Smakosze.pl Przepisy Zimowa duszona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek do obiadu
Canva / Roxiller

Zimowa duszona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek do obiadu

14 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Duszona kapusta idealnie komponuje się z daniami na bazie mięsa, lub w chłopskim kociołku z dodatkiem ziemniaków. Jest tak pyszna, że warto przygotować cały jej zapas do spiżarni. Nasz przepis na zimową duszoną kapustę z jabłkiem jest banalnie prosty, a przy tym niedrogi. Wypróbuj go koniecznie.

Duszoną kapustę z jabłkiem możesz pałaszować od razu lub zawekować ją do słoików. Takie przetwory mogą spędzić na półce nawet kilkanaście miesięcy. Dzięki starannie dobranym przyprawom, smak kapusty będzie cieszył Cię za każdym razem, kiedy po nią sięgniesz. Grzech przejść obok niej obojętnie.

Przepis na duszoną kapustę z jabłkiem

Składniki:

  • 2 główki kapusty pekińskiej

  • 3 duże jabłka

  • 2 cebule

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2/5 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1/2 łyżeczki kminku

Duszona kapusta z jabłkiem na zimę krok po kroku

Cebulę do duszonej kapusty z jabłkiem obierz i pokrój w półtalarki . Czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę pekińską drobno posiekaj. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki .

Pokrojoną cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju wraz z czosnkiem . Następnie przełóż warzywa do dużego garnka i połącz je z kapustą oraz jabłkiem. Dodaj pozostały olej, przyprawy i duś całość, aż kapusta zmięknie a jabłka rozpadną się .

Przygotowaną duszona kapustę z jabłkiem wymieszaj, oraz dopraw do smaku sola i pieprzem . Gotowe warzywo przekładaj do wyparzonych i suchych słoików . Pasteryzuj przez ok. 20 minut i odstaw do ostygnięcia . Duszona kapusta z jabłkiem idealnie pasuje do dań obiadowych lub jako ciepła przekąska do chleba . Smażona kapusta z kiełbasą sprawdzi się na mniejszy i większy apetyt . Klasyczna kapusta zasmażana z kminkiem nie może się nie udać .

Canva / 13-Smile
Canva / 13-Smile

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy