Połącz ziemniaki z pieczarkami i zapiecz w piekarniku. Okrasa podzielił się przepisem na najlepszą zapiekankę na świecie, palce lizać
Ziemniaki na obiad najczęściej pojawiają się pod postacią dodatku do dania głównego, a nie samodzielnej potrawy. Traktowane po macoszemu kartofle, nieczęsto mają okazję do pokazania swojego pełnego potencjału.
Zapiekanka to doskonały sposób na zakochanie się w nich na nowo. Bez zbędnych dodatków i góry mięsa, ziemniaki oferują nam to, co w nich najlepsze.
Ziemniaki i pieczarki - połączenie idealnie
Nie każdy posiłek, który w ciągu dnia spożywamy, musi być oparty na mięsie. Wszyscy czasem miewamy ochotę na lżejsze, bardziej lekkostrawne potrawy. Zapiekanka ziemniaczana w takich sytuacjach jest wręcz nieoceniona.
Miłośnikom mięsa może jednak brakować charakterystycznego posmaku, który wzmaga doznania i uczucie sytości. I tu właśnie na scenę wkraczają pieczarki.
Pieczarki, jak wiele innych grzybów są nośnikami smaku "umami", w który jest bogate mięso. Ta cecha sprawia, że zapiekanka nawet bez dodatku mięsa smakuje wybornie.
Przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną
Zapiekanka ziemniaczana może pełnić funkcję także posiłku na poprawę humoru. Duża ilość sera, pyszny sos i zarumienione ziemniaki to przecież definicja kulinarnego szczęścia.
Do jej przygotowania nie są wymagane wymyślne składniki, a sam proces jest bajecznie prosty. Bez problemu wykonasz go samodzielnie, bądź z drobną pomocą swoich pociech.
Potrzebujesz:
kilogram ziemniaków
opakowanie pieczarek
500 ml śmietanki 30%
200 g suszonych pomidorów w oliwie
cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
majeranek
świeży rozmaryn
odrobina oleju
masło
twardy, włoski ser np.: grana padano
sól, pieprz
Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanej patelni z rozgrzanym masłem, solą i pieprzem. Gdy cała woda odparuje, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, olej z pomidorów (1 łyżkę) i rozmaryn.
Ziemniaki kroimy w plasterki i zalewamy śmietanką. Garnek z ziemniakami i śmietanką stawiamy na palniku i dodajemy kolejno: czosnek, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Całość gotujemy do zgęstnienia masy.
Do garnka wrzucamy pietruszkę oraz majeranek, a następnie zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Pieczemy przez 60 min w temperaturze 180 stopni.
Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Dekoratorka, który znajdziecie na platformie YouTube.
Źródło: lidl.pl