Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażasz ogórki do zupy ogórkowej? 1 rodzaj tłuszczu nadaje się do tego idealnie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.11.2022 13:22

Podsmażasz ogórki do zupy ogórkowej? 1 rodzaj tłuszczu nadaje się do tego idealnie

Podsmażasz ogórki do zupy ogórkowej? 1 rodzaj tłuszczu nadaje się do tego idealnie
canva/Dar1930

Zupa ogórkowa będzie miała pełny smak, kiedy dodasz do niej podsmażone na maśle ogórki kiszone. Ani olej, ani oliwa nie wydobędą takiego aromatu jak masło. Do zupy dodaj również wodę po ogórkach kiszonych. Płyn wzmocni smak całego dania.

Zupa ogórkowa na wywarze z kurczaka i warzyw jest jedną z moich ulubionych zup. Ogórkowa jest świetnym pomysłem na obiad w okresie jesienno-zimowym. Doskonale syci i rozgrzewa. Ogórki kiszone i woda po ogórkach są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność.

Niektórzy do zupy ogórkowej dodają bezpośrednio starte ogórki, inni podsmażają je wcześniej na oliwie lub oleju. Ogórki kiszone najlepiej jednak przesmażyć na maśle, wtedy wydobędziemy z nich najlepszy smak. Smak zupy ogórkowej zawsze wzmacniam również wodą po kiszonce.

Ogórki do zupy ogórkowej zawsze dodaję pod sam koniec gotowania, kiedy ziemniaki są już miękkie. Ziemniaki nie ugotują się w kwaśnym wywarze. Zupę dodatkowo zabielam kwaśną śmietaną i doprawiam świeżym koperkiem. Ugotowana w ten sposób błyskawicznie znika z talerzy.

Aromatyczna zupa ogórkowa z podsmażonymi ogórkami

Składniki na wywar:

  • 1 ćwiartka z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 cebula

  • kawałek selera

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • 6-7 ogórków kiszonych

  • pół szklanki wody po ogórkach kiszonych

  • 4 ziemniaki

  • koperek

  • sól, pieprz

  • śmietana 18% do zabielenia

  • łyżka masła zwykłego lub klarowanego

Jak ugotować najsmaczniejszą zupę ogórkową? Jest idealna na chłody

Przygotuj wywar: mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Dodaj również marchewkę, pietruszkę, seler i opaloną nad ogniem cebulę. Wszystkie składniki zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu około 50 minut.

Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmij cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę. Warzywa, oprócz cebuli, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również obrane i pokrojone ziemniaki, gotuj je do miękkości.

W tym czasie na tarce zetrzyj ogórki kiszone i przesmaż je na maśle. Ogórki wraz z wodą dodaj do zupy, gdy ziemniaki będą ugotowane. Całość gotuj na małym ogniu kolejne 5-7 minut. Zupę ogórkową dopraw do smaku solą i pieprzem. Zabiel śmietaną, oprósz koperkiem i podaj, smacznego.

Wodę po ogórkach wykorzystasz nie tylko do zupy ogórkowej- tu dowiesz się, jakie zastosowanie ma woda po kiszonkach. Z ogórków kiszonych przygotujesz również pyszną i szybką sałatkę do obiadu.

ogórki kiszone
canva/madaland

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: