Smakosze.pl
Ziemniaki zapieczone z pieczarkami

Screen filmu na kanale Dekoratorka na YouTube

Połącz ziemniaki z pieczarkami i zapiecz w piekarniku. Okrasa podzielił się przepisem na najlepszą zapiekankę na świecie, palce lizać

24 Listopada 2020

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Przedstawiamy pomysł na ziemniaki w roli głównej. Pyszna, sycąca zapiekanka z aromatycznym serem z miejsca skradnie serca twojej rodziny. Dodatek uwielbianych pieczarek sprawia, że nie sposób jej się oprzeć. Karol Okrasa wie jak sprawić, by

Ziemniaki na obiad najczęściej pojawiają się pod postacią dodatku do dania głównego, a nie samodzielnej potrawy. Traktowane po macoszemu kartofle, nieczęsto mają okazję do pokazania swojego pełnego potencjału. 

Zapiekanka to doskonały sposób na zakochanie się w nich na nowo. Bez zbędnych dodatków i góry mięsa, ziemniaki oferują nam to, co w nich najlepsze.

Ziemniaki i pieczarki - połączenie idealnie

Nie każdy posiłek, który w ciągu dnia spożywamy, musi być oparty na mięsie. Wszyscy czasem miewamy ochotę na lżejsze, bardziej lekkostrawne potrawy. Zapiekanka ziemniaczana w takich sytuacjach jest wręcz nieoceniona. 

Miłośnikom mięsa może jednak brakować charakterystycznego posmaku, który wzmaga doznania i uczucie sytości. I tu właśnie na scenę wkraczają pieczarki.

Pieczarki, jak wiele innych grzybów są nośnikami smaku "umami", w który jest bogate mięso. Ta cecha sprawia, że zapiekanka nawet bez dodatku mięsa smakuje wybornie. 

Przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną

Zapiekanka ziemniaczana może pełnić funkcję także posiłku na poprawę humoru. Duża ilość sera, pyszny sos i zarumienione ziemniaki to przecież definicja kulinarnego szczęścia. 

Do jej przygotowania nie są wymagane wymyślne składniki, a sam proces jest bajecznie prosty. Bez problemu wykonasz go samodzielnie, bądź z drobną pomocą swoich pociech. 

Potrzebujesz: 

  • kilogram ziemniaków

  • opakowanie pieczarek

  • 500 ml śmietanki 30%

  • 200 g suszonych pomidorów w oliwie

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • majeranek

  • świeży rozmaryn

  • odrobina oleju

  • masło

  • twardy, włoski ser np.: grana padano

  • sól, pieprz

Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanej patelni z rozgrzanym masłem, solą i pieprzem. Gdy cała woda odparuje, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, olej z pomidorów (1 łyżkę) i rozmaryn. 

Ziemniaki kroimy w plasterki i zalewamy śmietanką. Garnek z ziemniakami i śmietanką stawiamy na palniku i dodajemy kolejno: czosnek, suszone pomidory oraz usmażone pieczarki. Całość gotujemy do zgęstnienia masy.

Do garnka wrzucamy pietruszkę oraz majeranek, a następnie zawartość garnka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Pieczemy przez 60 min w temperaturze 180 stopni.

Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Dekoratorka, który znajdziecie na platformie YouTube. 

Źródło: lidl.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >