Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny? Może przygotujesz banalną, jednogarnkową kapustę smażoną z polską kiełbasą? Danie przygotujesz w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu. Podaj je z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.
Dania jednogarnkowe mają same zalety. Zazwyczaj są proste do zrobienia, bo składniki tylko dorzuca się do garnka, a całość gotuje się sama. Do ich przygotowania wystarczy jeden rondel lub garnek, nie ma więc stosu naczyń do zmywania. Potrawa doskonale nadaje się do odgrzewania i ma bogaty smak.
Przepis na kapustę smażoną z polską kiełbasą
Składniki:
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka ostrej musztardy ziarnistej
ok. 50 ml octu jabłkowego
olej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
20 dag cienkiej kiełbasy
1 nieduża główka kapusty
4 łodygi selera naciowego
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie kapusty smażonej z kiełbasą
Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Rozetrzyj z musztardą, octem i 3 łyżkami wody. Sos odstaw. Orzechy podsmaż na patelni z łyżką oleju, aż ładnie się zrumienią. Przełóż je na talerz, oprósz solą. Kiełbasę pokrój w grubsze talarki. Na patelnię wlej łyżkę oleju, wsyp kiełbasę i smaż ją na niedużym ogniu, aż ładnie się przyrumieni. Przełóż ją na talerz z orzechami. Kapustę oczyść, poszatkuj. Do rondla lub garnka wlej łyżkę oleju, wsyp połowę kapusty, wymieszaj, by dobrze pokryła się tłuszczem. Smaż ją, aż lekko się zrumieni. Potem dodaj pozostałą kapustę, wymieszaj i smaż całość ok. 7 minut, aż kapusta zmięknie.
Kapustę dopraw solą i pieprzem. Dodaj do niej kiełbasę i orzechy, a także pokrojony w plasterki seler i przygotowany sos. Wymieszaj, smaż razem nie dłużej niż minutę. Zdejmij z patelni, dopraw.
Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do kapusty z kiełbasą, wymieszaj, rozłóż na talerze. Na każdy możesz też dołożyć sadzone jajko.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne dania jednogarnkowe. Sprawdź, jak przygotować gulasz węgierski, a także, jak zrobić leczo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: bonappetit