Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Natrzyj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.02.2023 19:31

Natrzyj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam

Natrzyj, zroluj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam
canva/arfo

Domowy, pieczony boczek będzie pysznym dodatkiem do pieczywa. Wystarczy, że natrzesz mięso przyprawami, ewentualnie zrolujesz, podlejesz piwem i wstawisz do piekarnika. Mięso przyrządzone w ten sposób jest naprawdę pyszne. Nie umywa się do niego żadna kupna wędlina.

Boczek pieczony w formie rolady wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest soczysty i bardzo aromatyczny, z przypieczoną, chrupiącą skórką. Boczek najlepiej smakuje po schłodzeniu, pokrojony w cienkie plasterki i podany do chleba. Jednak wśród smakoszy z pewnością znajdą się wielbiciele ciepłej wersji.

Najlepszą przyprawą do boczku i mięsa wieprzowego jest majeranek, czosnek, miód i papryka mielona. To dzięki tym dodatkom boczek, karkówka, czy schab zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Dziś upieczemy boczek z dodatkiem jasnego piwa, dzięki czemu jego smak będzie jeszcze bogatszy.

Piwo zapobiega przesuszeniu się mięsa podczas pieczenia. Boczek nabiera charakteru i wyraźnego smaku. Alkohol pod wpływem wysokiej temperatury całkowicie się ulatnia, zostaje jedynie aromat. Boczek pieczony w piwie jest niezwykle soczysty i miękki.

Rolada z boczku na obiad i kanapkę

Składniki:

  • 1,5 kg boczku bez skóry

  • 7-8 ząbków czosnku

  • 3 łyżki suszonego majeranku

  • szklanka jasnego piwa

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • 2,5 łyżki miodu

  • łyżka oliwy z oliwek

  • 1,5 łyżeczki soli, pieprz

Jak upiec boczek? Nie ma lepszego przepisu

Boczek umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z miodem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Marynatą natrzyj dokładnie mięso. Boczek zwiń ciasno, obwiąż sznurkiem i włóż do brytfanny.

Podlej piwem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 1,5 godziny. Co jakiś czas obróć mięso na drugą stronę, żeby piekło się równomiernie. W razie potrzeby podlej jeszcze piwem.

Przygotuj pieczoną karkówkę według przepisu Ani Starmach oraz pieczony schab. Mięsa są idealne na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: