Olej roślinny to substancja płynna o lepkiej konsystencji, którą otrzymać można z dowolnej rośliny. Istnieją jednak pewne gatunki roślin, które przez wzgląd na wysoką zawartość tłuszczy i łatwość w ich pozyskiwaniu określamy jako rośliny oleiste. Przykład na terenie Europy Środkowej może stanowić rzepak, słonecznik zwyczajny i len zwyczajny.
Wykorzystywanie olejów roślinnych w gospodarce jest niezwykle powszechne – głównie w sztuce kulinarnej. Olej roślinny jest dość powszechnym tłuszczem do smażenia, zastępując w tej mierze tłuszcze zwierzęce, zachowując przy tym te same właściwości fizyczne i pozwalając na uzyskanie zbliżonych rezultatów.
Olej roślinny wykorzystuje się przede wszystkim w gastronomii. W zależności od rodzaju oleju może on stanowić tłuszcz do smażenia (na przykład olej rzepakowy), lub służyć do uszlachetniania smaku sałatek warzywnych, jak na przykład oliwa z oliwek. Nierzadko olej roślinny bezpośrednio stanowi składnik ciast.
Oleje jadalne wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym czy lecznictwie. Olej lniany z kolei może być przykładem oleju roślinnego, który swoje zastosowanie znajduje jako surowiec produkcyjny – wytwarza się z niego impregnaty, materiały lakiernicze i materiały malarskie.
Olej roślinny może być wykorzystywany również jako olej napędowy w silnikach Diesla. Swego czasu było to dość popularne rozwiązanie, z uwagi na jego dużo niższą od tradycyjnego oleju napędowego cenę (taki produkt nie jest objęty akcyzą). Nie jest to jednak działanie legalne. Trwają jednak intensywne prace nad wprowadzeniem na rynek legalnych, roślinnych olejów napędowych o wysokiej skuteczności – przykładem może być biodiesel.
Co do zasady oleje roślinne dzieli się na trzy główne kategorie: oleje schnące, oleje półschnące i oleje nieschnące. Jest to podział, jak można zauważyć, przez wzgląd na szybkość schnięcia oleju. Inny z podziałów dotyczy natomiast płynności olejów, gdzie wyróżniamy ciekłe tłuszcze roślinne i stałe tłuszcze roślinne.
Do pierwszej kategorii możemy zaliczyć zdecydowaną większość olejów – olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej arganowy, olej bawełniany, olej rycynowy, olej kukurydziany, olej sojowy, oleje z orzechów i wiele innych. W przypadku drugiej z kategorii natomiast do najbardziej rozpoznawalnych olejów zaliczymy olej palmowy, „masło” kakaowe czy olej kokosowy.
Olej roślinny to tłuszcz, który oczywiście jest niezbędny w diecie człowieka, jednak w nadmiarze może być szkodliwy, prowadząc na przykład do otyłości i związanych z nią wielu chorób. Niemniej, najistotniejszym z czynników decydujących o właściwościach zdrowotnych oleju są wielonienasycone tłuszcze omega-3. Patrząc przez pryzmat ich obecności w oleju, wśród olejów najpopularniejszych w Polsce najzdrowszy będzie olej lniany, a tuż za nim olej rzepakowy. Nie zaleca się z kolei spożywania olejów zawierających zbyt dużo tłuszczy wielonienasyconych omega-6, bowiem mogą one stanowić czynnik kancerogenny.
Pokaż więcej
Oleje zajmują szczególne miejsce w naszej diecie. Warto zwrócić uwagę na olej, który sprzyja zachowaniu nie tylko zdrowia, ale też zgrabnej sylwetki. Dzięki niemu schudniesz i dostarczysz cennych wartości odżywczych.
Smażenie jest bardzo popularne i często z niego korzystamy w kuchni. Jednak, jaki olej wybrać? Czy smażyć na słonecznikowym, czy może na rzepakowym? Dokonałam wyboru z bardzo ważnego powodu.
Olej rzepakowy często używamy w kuchni. Teraz temu olejowi przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Porównała dwie butelki produktu i szczerze powiedziała, co o nich myśli. Warto poznać opinię znanej dziennikarki o oleju rzepakowym z wyższej i niższej półki.
Znana z niskich cen sieć sklepów Biedronka znowu zaskakuje. Sprawdź, co możesz kupić taniej. Nie przegap tej oferty. Od dziś niektóre produkty dostaniesz po cenie niższej nawet o połowę.
Kochasz schabowe, ale przeraża cię, jak bardzo są tłuste? Nie ma potrzeby rezygnowania z ulubionego dania. Z tym sposobem zachowasz smak swoich kotletów, a jednocześnie nieco je odchudzisz.
Od pewnego czasu stosuję pewną kuchenną sztuczkę. Gdy coś smażę na patelni, przykrywam ją durszlakiem. Znajomi dziwili się, czemu tak robię. Od kiedy wiedzą czemu, sami to stosują. Do tego samego zachęcam też ciebie.
Smażenie to jedna z podstawowych czynności w kuchni. Wysoka temperatura, odrobina tłuszczu na patelnię i ląduje na nim kawałek mięsa, warzywa czy jajka. Jednak ryzyko bardzo poważnej i nagłej choroby jest tuż. I nie chodzi o zawartość tłuszczu.
Wakacyjne wyjazdy są dobrą okazją do poznania nowych ciekawych smaków. Uwielbiam pić kawę, ale w takim wydaniu jak na wakacjach, jeszcze jej nie piłam. Wszystko przez dodatek do tego aromatycznego napoju. Mimo mijających tygodni chętnie do niego wracam.
Sieć sklepów Biedronka przygotowała atrakcyjną ofertę dla swoich klientów. Tylko dziś możesz dostać olej za darmo. Jednak należy spełnić 2 warunki. Biedronka kusi klientów też niższymi cenami wędlin, masła i winogron. Nie możesz tego przegapić!
Używanie oleju bywa kłopotliwe. Bardzo często, gdy próbowałam dodać go tylko trochę, butelka wcale nie ułatwiała mi zadania. Na szczęście znalazłam prosty trik, który pomaga dozować produkt znacznie wygodniej.
Gdy usłyszałam, że latem warto zrobić konfitowane pomidory, byłam w szoku. Nigdy wcześniej nie próbowałam przyrządzać warzyw tą techniką. Opinie jednak były tak dobre, że spróbowałam. Jakie były efekty?
Biedronka przygotowała kolejne korzystne promocje. W tym tygodniu w dyskoncie rabaty będą naprawdę wysokie. Opłaci się m.in. zakup oleju rzepakowego, bulionu w słoiku czy kabanosów i past warzywnych. Podpowiadamy, na czym można zaoszczędzić.
Biedronka znowu zadziwia doskonałą promocją. Dotyczy ona produktu niezbędnego w kuchni. Rabat jest tak korzystny, że sieć zdecydowała się na wprowadzenie ograniczeń. Produkt kupimy tylko wieczorem, ale pojawią się inne promocje.
Tłuszcz roślinny jest istotnym składnikiem diety. Nie każdy będzie dla nas równie cenny, ale jeden jest w stanie pomóc nam utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Choć znajdzie wiele zastosowań w kuchni, często jest pomijany. Wyjaśnimy, dlaczego warto i jak włączyć go do jadłospisu.
Podczas ostatniej wizyty u teściowej spotkało mnie niemałe zaskoczenie. Przypadkiem podpatrzyłam ją podczas przygotowywania obiadu. Bardzo zdziwiło mnie to, co mamusia dodała do podsmażanej cebuli. Przyznam, ze takiego triku jeszcze nie znałam.
Polacy lubią jeść kotlety schabowe. To danie kojarzy nam się z niedzielnymi obiadami z rodziną i beztroską z czasów dzieciństwa. To lubiane danie obiadowe przygotujemy w prosty sposób. Jednak Ania Starmach podczas smażenia schabowych nie używa smalcu. Stawia na zupełnie inny produkt.
Mamy doskonały przepis na kotlety schabowe. Przygotowane według niego mięso jest wyjątkowo soczyste i obłędnie chrupiące. Taki efekt osiągnięcie dzięki rezygnacji z bułki tartej. Wystarczy, że powszechny składnik zastąpicie jego orientalnym odpowiednikiem.
Wielu Polaków nie wyobraża sobie grillowania bez karkówki. To mięso sprawdza się idealnie jako potrawa z rusztu. Jednak podczas marynowania karkówki trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Nie wolno używać nigdy tego produktu. Znany kucharz Piotr Ogiński ostrzega i bije na alarm.
Od rana ruszyło we wszystkich Biedronkach. Sklep przygotował niebywałą ofertę. Nie jest ona jednak ograniczona czasowo, jak to zwykle bywa. Regularne ceny aż 60 produktów obniżono na stałe.
Sieć sklepów Biedronka przygotowała coś specjalnego dla swoich klientów. Za przyniesienie pustych, plastikowych butelek po napojach, klienci dostaną darmowy voucher na dowolny napój w plastikowej butelce. Jednak ta akcja dotyczy nie wszystkich sklepów Biedronki.
Placki ziemniaczane mają wielkie grono wielbicieli. Czy wiecie jednak, że z innych warzyw też można zrobić przepyszne placki? Dziś proponujemy sięgnąć po młodą kapustę. Jest chrupiąca i delikatna i takie też wychodzą placki z jej dodatkiem. Wystarczy połączyć poszatkowane warzywo z odrobiną ciasta i usmażyć. Będziecie zachwyceni pyszną odmianą.
Znamy najprostszy przepis na pyszne domowy chleb. Jego receptura może być niemałym zaskoczeniem. Na liście składników znajduje się bowiem popularny gazowany napój. Sprawdźcie ten przepis, a padniecie z wrażenia.
Patelnia jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Jedyną wadą jej posiadania jest konieczność mycia po każdym smażeniu. Czy wiecie jednak, że zalanie gorącej patelni zimną wodą może mieć opłakane skutki? Przez takie działanie łatwo nieodwracalnie ją zniszczyć.
Karol Okrasa przeszedł samego siebie. Pokazał niezwykły sposób na babkę ziemniaczaną. Tym razem jednak nie chodzi o przepis na tę popularną potrawę, a o jej pomysłowe wykorzystanie. Znany kucharz uwielbianego kartoflaka zamienił w chrupiące frytki.
Gotowanie makaronu wydaje się banalnie proste. Często do wody dodajemy olej. Niestety jest to poważny błąd, który wcale nie zapobiega sklejaniu się makaronu. Na dodatek ma też wpływ na smak całego dania.
Racuchy to danie, które wyśmienicie smakuje o każdej porze roku. Możemy wzbogacić je o przeróżne dodatki, jednak najczęściej sięgamy po owoce. Zazwyczaj są to całoroczne jabłka, jednak wiosną i latem warto wykorzystać sezonowe produkty. Dlatego dziś proponujemy Wam racuchy z rabarbarem. Ich kwaskowy smak doskonale przełamie cukier puder.
Bosacka otworzyła sezon grillowy. Z tej okazji zdradziła najlepszy sposób na marynatę do karkówki. Obłędna mieszanka na bazie oleju rzepakowego zapewnia nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również zdrowotne. Dzięki użyciu słoika przygotujesz ją bardzo szybko i bez zbędnego bałaganu. Pyszna zalewa sprawdzi się nie tylko do mięsa.
Racuchy lubią niemal wszyscy - i dorośli i dzieci. Doskonale smakują, robi się je szybko i to na wiele sposobów. Można je podać na podwieczorek czy kolację. Dziś zaprezentujemy Wam przepis na niezwykłe racuchy z kaszą manną i kefirem. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że tak puszystych i wilgotnych jeszcze nie jedliście.