Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z selera według przepisu Ewy Wachowicz
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 02.03.2021 01:00

Surówka z selera według przepisu Ewy Wachowicz

Surówka od Ewy Wachowicz
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Przepisy Joli; Instagram / @ewawachowicz

Surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Tym razem warto postawić na przysmak z selera. Ewa Wachowicz zdradziła swoją recepturę, obok której nie sposób przejść obojętnie. Prosta surówka zachwyci swoim smakiem najbliższych.

Surówka z selera nie ma sobie równych

Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyjątkowy dodatek obiadowy na bazie wybornych buraków. Tym razem skupimy się na frykasie z selera. 

Ewa Wachowicz wie co dobre, jej surówka z selera powinna sprostać wymaganiom nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Przygotowanie surówki jest bardzo proste i każdy powinien sobie z nią poradzić.

Bez wątpienia surówka z selera spotka się z ciepłym przyjęciem domowników. Ewa Wachowicz podzieliła się niezawodną recepturą na swojej stronie internetowej. Dodatek w tej odsłonie dobrze podkreśli smak kotletów i innych swojskich dań.

Smakowita surówka składa się z kilku składników, żaden z nich nie powinien wzbudzić większego zaskoczenia. Zapewne w niektórych kuchniach, można znaleźć wszystkie potrzebne produkty. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • okazały seler

  • jabłko winne

  • 30 g suszonej żurawiny

  • 30 ml śmietany

  • sok z cytryny

  • sól i pieprz

(Pixabay / ReinhardThrainer)

Surówka w przepysznej odsłonie

Pyszna surówka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Na początku seler ścieramy na tarce o sporych oczkach. Kiedy już to zrobimy, skrapiamy go sokiem z połowy cytryny i dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy.

Jabłko myjemy i obieramy. Wycinamy z niego gniazda nasienne. Owoc także ścieramy na tarce. Tym razem na mniejszych oczkach. Jabłko mieszamy z selerem. Nasza surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy dodać do niej namoczoną żurawinę i śmietanę.

Po połączeniu składników surówka jest gotowa do konsumpcji. Oczywiście, jeśli nie przepadamy za żurawiną, to możemy jej po prostu nie używać. Bardzo podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Przepisy Joli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane na górze artykułu. Warto również sięgnąć po surówkę z pora.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis