Olej roślinny to substancja płynna o lepkiej konsystencji, którą otrzymać można z dowolnej rośliny. Istnieją jednak pewne gatunki roślin, które przez wzgląd na wysoką zawartość tłuszczy i łatwość w ich pozyskiwaniu określamy jako rośliny oleiste. Przykład na terenie Europy Środkowej może stanowić rzepak, słonecznik zwyczajny i len zwyczajny.
Wykorzystywanie olejów roślinnych w gospodarce jest niezwykle powszechne – głównie w sztuce kulinarnej. Olej roślinny jest dość powszechnym tłuszczem do smażenia, zastępując w tej mierze tłuszcze zwierzęce, zachowując przy tym te same właściwości fizyczne i pozwalając na uzyskanie zbliżonych rezultatów.
Olej roślinny wykorzystuje się przede wszystkim w gastronomii. W zależności od rodzaju oleju może on stanowić tłuszcz do smażenia (na przykład olej rzepakowy), lub służyć do uszlachetniania smaku sałatek warzywnych, jak na przykład oliwa z oliwek. Nierzadko olej roślinny bezpośrednio stanowi składnik ciast.
Oleje jadalne wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym czy lecznictwie. Olej lniany z kolei może być przykładem oleju roślinnego, który swoje zastosowanie znajduje jako surowiec produkcyjny – wytwarza się z niego impregnaty, materiały lakiernicze i materiały malarskie.
Olej roślinny może być wykorzystywany również jako olej napędowy w silnikach Diesla. Swego czasu było to dość popularne rozwiązanie, z uwagi na jego dużo niższą od tradycyjnego oleju napędowego cenę (taki produkt nie jest objęty akcyzą). Nie jest to jednak działanie legalne. Trwają jednak intensywne prace nad wprowadzeniem na rynek legalnych, roślinnych olejów napędowych o wysokiej skuteczności – przykładem może być biodiesel.
Co do zasady oleje roślinne dzieli się na trzy główne kategorie: oleje schnące, oleje półschnące i oleje nieschnące. Jest to podział, jak można zauważyć, przez wzgląd na szybkość schnięcia oleju. Inny z podziałów dotyczy natomiast płynności olejów, gdzie wyróżniamy ciekłe tłuszcze roślinne i stałe tłuszcze roślinne.
Do pierwszej kategorii możemy zaliczyć zdecydowaną większość olejów – olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej arganowy, olej bawełniany, olej rycynowy, olej kukurydziany, olej sojowy, oleje z orzechów i wiele innych. W przypadku drugiej z kategorii natomiast do najbardziej rozpoznawalnych olejów zaliczymy olej palmowy, „masło” kakaowe czy olej kokosowy.
Olej roślinny to tłuszcz, który oczywiście jest niezbędny w diecie człowieka, jednak w nadmiarze może być szkodliwy, prowadząc na przykład do otyłości i związanych z nią wielu chorób. Niemniej, najistotniejszym z czynników decydujących o właściwościach zdrowotnych oleju są wielonienasycone tłuszcze omega-3. Patrząc przez pryzmat ich obecności w oleju, wśród olejów najpopularniejszych w Polsce najzdrowszy będzie olej lniany, a tuż za nim olej rzepakowy. Nie zaleca się z kolei spożywania olejów zawierających zbyt dużo tłuszczy wielonienasyconych omega-6, bowiem mogą one stanowić czynnik kancerogenny.
Pokaż więcej
Komisja Europejska przedstawiła plan dla swoich obywateli. Zakłada on zgromadzenie zapasów niezbędnych do przetrwania kryzysu. W ich skład ma wchodzić woda, żywność, a także inne przedmioty, jak lekarstwa, opatrunki czy gotówka. Jest to element nowej strategii KE, która ma przygotować mieszkańców Europy na sytuacje awaryjne, włączając w to ryzyko ataku zbrojnego.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, należy powoli planować przepisy na przepyszne przekąski i dania, które zamierzamy podać podczas rodzinnego obiadu, lub przygotować, jeśli wybieramy się w gości. Równie ważne jest stworzenie magicznego i niesamowitego klimatu świątecznego, a można to zrobić między innymi za pomocą kolorowych pisanek.
