Ziemniaki można wykorzystać w nietypowy sposób
Pixabay / guvo59

Pyszny deser z tłuczonych ziemniaków

Ziemniaki są jednym z podstawowych dodatków do obiadu. Czasami po posiłku zostaje nam ich trochę. Okazuje się, że można z nich przygotować wyśmienite pączki. Domownicy nie będą mogli się oprzeć. Przepis jest banalnie prosty.

Ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Przeważnie traktujemy je jako urozmaicenie potrawy, jednak nie oznacza to, że nie można na ich bazie przygotować niezależnego dania. Ziemniaki, które zostały nam po obiedzie, z łatwością przekształcimy w fantastyczny deser.

Ziemniaki w niecodziennej odsłonie

Smakowite ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na wyjątkowe placki od Roberta Makłowicza. Dziś sięgniemy po recepturę, dzięki której zwykłe ziemniaki zmienią się w specjał, który wprawi nasze kubki smakowe w stan ekstazy.

Ziemniaki jako pączki? Niektórzy smakosze mogą uznać to za niedorzeczność. Jednak poniższy przepis jest potwierdzeniem tego, że popularne bulwy mogą nam posłużyć do wykonania niecodziennych frykasów.

Każdy, kto lubi ziemniaki, powinien sięgnąć po recepturę na pączki z przepysznych bulw. Efekt pozostaje na długo w pamięci, a przygotowanie deseru jest banalnie proste. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiemPuszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiemCzytaj dalej
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • 50 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • wanilia w proszku
  • 15 ml wódki
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
  • ulubiona konfitura

Ziemniaki w formie pączków

(Pixabay / kaboompics)

Pączki, w których główną rolę grają ziemniaki

Roztopione masło łączymy z mlekiem i wanilią. Do podgrzanej mieszanki dodajemy drożdże. Muszą się one rozpuścić. W przypadku braku świeżych możemy wykorzystać instant. Wówczas wystarczy 7 g drożdży. Ciecz wzbogacamy pół łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki. Po zamieszaniu, zaczyn odstawiamy na 15 minut.

Ugotowane ziemniaki ubijamy. Najlepiej sprawdzą się mączyste odmiany. Mąkę przesiewamy. Oba składniki łączymy z zaczynem drożdżowym. Dodajemy również jajka, cukier i wódkę. Wyrabiamy ciasto. Powinno mieć jednolitą strukturę i dosyć luźną konsystencję.

Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Kiedy czas dobiegnie końca, formujemy pączki. Nadziewamy je ulubioną konfiturą. Smakołyki układamy na blacie oprószonym mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy pączki na 30 minut.

Pączki, w których ziemniaki grają pierwsze skrzypce, wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Należy użyć go tyle, by nasze frykasy nie dotykały dna naczynia. Smakołyki smażymy z obu stron na złocisty kolor. Wyjmujemy je na ręczniki papierowe i posypujemy cukrem pudrem. Ziemniaki w takiej odsłonie momentalnie znikają z talerzy. Warto również sięgnąć po przepis na zapiekankę od Karola Okrasy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł