Zrazy wołowe zawijane - prosty przepis na kultowy obiad
Zrazy wołowe zawijane, inaczej roladki, to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Mięso sprawdzi się również na większe uroczystości i święta. Zrazy wołowe podane w aromatycznym, mięsnym sosie, ziemniakami i kapustą smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis na zrazy wołowe zawijane- idealne na obiad.
Szukasz pomysłu na mięsny obiad, który swoim smakiem i wyglądem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości? Przygotuj zrazy wołowe z sosem, podane z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty , a wszyscy będą prosić o dokładkę i przepis.
Zrazy wołowe zrób z wołowiny bez kości, idealnie sprawdzi się łopatka, którą bez problemu rozbijesz na cienkie kotlety. Tłucz w łopatce jest dodatkowym nośnikiem smaku, wzmacnia również aromat sosu i całej potrawy. Najprostsze zrazy przygotujesz z ogórkiem kiszonym, boczkiem i musztardą, wyjdą za każdym razem.
Do zrazów doskonale będą również pasować kluski śląskie, zrób je nieco inaczej, a wyjdą obłędnie- tu poznasz przepis na kluski śląskie z dynią , lekkie, słodkie i doskonałe w smaku.
Prosty przepis na zrazy wołowe zawijane
Składniki na 10 zrazów wołowych:
-
10 plastrów łopatki wołowej
-
10 łyżeczek musztardy delikatesowej
-
3 ogórki kiszone
-
4 cebule czerwone
-
2 plastry boczku wędzonego
-
łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa
-
łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
-
olej rzepakowy do smażenia
-
nitka do obwiązania mięsa
-
sól, pieprz
Jak zrobić zrazy wołowe?
Każdy plaster mięsa rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, oprósz je solą, pieprzem. Ogórki pokrój w cienkie słupki, boczek pokrój w plastry. Każdy kotlet posmaruj łyżeczką musztardy, na środek wyłóż po słupku ogórka, boczku, następnie zawiń w roladkę. Mięso zawiń nitką, aby nie rozeszło się podczas smażenia.
Rolady obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym, następnie przełóż do garnka z grubym dnem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na tej samej patelni.
Cebulę dodaj do mięsa, wlej 500 ml wrzącej wody, przykryj i duś 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie obróć roladki, ponownie podlej wodą i duś kolejne 20 minut, do miękkości mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/ bit245 Z garnka wyjmij roladki, do wody z cebulką dodaj łyżeczkę mąki, aby powstał gęsty sos. Z mięsa zdejmij nitki i podaj zrazy polane aromatycznym sosem mięsnym z cebulką.