Katarzyna Bosacka od lat zajmuje się sprawdzaniem artykułów spożywczych i wskazywaniem tych najlepszych. Tym razem wzięła na tapet olej. W krótkim filmie udostępnionym na Instagramie opowiedziała, który z tych produktów jest najlepszy i na co warto zwracać uwagę. Jedna z jej porad może zaskoczyć każdego.
Olej to produkt, który jest wykorzystywany do przyrządzenia wielu dań. Jest stosowany w procesach duszenia, smażenia czy też pieczenia. Jednym z najpopularniejszych jest olej rzepakowy. Zdawaliście sobie jednak sprawę, że dzieli się on na dwie wersje?
Smażenie jest podstawową obróbką cieplną przygotowywanych posiłków. Pomimo tego, że smażone jedzenie jest dla nas smaczne, wiąże się z pewnym problemem i tym razem nie mamy na myśli kwestii zdrowotnych. Tym razem chodzi o to, jak utylizować olej po smażeniu w domu. Poznaj skuteczne sposoby, a nie narazisz się na zapchany zlew lub inne konsekwencje.
Oto domowe sposoby na tłuste plamy. Mogą przydać się zwłaszcza po świętach i intensywnych dniach w kuchni. W ten sposób łatwo usunąć ślady pryskającego tłuszczu i uciążliwe zabrudzenia z obrusów.
Smażenie kotletów i innych pyszności nie musi wiązać się z pryskaniem oleju. Istnieje sposób, dzięki któremu tłuszcz nie znajdzie się w innym miejscu niż patelnia. Poznaj go, a będziesz stosować go przy każdej możliwej okazji.
Ekspertka od zdrowego odżywiania – Katarzyna Bosacka – zabrała głos w sprawie oleju rzepakowego. Produkt od lat jest tematem dyskusji, ale dziennikarka wskazuje, dlaczego nie powinniśmy się go obawiać. Co istotne, wskazuje także, czym należy się kierować podczas wyboru oleju w sklepie. Ten fakt zaskoczy każdego, bo wcale nie chodzi o skład.
Jeśli używasz tego tłuszczu do smażenia, natychmiast przestań. Polacy korzystają z niego nagminnie, nie dbając o zdrowotne konsekwencje. Najgorszy tłuszcz do smażenia wskazał popularny dietetyk, Bartek Kulczyński. Wyjaśnił, dlaczego nie powinniśmy przyrządzać na nim żadnego mięsa i innych potraw.
Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia jajecznicy. Jeden z tych, który wykorzystujemy do tego najczęściej, okazuje się szkodliwy. Istnieją zdrowsze alternatywy, a także sposób na smażenie bez dodatku tłuszczu. Poznaj je, a nie narazisz się na problemy zdrowotne.
Czy na pewno wiesz, jak smażyć łososia ze skórą? Wiele kucharek i kucharzy popełnia błędy, które sprawiają, że ryba wychodzi niesmaczna. Poznaj wskazówki, dzięki którym dowiesz się, na jakim tłuszczu smażyć łososia, a także jak długo. Będziesz stosować je za każdym razem.
Smażenie, choć nie należy do najzdrowszych, jest najczęściej stosowanym sposobem obróbki termicznej wielu potraw. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować ze smażonych potraw. Wystarczy zmienić olej na zdrowszy tłuszcz, a twój organizm odczuje sporo ulgę.
Co ma wspólnego ze sobą tarka kuchenna i olej? Okazuje się, że to połączenie ułatwi nam pracę w kuchni. Dlatego warto skorzystać z tego przydatnego sposobu. Przyda się nam nie raz podczas przygotowywania składników do potraw.
Oponki serowe to przysmak, który już za kilka tygodni będzie przygotowywany na Tłusty Czwartek. Niestety, tradycyjny frykas ma jedną wadę – jest bardzo kaloryczny, a w niektórych wypadkach wprost ocieka tłuszczem. Okazuje się jednak, że istnieje sposób, aby temu zapobiec. Poznaj prosty trik, a domowe oponki wyjdą nie tylko smaczne, ale i o wiele lżejsze.
