Zupa zacierkowa
YouTube / kanał: Uwaga Babcia Gotuje / kadr z filmu

Przepis na babciną zupę zacierkową

Mało kto już pamięta przepyszną zupę zacierkową. Kultowa zupa była nie tylko pożywna, ale także przyjazna dla portfela. Nikt nie robił lepszej niż nasze babcie, a największą radością było własnoręczne przygotowywanie zacierek. Przedstawiamy recepturę, której nie sposób się oprzeć.

Czym byłaby zupa zacierkowa bez zacierek? Te domowe kuleczki z mąki i jajka nadawały jej wspaniałego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Dzisiejsze zupy nie mogą się z nią równać.

Z dzieciństwa najlepiej wspominamy chwile, gdy mogliśmy pomóc naszej ukochanej babci i mamie, a przy tym dostać niemałą pochwałę. Wyrabianie i wrzucanie na wodę zacierek było jednym z naszych ulubionych zajęć i w tej czynności tkwił sekret jej popularności.

Zacierkowa - niezwykły smak tradycji

Zupa zacierkowa to niezwykle szybki i bardzo sycący obiad, który może nawet zastąpić drugie danie. Najważniejsza podczas jej przygotowywania jest cierpliwość, ponieważ uzyskanie idealnie esencjonalnego wywaru warzywnego może być wyzwaniem.

Do zupy zacierkowej możemy dodać także gotowe zacierki. Jednak wtedy stracimy całą radość z jej przygotowywania, a i smak zdecydowanie ulegnie pogorszeniu. Całą magią zupy zacierkowej jest jej domowy smak i charakter.

Niezawodny sposób na rozmrożenie ryby w 5 minutNiezawodny sposób na rozmrożenie ryby w 5 minutCzytaj dalej

Przepis na babciną zupę zacierkową

Potrzebujesz:

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz i lubczyk
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • dodatkowo: kawałek wędzonego boczku

Na zacierki:

  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • nieco ciepłej wody
  • sól

Składniki na zacierki ugniatamy ze sobą, aż będą miały konsystencję zwartego ciasta. Z wyrobionego ciasta skubiemy małe fragmenty w kształcie łez i wrzucamy na osoloną wodę. Zacierki wrzucamy już do gotowej zupy.

Warzywa na bulion obieramy i kroimy w estetyczną kostkę. Wszystkie warzywa oraz przyprawy zalewamy wodą. Pora oraz cebulę z łupiną opalamy nad palnikiem, dzięki czemu zupa zabierze pysznego, dymnego posmaku.

Do zupy dodajemy także masło i gotujemy przez godzinę. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak, możemy dodać także porcję rosołową. Gdy bulion będzie gotowy, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy do garnka.

Zacierkową podajemy od razu, nie ma potrzeby dobierania do niej kromki chleba. Doskonały przepis na tę tradycyjną zupę znajdziecie także na kanale Uwaga Babcia Gotuje na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł