Zrazy wołowe zawijane z cebulką boczkiem i ogórkiem. Niezawodny przepis
Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem kiszonym to wyśmienity pomysł na rodzinny, niedzielny obiad lub większą uroczystość. Roladki wołowe z boczkiem duszone w sosie własnym są idealnie miękkie, soczyste i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem.
Zrazy wołowe to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, który w dodatku nie wymaga długiego przygotowywania. Zawinięty w kawałek wołowiny boczek wędzony, ogórek kiszony i cebulka smakują rewelacyjnie i sprawiają, że roladki są w środku soczyste i miękkie. Musztarda natomiast nadaje zrazom świetnego, wyraźnego smaku.
Zrazy wołowe po zawinięciu obwiąż mocno nitką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia i duszenia. Możesz wykorzystać również wykałaczki, jednak moim zdaniem nitka jest o wiele wygodniejsza do smażenia i obracania roladek.
Zrazy podaj z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą. Danie przygotuj również z burakami ogórkiem kiszonym lub kapustą czerwoną, a roladki błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.
Roladki przygotujesz również z mięsa wieprzowego- tu poznasz przepis na rolady ze schabu ze szparagami , idealne na wiosenny obiad.
Przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem
Składniki na 5 porcji:
-
5 plastrów wołowiny bez kości
-
5 plastrów boczku wędzonego
-
cebula biała
-
3 ogórki kiszone
-
4 łyżeczki musztardy francuskiej
Dodatkowo:
-
mąka pszenna
-
cebula
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
750 ml wrzącej wody
-
2 łyżki oleju
-
sól, pieprz
Jak zrobić zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem?
Kawałki wołowiny rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem, wysmaruj musztardą. Ogórki i cebulę pokrój w słupki. Na każdy kawałek wołowiny wyłóż plaster boczku, w środek wyłóż po 2 cienkie słupki ogórka i cebulkę, zawiń w roladki, obwiąż nitką, aby zrazy nie rozpadły się podczas smażenia i gotowania.
W większym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj do roladek, smaż chwilę, następnie wlej wrzącą wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Źródło zdjęcia: canva/Santje09 Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej trochę. Gdy zrazy będą już miękkie, wyjmij je z garnka, mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do wywaru, gotuj, aż powstanie gęsty sos. Z roladek usuń nitkę i podaj z sosem.