Przygotowanie ciasta wymaga niebywałej precyzji. Dokładne proporcje mają znaczenie i wpływają na kulinarny efekt. Patent z mąką, łyżką i olejem przyda się w każdej kuchni. Za chwilę przekonasz się, jakie to uproszczenie.
W każdym sklepie dostępna jest cenna oliwa północy, ale mało kto wie, że warto wybrać nasz rodzimy produkt. Poznaj właściwości produktu, a będziesz sięgać po niego bardzo często. Nie uwierzysz, jaki olej zasługuje na uznanie.
Kawa jest zwykle pierwszą rzeczą, po którą sięgamy po przebudzeniu. Stawia na nogi i cieszy wyśmienitym smakiem. A co, jeśli dodatkowo możemy sprawić, by przyniosła nam korzyści zdrowotne? Wystarczy 1 łyżeczkę cukru zamienić na produkt, który zapewne masz już w swojej kuchni.
Czy wiecie, co się stanie, gdy jajko zalejemy olejem? Wkrótce gotowy będzie produkt, który jest nieodłącznym elementem sałatek na święta Bożego Narodzenia. Kosztuje niemało, ale dzięki temu patentowi zaoszczędzimy pieniądze i zadbamy o domowy smak wielu dań.
Nasze prababki znały głównie smalec i masło, ale już w czasach babć uwaga kucharzy i ekspertek od żywienia zaczęła zwracać się ku olejom roślinnym. Dziś używamy ich powszechnie. Niektórych – zbyt powszechnie, bo na niektórych olejach nie wolno smażyć.
Czy podczas smażenia, zdarza ci się, że olej nadmiernie pryska? Poznaj sposób, dzięki któremu tłuszcz już nigdy cię nie poparzy i nie zabrudzi twojej kuchni. Ten łatwy sposób będziesz stosować go za każdym razem.
Kawa zwykle stawia na nogi i smakuje znakomicie. Teraz warto wlać do niej pewien produkt, który zapewne masz w swojej kuchni. Dodaj go zamiast klasycznego cukru. Wyjdzie to na zdrowie.
Ten sposób na ciasto na każdym zrobi wrażenie. Jest zaskakujący, ale jednocześnie genialny w swej prostocie. Dlatego sięgnij po ten przepis, bo efekt jest tego wart. Pyszny deser wkrótce trafi na twój stół.
Plastikowy korek, którym zabezpieczony jest olej przed wylaniem, ma ukrytą funkcję, o której nie każdy ma pojęcie. Z całą pewnością nie warto wyrzucać go do kosza. Po otwarciu oleju koniecznie użyj niepozornego kawałka plastiku jeszcze raz. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Mole spożywcze zaatakowały twoją kuchnię? Zapomnij o drogich środkach na te szkodniki i poznaj domowy sposób na mole, z którym pozbędziesz się ich raz-dwa. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Dania przygotowywane na niewłaściwym tłuszczu nie tylko wyjdą niesmaczne, ale też szkodliwe, bo przyczyniają się do rozwoju chorób serca, miażdżycy, a nawet udaru. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, jaki olej jest szkodliwy.
Smażone ryby cieszą się popularnością nie tylko w nadmorskich smażalniach. Ryby też chętnie smażymy w swoich domach. Jednak nie każdy olej jest dobrym wyborem. Szczególnie jeden produkt w ogóle się do tego nie nadaje.
Dino kusi atrakcyjnymi cenami podstawowych produktów. Olej, mleko i śmietana powinny znaleźć się w każdej kuchni. Teraz kupimy je za przysłowiowe groszy w tej sieci supermarketów.
Dziś niedziela handlowa, a wraz z nią atrakcyjne promocje. Znajdziemy je w Biedronce. Sieć sklepów rozdaje olej za darmo. Jak go zdobyć? Wyjaśniamy w naszym artykule.