Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Karkówka z grilla jest bardzo lubianym daniem. Można ją przygotować podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Grillowane mięso smakuje doskonale. Jednak czy karkówkę należy przed grillowaniem rozbijać? Są różne podejścia do tego tematu.
Karkówka, z grilla smakuje najlepiej
Karkówka bardzo częsta trafia na grille Polaków. Niektórzy tylko kroją ją w dość cienkie plastry, inni są zwolennikami rozbijania mięsa. Pierwsi uważają, że z rozbitych włókien łatwiej ulatują soki, zdaniem drugich - tłuczek do mięsa doskonale skrusza porcje mięsa.
Najważniejsze, by mięso nie stało się podczas grillowania twarde i łykowate. Na to największy wpływ ma zawartość w nim tłuszczu i kolagenu. Warto pamiętać, że włókna mięśniowe tracą wodę podczas ogrzewania. Gdy karkówka ma trochę więcej tłuszczu, będzie bardziej miękka po grillowaniu.
Gdy tłuszcz się wytapia, dodaje mięsu soczystości. Ważne, żeby marynować karkówkę, wówczas mięso ma lepszą, mniej zwartą strukturę, niż to świeżo wykrojone. Zbyt mocne rozbijanie karkówki sprawi jednak, że mięso może się za bardzo przypiec i stać dość suche.
Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywistyMarynata do karkówki, jak ją przygotować?
Gdy chcemy rozbić karkówkę przed grillowaniem, powinniśmy tłuczkiem potraktować głównie tłuste części mięsa. To zapewni nam doskonały efekt podczas grillowania. Jednak podczas rozbijania powinniśmy zachować umiar, by mięso nie straciło swojej struktury i nie zrobiło się zbyt cienkie.
Gdy przyrządzamy karkówkę na grilla, należy przygotować wcześniej marynatę do mięsa. Warto do niej dodać trochę octu jabłkowego, musztardy lub soku z cytryny. Te produkty sprawią, że karkówka będzie krucha i miękka. Do marynaty możemy dodać ulubione przyprawy takie jak: mieloną paprykę, czosnek, pieprz i sól.
Rodzaje marynat do karkówki
Marynowanie karkówki jest niemal koniecznością, bo zapewni nam potem smaczne i miękkie danie z grilla. W ten sposób uzyskamy pełny smak mięsa. Marynaty mają postać płynną, wykorzystuje się w nich oliwę, sos sojowy, keczup, musztardę. Można dodać sok z cytryny lub nawet piwo.
Niektórzy amatorzy grillowania przygotowują karkówkę w coli oraz w miodzie i musztardzie. Tak przygotowane mięso ma delikatny i lekko słodki smak. Na rynku istnieją też gotowe marynaty do karkówki, które są znacznym ułatwieniem podczas przygotowywania tego mięsa z grilla. Podawaliśmy przepis na marynatę do karkówki. Radziliśmy, co dodać do marynaty.
Źródło: expondo.pl, kasnik.naszemiasto.pl, kukbuk.pl