Smakosze.pl
kapusta zasmażana

canva/fotek

Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny.

Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.

Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.

Naleśniki z maślanką są puszyste i pyszne

Puszyste i elastyczne naleśniki na maślance

CZYTAJ DALEJ

Aromatyczna, wyborna przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 2-3 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • majeranek

  • 1 łyżeczka kminku

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie kapusty zasmażanej

Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłucz ją. Przelej ją wrzątkiem, osącz, poszatkuj drobniej. Marchew obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach.

Kapustę i marchew umieść w garnku, zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.

Do kapusty dodaj kminek, całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszając, lekko ją zrumień.

Zasmażkę na patelni rozprowadź częścią płynu spod kapusty, dodaj do kapusty w garnku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze ok. 5 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na smaczne dodatki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować zasmażane buraczki, a także jak zrobić marchewkę z groszkiem.

kminek

kminek

Źródło zdjęcia: canva/jeka1984

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >