Smakosze.pl
Surówka z czerwonej kapusty

Pixabay / RitaE

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

9 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita surówka z czerwonej kapusty zachęci do beztroskiego zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić. Surówka w tej odsłonie z pewnością wywoła zachwyt u najbliższych, a dodatek musztardy sprawi, że znany smak nabierze nowego charakteru.

Nie da się ukryć, że surówka jest istotnym elementem wielu dań. Ciężko sobie wyobrazić kultowe kotlety mielone bez takiego dodatku. Dziś sięgniemy po recepturę, w której główną rolę gra czerwona kapusta. Efekt powala na kolana.

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty

Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na specjał z selera. Tym razem podzielimy się niezawodnym przepisem na surówkę z czerwonej kapusty.

Wyborna surówka z czerwonej kapusty doskonale sprawdza się w roli dodatków do swojskich potraw. Warto zaserwować ją u boku kotletów mielonych, klopsików lub pieczonego schabu. Dania mięsne wiele zyskują za sprawą niepozornej surówki.

Bez wątpienia surówka z czerwonej kapusty może zostać zaliczona do grona wyśmienitych rodzimych specjałów. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać praktycznie nieustannie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci.

Surówka z czerwonej kapusty jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z tym przepisem. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • niewielka główka czerwonej kapusty

  • cebula

  • 70 g majonezu

  • 20 g musztardy

  • 15 g posiekanej natki pietruszki

  • 5 ml octu

  • sól

  • pieprz

(Canva / Максим Крысанов)

Surówka z czerwonej kapusty w smakowitej odsłonie

Na początku kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Jeśli jest zbyt twarda, należy ją sparzyć przez chwilę we wrzątku. Następnie wycinamy głąb i szatkujemy pozostałą część warzywa. Należy zrobić to bardzo drobno. Można w tym celu wykorzystać tarkę. Czerwoną kapustę przekładamy do miski.

Posiekane warzywo wzbogacamy o sól. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę. Ją również możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy ją do kapusty z solą. Wszystko wzbogacamy o pozostałe składniki.

Surówka z czerwonej kapusty jest już prawie gotowa. Wyłączy wymieszać składniki i wstawić miskę do lodówki. Surówka powinna przegryźć się smakami w ciągu godziny. Tak przygotowany dodatek momentalnie znika z talerzy. Warto również wypróbować przepis na kotlety po francusku, które mogą okazać się konkurencją dla mielonych i schabowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >