Całe życie źle jadłeś czosnek. Dietetyk przypomniał wszystkim o najważniejszej zasadzie
Czosnek jest produktem, którego szczególnie chętnie używamy w naszej kuchni. Czy przed spożyciem rozgniatasz go, aby wyciągnąć z niego maksimum korzyści? Dr Bartek Kulczyński na swoim kanale YouTube zwraca uwagę na podstawowe błędy popełniane w kwestii wykorzystania poszczególnych produktów spożywczych. Nawet nie wyobrażasz sobie jak łatwo o wpadkę.
Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału YouTube Dr Bartek Kuczyński, podkreśla, że często na własne życzenie pozbawiamy się dobroczynnych składników, które drzemią w naszym jedzeniu. Na szczęście w prosty sposób możemy temu zaradzić, poznając kilka zasad. Dr Kuczyński podkreśla jednak, aby jego porad nie traktować ze śmiertelną powagą. Niemniej przyjrzyjmy się bliżej jego wiedzy na temat właściwego spożywania czosnku.
W jaki sposób należy spożywać czosnek, aby maksymalnie skorzystać z jego właściwości?
Bogactwo czosnku leży w zawartym z nim niezwykłym składniku. Mowa o związku zwanym allicyną. Dr Bartek Kulczyński uczula, że do jego powstania dochodzi dopiero na skutek zmiażdżenia lub rozdrobnienia czosnku. Jak odbywa się ten proces?
Przy naruszeniu struktury tkanki czosnku rozpoczyna się działanie enzymu o nazwie allinaza. Enzym ten przekształca zawartą w czosnku allinę w allicynę. Bez zmiażdżenia czosnku allicyna nie ma możliwości się wytworzyć, przez co warzywo staje się dla nas mniej wartościowe. Samo pogryzienie ząbka w całości najczęściej nie jest wystarczające do powstania tej reakcji.
Rozdrobnienie czosnku dotyczy także warzywa przeznaczonego do podsmażenia lub podduszenia. Po pokrojeniu go warto jednak odczekać kilka minut przez wrzuceniem go do garnka czy an patelnią. Jak radzi dr Bartek Kulczyński, wysoka temperatura unieczynni enzym, który prowadzi do powstania drogocennej allicyny. N skutek tego w warzywie nie wytworzą się optymalne ilości wspomnianego składnika.
Czym jest i jakie działanie ma powstająca w czosnku allicyna?
Czosnek ceniony jest nie tylko ze względu na swoje właściwości smakowe. Od wielu lat uznawany jest za roślinę leczniczą. Zawiera w sobie bogactwo witamin i minerałów. Warto wiedzieć, że ceni się go również ze względu na zdolność wytarzania allicyny.
Allicyna powstająca w czosnku jest związkiem chemicznym o silnym działaniu bakteriobójczym. Naukowcy potwierdzili jej zaskakującą aktywność biologiczną. Poza działaniem bakteriobójczym pomaga również zwalczać wirusy, a także wykazuje cechy przeciwgrzybiczne a nawet przeciwnowotworowe. Warto na stałe włączyć ją do swojej diety.
Powstanie allicyny możesz poznać po jej charakterystycznym aromacie. To własnie ją czuje nasz nos, kiedy miażdżymy czosnek lub przeciskamy go przez praskę. Co ciekawe, związek ten na takiej samej zasadzie wytwarzany jest w cebuli. Łączenie tych dwóch warzyw jest nie tylko smakowite, ale również niezwykle korzystne dla naszego organizmu. Właściwie przechowywany czosnek zachowa swoją świeżość na dłużej. Upewnij się, że w sklepie nie kupujesz przez przypadek kiepskiego jakościowo czosnku z Chin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Koniec z mięsem mielonym i ryżem. Chłopska wersja gołąbków jest o niebo lepsza
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Dr Bartek Kulczyński