Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na surówkę z czerwonej kapusty
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 08.05.2021 02:00

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty
Pixabay / RitaE

Nie da się ukryć, że surówka jest istotnym elementem wielu dań. Ciężko sobie wyobrazić kultowe kotlety mielone bez takiego dodatku. Dziś sięgniemy po recepturę, w której główną rolę gra czerwona kapusta. Efekt powala na kolana.

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty

Surówka może być przygotowana na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na specjał z selera. Tym razem podzielimy się niezawodnym przepisem na surówkę z czerwonej kapusty.

Wyborna surówka z czerwonej kapusty doskonale sprawdza się w roli dodatków do swojskich potraw. Warto zaserwować ją u boku kotletów mielonych, klopsików lub pieczonego schabu. Dania mięsne wiele zyskują za sprawą niepozornej surówki.

Bez wątpienia surówka z czerwonej kapusty może zostać zaliczona do grona wyśmienitych rodzimych specjałów. Niektórzy smakosze mogliby ją zajadać praktycznie nieustannie. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jej walory smakowe na długo pozostają w pamięci.

Surówka z czerwonej kapusty jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z tym przepisem. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • niewielka główka czerwonej kapusty

  • cebula

  • 70 g majonezu

  • 20 g musztardy

  • 15 g posiekanej natki pietruszki

  • 5 ml octu

  • sól

  • pieprz

(Canva / Максим Крысанов)

Surówka z czerwonej kapusty w smakowitej odsłonie

Na początku kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Jeśli jest zbyt twarda, należy ją sparzyć przez chwilę we wrzątku. Następnie wycinamy głąb i szatkujemy pozostałą część warzywa. Należy zrobić to bardzo drobno. Można w tym celu wykorzystać tarkę. Czerwoną kapustę przekładamy do miski.

Posiekane warzywo wzbogacamy o sól. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę. Ją również możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy ją do kapusty z solą. Wszystko wzbogacamy o pozostałe składniki.

Surówka z czerwonej kapusty jest już prawie gotowa. Wyłączy wymieszać składniki i wstawić miskę do lodówki. Surówka powinna przegryźć się smakami w ciągu godziny. Tak przygotowany dodatek momentalnie znika z talerzy. Warto również wypróbować przepis na kotlety po francusku, które mogą okazać się konkurencją dla mielonych i schabowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram