Smakosze.pl Porady Znany kucharz bije na alarm. Tym przenigdy nie marynuj karkówki
Canva/NicolasMcCober, Facebook/Kocham Gotować

Znany kucharz bije na alarm. Tym przenigdy nie marynuj karkówki

15 lipca 2023

Wielu Polaków nie wyobraża sobie grillowania bez karkówki. To mięso sprawdza się idealnie jako potrawa z rusztu. Jednak podczas marynowania karkówki trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Nie wolno używać nigdy tego produktu. Znany kucharz Piotr Ogiński ostrzega i bije na alarm.

Karkówka, czyli doskonałe mięso na grilla

Sezon na grillowanie w pełni. To oznacza, że na grille trafia między innymi karkówka. Jest ona  lubianym mięsem, które Polacy przygotowują z rusztu. Jednak w przepisach na marynatę do karkówki znajdziemy składnik, przed którym ostrzega Piotr Ogiński.

Znany kucharz radzi, by nigdy w marynacie nie znalazł się olej. Niestety- w przepisach bardzo często jest on polecany. Obecność oleju w marynacie do karkówki wróży kulinarną tragedię. O co dokładnie chodzi? Piotr Ogiński wyjaśnia.

Tego jeszcze nie było. Tylko dziś w Lidlu za złotówkę dostaniesz uwielbiany produkt

Zapomnij o oleju w marynacie do karkówki

Marynata sprawia, że karkówka jest smaczna i aromatyczna. Nadaje ona też odpowiedniej struktury mięsu. Marynata do karkówki składa się z miodu, ziół, ale stosuje się też maślankę . Te produkty sprawiają, że marynowane mięso staje się kruche i soczyste. Wszystko jednak może popsuć jeden składnik marynaty.

Znany kucharz Piotr Ogiński ostrzega przed olejem. Tłumaczy w nagraniu na swoim TikToku:

Nigdy nie używaj oleju do marynowania mięsa, które za chwilę wrzucisz na grilla. Olej, który spływa na ruszt, zaczyna się palić, przez co mięso staje się brzydkie, czarne i okopcone. Mięso najlepiej marynować na sucho albo użyć do marynaty octu, soku albo np. sosu sojowego

Znany kucharz bije na alarm- internauci nie wierzą

Piotr Ogiński podkreślał, że olej nie może być stosowany do marynowania mięs, które później będą grillowane, bo dojdzie do palenia się tego oleju. Tym samym efekt będzie odwrotny od tego, jakiego oczekujemy. Zależy nam przecież na soczystym i aromatycznym mięsie, a nie spalonym i czarnym kawałku karkówki.

Jednak internauci twierdzili, że taka przypalona karkówka ma wyjątkowy smak i właśnie dla tego smaku używa się oleju. Pamiętajmy jednak, że spalone mięso jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Podczas spalania wydzielają się trujące substancje, które mogą powodować raka i choroby układu nerwowego . Pisaliśmy o przepisie na karkówkę od kucharza Macieja. Radziliśmy też, czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla.

karkówka
Canva/Slatan

Źródło: pysznosci.pl

Tak jajecznicę robią w restauracjach. Zawsze jest kremowa i aksamitna
Pojechał nad morze i zjadł rybę za grosze. Pan Andrzej znalazł sposób na paragony grozy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy