Smakosze.pl
Roladki schabowe ze szparagami

pixabay.com

Roladki schabowe ze szparagami

25 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Kotlet schabowy to klasyk na niedzielny obiad, prawda? A gdyby tak podać mięso ze schabu w nieco inny sposób? Można taką zmianą zachwycić rodzinę.

Sezon na szparagi już trwa i do końca czerwca będziemy mieć możliwość przetestowania przepisu na roladki schabowe ze szparagami z najświeższych upraw.

Roladki schabowe ze szparagami: składniki

6 plastrów mięsa ze schabu

6 plasterków miękkiego żółtego sera

1 zielonych pęczek szparagów

sól i pieprz

olej do smażenia

Roladki schabowe ze szparagami: przygotowanie

Plastry schabu oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przed rozbijaniem położyć na plastrze schabu kawałek folii spożywczej, wtedy tłuczek nie porwie włókien mięsa.

Zielone szparagi płuczemy, odcinamy ok. 1-2 cm zdrewniałych końcówek. Wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę. Wyciągamy po ok. 2-3 minutach. Łodygi szparagów przecinamy tak, aby mieściły się na rozbitym plastrze schabu, w który będziemy je zawijać. 

Schab oprószamy solą i pieprzem, układamy na każdym plaster sera oraz 5-6 kawałków szparagów. Zawijamy roladki schabowe ciasno i związujemy je sznurkiem lub spinamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i na średnim ogniu smażymy roladki schabowe ze szparagami aż nabiorą złotego koloru. Wszystkie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Roladki schabowe ze szparagami: porady

Roladki schabowe ze szparagami można podawać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli dymki. 

Roladki schabowe ze szparagami można ubogacić smakowo dodając do środka plasterek szynki szwarcwaldzkiej lub włoskiej prosciutto crudo. Jako nadzienie ze szparagami i szynką dobrze będzie współgrało również awokado.

Roladki schabowe ze szparagami można przed smażeniem obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębszym oleju przez 8 minut z każdej strony. Wtedy nie trzeba ich już zapiekać.

Roladki schabowe ze szparagami sprawdzą się również jako danie na grilla.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >