Smakosze.pl
Roladki schabowe ze szparagami

pixabay.com

Roladki schabowe ze szparagami

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Kotlet schabowy to klasyk na niedzielny obiad, prawda? A gdyby tak podać mięso ze schabu w nieco inny sposób? Można taką zmianą zachwycić rodzinę.

Sezon na szparagi już trwa i do końca czerwca będziemy mieć możliwość przetestowania przepisu na roladki schabowe ze szparagami z najświeższych upraw.

Roladki schabowe ze szparagami: składniki

6 plastrów mięsa ze schabu

6 plasterków miękkiego żółtego sera

1 zielonych pęczek szparagów

sól i pieprz

olej do smażenia

Roladki schabowe ze szparagami: przygotowanie

Plastry schabu oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przed rozbijaniem położyć na plastrze schabu kawałek folii spożywczej, wtedy tłuczek nie porwie włókien mięsa.

Zielone szparagi płuczemy, odcinamy ok. 1-2 cm zdrewniałych końcówek. Wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę. Wyciągamy po ok. 2-3 minutach. Łodygi szparagów przecinamy tak, aby mieściły się na rozbitym plastrze schabu, w który będziemy je zawijać. 

Schab oprószamy solą i pieprzem, układamy na każdym plaster sera oraz 5-6 kawałków szparagów. Zawijamy roladki schabowe ciasno i związujemy je sznurkiem lub spinamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i na średnim ogniu smażymy roladki schabowe ze szparagami aż nabiorą złotego koloru. Wszystkie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Roladki schabowe ze szparagami: porady

Roladki schabowe ze szparagami można podawać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli dymki. 

Roladki schabowe ze szparagami można ubogacić smakowo dodając do środka plasterek szynki szwarcwaldzkiej lub włoskiej prosciutto crudo. Jako nadzienie ze szparagami i szynką dobrze będzie współgrało również awokado.

Roladki schabowe ze szparagami można przed smażeniem obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębszym oleju przez 8 minut z każdej strony. Wtedy nie trzeba ich już zapiekać.

Roladki schabowe ze szparagami sprawdzą się również jako danie na grilla.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Przepisy

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Czytaj więcej >
Cukier możesz zrobić z łatwością w domu

Przepisy

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

Czytaj więcej >