Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana
Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny.
Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.
Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.
Aromatyczna, wyborna przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty
1 marchewka
2-3 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
majeranek
1 łyżeczka kminku
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
sól, pieprz
Przygotowanie kapusty zasmażanej
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłucz ją. Przelej ją wrzątkiem, osącz, poszatkuj drobniej. Marchew obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach.
Kapustę i marchew umieść w garnku, zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.
Do kapusty dodaj kminek, całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszając, lekko ją zrumień.
Zasmażkę na patelni rozprowadź częścią płynu spod kapusty, dodaj do kapusty w garnku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze ok. 5 minut. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na smaczne dodatki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować zasmażane buraczki, a także jak zrobić marchewkę z groszkiem.
Źródło zdjęcia: canva/jeka1984
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy