Smakosze.pl

Canva

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację

3 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Karkówka z grilla jest bardzo lubianym daniem. Można ją przygotować podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Grillowane mięso smakuje doskonale. Jednak czy karkówkę należy przed grillowaniem rozbijać? Są różne podejścia do tego tematu.

Karkówka, z grilla smakuje najlepiej

Karkówka bardzo częsta trafia na grille Polaków. Niektórzy tylko kroją ją w dość cienkie plastry, inni są zwolennikami rozbijania mięsa. Pierwsi uważają, że z rozbitych włókien łatwiej ulatują soki, zdaniem drugich - tłuczek do mięsa doskonale skrusza porcje mięsa. 

Najważniejsze, by mięso nie stało się podczas grillowania twarde i łykowate. Na to największy wpływ ma zawartość w nim tłuszczu i kolagenu. Warto pamiętać, że włókna mięśniowe tracą wodę podczas ogrzewania. Gdy karkówka ma trochę więcej tłuszczu, będzie bardziej miękka po grillowaniu.

Gdy tłuszcz się wytapia, dodaje mięsu soczystości. Ważne, żeby marynować karkówkę, wówczas mięso ma lepszą, mniej zwartą strukturę, niż to świeżo wykrojone. Zbyt mocne rozbijanie karkówki sprawi jednak, że mięso może się za bardzo przypiec i stać dość suche. 

rosół z kapustą

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

CZYTAJ DALEJ

Marynata do karkówki, jak ją przygotować?

Gdy chcemy rozbić karkówkę przed grillowaniem, powinniśmy tłuczkiem potraktować głównie tłuste części mięsa. To zapewni nam doskonały efekt podczas grillowania. Jednak podczas rozbijania powinniśmy zachować umiar, by mięso nie straciło swojej struktury i nie zrobiło się zbyt cienkie. 

Gdy przyrządzamy karkówkę na grilla, należy przygotować wcześniej marynatę do mięsa. Warto do niej dodać trochę octu jabłkowego, musztardy lub soku z cytryny. Te produkty sprawią, że karkówka będzie krucha i miękka. Do marynaty możemy dodać ulubione przyprawy takie jak: mieloną paprykę, czosnek, pieprz i sól. 

Rodzaje marynat do karkówki

Marynowanie karkówki jest niemal koniecznością, bo zapewni nam potem smaczne i miękkie danie z grilla. W ten sposób uzyskamy pełny smak mięsa. Marynaty mają postać płynną, wykorzystuje się w nich oliwę, sos sojowy, keczup, musztardę. Można dodać sok z cytryny lub nawet piwo. 

Niektórzy amatorzy grillowania przygotowują karkówkę w coli oraz w miodzie i musztardzie. Tak przygotowane mięso ma delikatny i lekko słodki smak. Na rynku istnieją też gotowe marynaty do karkówki, które są znacznym ułatwieniem podczas przygotowywania tego mięsa z grilla. Podawaliśmy przepis na marynatę do karkówki. Radziliśmy, co dodać do marynaty. 

karkówka

Źródło: expondo.pl, kasnik.naszemiasto.pl, kukbuk.pl

pomidory w sklepie

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory

CZYTAJ DALEJ
Surówka z pora i zielonego jabłka

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >