Zmiel łupiny z czosnku i dosyp do obiadu. Korzyści i efekt są wprost niewiarygodne
Czosnek na dobre zagościł w polskiej kuchni. Z wielką chęcią dodajemy jego ząbki do rozmaitych dań. Czy wiecie jednak, że równie wartościowe mogą okazać się łupiny tego warzywa? Sprawdzą się nie tylko w kuchni.
Prozdrowotne właściwości czosnku znane są od dawna. Warzywo zawiera w sobie kwercetynę, czyli związek o działaniu oczyszczających i wzmacniającym. Dobroczynny składnik kryje się nie tylko w ząbkach, ale i w całej roślinie. Warto więc wykorzystać resztki warzywa w postaci łupin i łodygi.
Jak wykorzystać resztki czosnku w swojej kuchni?
Choć trudno w to uwierzyć, łupiny czosnku nadają się do spożycia . Należy jedynie odpowiednio je przygotować. Taki produkt nie tylko doda charakterystycznego smaku, ale będzie miał również działanie wzmacniające dla organizmu .
Łupiny czosnku możesz zbierać w osobnym pojemniku . Gdy będzie ich większa ilość, umyj je i włóż do nagrzanego do 65 st. C piekarnika . Susz przez 2-3 godziny, a następnie zmiel na proszek. Z powodzeniem posłuży on za aromatyczną przyprawę . Możesz też od razu zmielić suche łupiny, po usunięciu wierzchniej warstwy.
Proszek ze skórek czosnku pomoże w walce z infekcjami . Warto dodawać go profilaktycznie do różnych potraw . Wystarczy 1 szczypta, a efekty przyjdą same . To nieoceniony naturalny suplement .
W przypadku rewolucji żołądkowych można zastosować czosnkową dawkę uderzeniową . Zjedz łyżeczkę proszku i popij ją dużą ilością wody . Zawarte w zmielonych skórkach związki przyniosą ulgę, działając podobnie jak węgiel .
Łuski czosnku przydadzą się także w czasie przeziębienia lub infekcji wirusowej . Na rozgrzaną suchą patelnię wyłóż skórkę z 1 ząbka i poczekaj, aż zacznie się dymić . Wdychanie powstałych oparów pomoże w walce z chorobą . To skuteczny i tani sposób .
Do czego jeszcze można używać łupin czosnku?
Czosnek wspomoże też przechowywanie warzyw . Dotyczy to zwłaszcza warunków wilgotnych, jak piwnica. Łuski rozsypanie na przykład po marchwi zapobiegną jej gniciu .
Czosnek pomoże pozbyć się niechcianych gości na domowych roślinach . Boją się go uciążliwe mszyce i przędziorki . Łupiny zalej wodą, odstaw na kilka dni, a następnie przelej uzyskany płyn do spryskiwacza . Liście możesz także przemywać przy pomocy nasączonego w miksturze wacika .
Napar w łupin czosnku możemy wykorzystać w formie maseczki na włosy . Nałóż preparat na głowę, zawiń ją w ręcznik i odczekaj 60 minut. Po upływie tego czasu umyj włosy szamponem . Procedura powtarzana raz na 2 tygodnie da wymierne efekty .
Woda po gotowaniu łupin czosnku pomoże w walce z podrażnioną skórą . Zwilż wacik i pocieraj nim problematyczne miejsca . Szybko przekonasz się o dobroczynnym wpływie warzywa na kondycję swojej cery .
Sprawdź co na temat czosnku ma do powiedzenia dietetyk . Warzywo jedzone codziennie rano daje niespodziewane rezultaty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka jarzynowa już Ci się znudziła? Meksykańską oczarujesz domowników i gości
-
Natrzyj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama