu na barwienie jajek na Wielkanoc, to mam coś dla ciebie . Ten patent wart jest wypróbowania, bo daje rewelacyjny efekt. Barwne pisanki, cieniowane, które cieszą oczy, to jest to, czego potrzebujesz na Wielkanoc.

Pisanki zrobisz dzięki jadanym barwnikom do ciast i folii aluminiowej. Przyda się też cienki sznurek, wata i olej. Ten sprawi, że kolorowe jajka będą niesamowicie lśniły. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube SOS Kuchnia. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

pisanki
Fot. YouTube/soskuhinja
Ile chemii kryje się w świątecznych zakupach? Sprawdziliśmy najpopularniejsze wielkanocne produkty

Jak zrobić pisanki z barwników do ciasta i folii aluminiowej?

Składniki:

  • 8 jajek
  • folia aluminiowa
  • kilka barwników spożywczych
  • olej roślinny

Przybory:

  • cienki sznurek
  • wata

Każdy kolor jadalnego barwnika wsyp do oddzielnej miseczki. Wlej trochę wody, wymieszaj i włóż kolka kawałków sznurka do każdej miseczki. Przygotuj kawałek waty i po chwili wyłóż na nią kilka kawałków sznurka. Watę pomaluj delikatnie barwnikiem i zawiń w nią jajko .

Następnie zawiń wszystko w folię aluminiową. Watę z barwnymi sznurkami przygotuj dla każdego jajka i postępuj tak, jak z pierwszym jajkiem. Gdy już wszystkie jajka będą zawinięte w watę i folię, włóż je do garnka i wlej wodę. Gotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz go i gotuj kolejne 12 minut.

Pisanki, które zachwycają barwami

Po upływie tego czasu garnek zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Teraz jajka wyjmij i je rozpakuj z folii aluminiowej i waty. Zobaczysz pisanki w bajecznych odcieniach. Pisanki przetrzyj olejem, by nadać im blasku.

Ułóż w koszyczku lub na półmisku. Będą piękną ozdobą wielkanocnego stołu . Polecam ten prosty i bardzo ciekawy sposób na przygotowanie pisanek. Jajka zyskują piękne, cieniowane kolory i umilą nam Wielkanoc . Pisaliśmy, jak zrobić pyszny i szybki deser bez pieczenia. Radziliśmy, jak przygotować zimne nóżki na Wielkanoc.

pisanki
Fot. YouTube/soskuhinja

Źródło: YouTube/soskuhinja

Zdjęcia: screen YouTube/soskuhinja

Doprowadzam wodę do wrzenia i wrzucam do niej masło. Ten patent na śniadanie to hit
Włożył jajko do szklanki i zalał je zimną wodą. Internauci oszaleli na punkcie tej sztuczki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy