Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Roladki schabowe ze szparagami
Małas Karolina
Małas Karolina 25.03.2022 22:44

Roladki schabowe ze szparagami

Roladki schabowe ze szparagami
pixabay.com

Sezon na szparagi już trwa i do końca czerwca będziemy mieć możliwość przetestowania przepisu na roladki schabowe ze szparagami z najświeższych upraw.

Roladki schabowe ze szparagami: składniki

6 plastrów mięsa ze schabu

6 plasterków miękkiego żółtego sera

1 zielonych pęczek szparagów

sól i pieprz

olej do smażenia

Roladki schabowe ze szparagami: przygotowanie

Plastry schabu oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przed rozbijaniem położyć na plastrze schabu kawałek folii spożywczej, wtedy tłuczek nie porwie włókien mięsa.

Zielone szparagi płuczemy, odcinamy ok. 1-2 cm zdrewniałych końcówek. Wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę. Wyciągamy po ok. 2-3 minutach. Łodygi szparagów przecinamy tak, aby mieściły się na rozbitym plastrze schabu, w który będziemy je zawijać. 

Schab oprószamy solą i pieprzem, układamy na każdym plaster sera oraz 5-6 kawałków szparagów. Zawijamy roladki schabowe ciasno i związujemy je sznurkiem lub spinamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i na średnim ogniu smażymy roladki schabowe ze szparagami aż nabiorą złotego koloru. Wszystkie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Roladki schabowe ze szparagami: porady

Roladki schabowe ze szparagami można podawać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli dymki. 

Roladki schabowe ze szparagami można ubogacić smakowo dodając do środka plasterek szynki szwarcwaldzkiej lub włoskiej prosciutto crudo. Jako nadzienie ze szparagami i szynką dobrze będzie współgrało również awokado.

Roladki schabowe ze szparagami można przed smażeniem obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębszym oleju przez 8 minut z każdej strony. Wtedy nie trzeba ich już zapiekać.

Roladki schabowe ze szparagami sprawdzą się również jako danie na grilla.

Tagi: