Smakosze.pl Przepisy Zrazy wołowe zawijane z cebulką boczkiem i ogórkiem. Niezawodny przepis
canva/arfo

Zrazy wołowe zawijane z cebulką boczkiem i ogórkiem. Niezawodny przepis

9 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem kiszonym to wyśmienity pomysł na rodzinny, niedzielny obiad lub większą uroczystość. Roladki wołowe z boczkiem duszone w sosie własnym są idealnie miękkie, soczyste i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem.

Zrazy wołowe to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, który w dodatku nie wymaga długiego przygotowywania. Zawinięty w kawałek wołowiny boczek wędzony, ogórek kiszony i cebulka smakują rewelacyjnie i sprawiają, że roladki są w środku soczyste i miękkie. Musztarda natomiast nadaje zrazom świetnego, wyraźnego smaku.

Zrazy wołowe po zawinięciu obwiąż mocno nitką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia i duszenia. Możesz wykorzystać również wykałaczki, jednak moim zdaniem nitka jest o wiele wygodniejsza do smażenia i obracania roladek.

Zrazy podaj z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą. Danie przygotuj również z burakami ogórkiem kiszonym lub kapustą czerwoną, a roladki błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.

Roladki przygotujesz również z mięsa wieprzowego- tu poznasz przepis na rolady ze schabu ze szparagami , idealne na wiosenny obiad.

Przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem

Składniki na 5 porcji:

  • 5 plastrów wołowiny bez kości

  • 5 plastrów boczku wędzonego

  • cebula biała

  • 3 ogórki kiszone

  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej

Dodatkowo:

  • mąka pszenna

  • cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 750 ml wrzącej wody

  • 2 łyżki oleju

  • sól, pieprz

Jak zrobić zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem?

Kawałki wołowiny rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem, wysmaruj musztardą. Ogórki i cebulę pokrój w słupki. Na każdy kawałek wołowiny wyłóż plaster boczku, w środek wyłóż po 2 cienkie słupki ogórka i cebulkę, zawiń w roladki, obwiąż nitką, aby zrazy nie rozpadły się podczas smażenia i gotowania.

W większym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Na osobnej patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj do roladek, smaż chwilę, następnie wlej wrzącą wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Zrazy wołowe przed smażeniem

Źródło zdjęcia: canva/Santje09 Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody, w razie potrzeby dolej trochę. Gdy zrazy będą już miękkie, wyjmij je z garnka, mąkę wymieszaj z odrobiną wody i wlej do wywaru, gotuj, aż powstanie gęsty sos. Z roladek usuń nitkę i podaj z sosem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy